Kuvat: Ihmismeri Vaasan torilla – yli 10 000 puolusti laajaa päivystystä, isoin huoli palveluista ruotsiksi

Hallituksen sote-uudistukseen liittyvät suunnitelmat vähentää laajan päivystyksen keskussairaaloita herättävät suuttumusta Vaasassa.

Hallitus on esittänyt laajaa päivystysvastuuta 12 sairaalalle. Vaasan keskussairaala ei ole niiden joukossa. Tuhannet ihmiset osoittivat sen vuoksi päivällä mieltään Vaasan torilla.

Laajan päivystyksen päättymisen myötä osa palveluista loppuisi Vaasan keskussairaalassa. Lähin laajan, ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala olisi Seinäjoella. Vaasassa ollaan erityisesti huolissaan ruotsinkielisen palvelun saatavuudesta.

– Pohjanmaalla 96 000 ruotsinkieliselle lähin laajan päivystyksen sairaala, jossa osattaisiin jotenkuten ruotsia, olisi Turku, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga.

Esimerkiksi Vaasasta on Turkuun matkaa yli 330 kilometriä.
Honga korostaa, ettei halua siirtää laajan päivystyksen vastuuta Seinäjoelta Vaasaan. Keneltäkään ei haluta mitään pois, vaan Hongan mukaan laajan päivystyksen sairaaloita tulisi olla enemmän.

– Suomi on sen verran iso ja harvaan asuttu maa, että 12 sairaalan verkolla ei pärjätä.

Laajan päivystyksen keskittäminen ei ole pelkästään ruotsinkielisten pohjalaisten ongelma. Hongan mukaan hallituksen mallilla Vaasan lisäksi kohtalaisen suurista kaupungeista ainakin Kotkasta, Mikkelistä, Savonlinnasta ja Kajaanista olisi yli tunnin matka lähimpään laajan päivystyksen sairaalaan.

Lisäksi Hongan mukaan laajan päivystyksen keskittäminen syrjii lähes koko länsirannikkoa.

– Tämä jättäisi koko rannikon Oulun ja Porin välillä tyhjäksi laajan päivystyksen sairaaloista.

Vaasan torille bussilasteittain

Hongan mukaan Vaasan torilla oli mielenosoituksen alkuvaiheessa yli 10 000 ihmistä. Paikalle oli tuotu väkeä myös noin kymmenellä linja-autolla.

Myös sanomalehti Pohjalaisen ja Vasabladetin päätoimittajat vetoavat yhdessä laajan päivystyksen säilymisen puolesta.

Vasabladetin Niklas Nybergin mukaan selvitys toisensa perään on osoittanut, että keskussairaalassa tulee olla ympärivuorokautinen päivystys. Pohjalaisen Toni Viljanmaa puolestaan painottaa, että kattavien ja laadukkaiden sairaalapalveluiden merkitys on erittäin tärkeä Pohjanmaalle, joka on noussut monilla mittareilla menestyvimmäksi maakunnaksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja