Nauru voi edistää terveyttäsi – lue miksi!

Huumori ei ole lääke kaikkiin sairauksiin, mutta naurulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia.

Jos haluat esimerkiksi lievittää stressiä, saattaa nauru olla juuri mitä kaipaat. Lue Mayoclinic-sivuston listaus, miksi!

Lyhytkestoiset vaikutukset

Naurulla on loistavia lyhytaikaisia vaikutuksia. Kunnon nauru ei pelkästään kevennä henkistä taakkaa, vaan itseasiassa aiheuttaa fyysisiä muutoksia kehossa. Nauru voi..

  • Tehostaa hapensaantia, stimuloi sydäntä, keuhkoja sekä lihaksia ja lisää aivoissa vapautuvan mielihyvähormoni endorfiinin määrää.

Näin parannat huumorintajuasi

Pelkäätkö, ettet välttämättä ole se kaikkein hauskin tyyppi tai parhaimpia juttuja veistelevä vitsiniekka? Ei hätää, huumoria voi oppia! Itse asiassa huumorintajun kehittäminen tai parantaminen on kuviteltua helpompaa.

Pidä huumori esillä elämässäsi

Valitse pari yksinkertaista asiaa, kuten valokuvia tai sarjakuvia jotka saavat sinut vähintäänkin hymyilemään. Pistä ne näkyville, joko töissä tai kotona. Pidä pari komedialeffaa myös käden ulottuvilla, jos satut tarvitsemaan huumoria iltaan.

Naura – ja saat muut nauramaan kanssasi

Kun naurat omille asioillesi ja tilanteillesi, stressi lievittyy ja jopa häviää. Vaikka nauru aluksi tuntuisi teennäiseltä, jatka, ja teet kehollesi hyvää.

Naura yhdessä ja jaa iloa

Ota tavaksi viettää aikaa sellaisten ystävien kanssa, jotka saavat sinut nauramaan. Jaa näitä hauskoja juttuja ja vitsejä muiden läheisten kanssa.

Opettele muutama vitsi

Etsi vitsikirjoja kirjakaupoista tai kirjastosta. Poimi muutama repertuaariisi ja kerro parhaat ystävillesi!

Tiedosta rajat

Ymmärrä eri tilanteissa, mikä on hauskaa ja mikä ei. Älä naura muiden kustannuksella – ellet ole varma että se on juuri kyseisessä tilanteessa sopivaa.

  • Aktivoi ja keventää stressivastetta. Kunnon nauru ensin nostaa ja sitten laskee stressiä nostaen sykettä ja verenpainetta. Tästä seuraa usein hyvä ja rentoutunut olo.
  • Vähentää jännitystä. Nauru parantaa verenkiertoa ja auttaa lihaksia rentoutumaan. Molemmat vähentävät stressin fyysisiä oireita.

Pitkäkestoiset vaikutukset

Nauru voi edistää terveyttä myös pitkäaikaisesti. Nauru voi..

  • Parantaa immuniteettia. Negatiiviset ajatukset voivat vaikuttaa kehoon nostamalla stressiä sekä heikentämällä näin elimistön puolustuskykyä. Positiiviset ajatukset sen sijaan vapauttavat hermosolun viestiaineita neuropeptidejä, jotka auttavat taistelussa stressiä ja mahdollisia vakavampia sairauksia vastaan.
  • Lievittää kipua. Nauru saa elimistön tuottamaan sen omia ”kipulääkkeitä”. Nauru voi myös auttaa lihasspasmeihin.
  • Kasvattaa henkistä tyytyväisyyttä. Nauru auttaa vaikeissa tilanteissa toimimisessa – ja myös yhdistää ihmisiä.
  • Parantaa mielialaa. Masennuksen kokeminen on tavallista, etenkin kroonisten sairauksien yhteydessä. Nauru voi auttaa masennukseen ja ahdistukseen. 

Lähteet: mayoclinic.org, terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat