Kenraali CNN:lle: Kaksi kolmesta Ukrainan sodan skenaariosta päättyy Venäjän voittoon, yksi niistä on erityisen ikävä – Putinin tilannetajusta synkkä arvio

Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa 0:36
Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa

Viimeiset kuusi vuotta Ukrainan armeijan neuvonantajana toiminut entinen kenraalimajuri Mike Repass kertoo CNN:lle, että Ukrainalla on vain yksi mahdollisuus selvitä sodasta Venäjän kanssa voittajana. Ja siihen mahdollisuuteen vaaditaan rutkasti enemmän tukea kansainväliseltä yhteisöltä, koska Ukrainan pitäisi puolustuksen lisäksi myös vastahyökätä.

Yhdysvaltain entisen Euroopan erityisoperaatioiden komentaja Repassin mukaan sodassa on kolme skenaariota: Venäjä nousee hallitsemaan taisteluita ja voittaa, tai Ukraina saa riittävästi asetukea ja kykenee ajamaan venäläiset pois maaperältään.

Kolmas vaihtoehto on pattitilanne, paikallaan jumittava taistelu, jonka Venäjä voisi myös Repassin mukaan julistaa voitoksi. Tuolloin Venäjä voisi jatkaa hallitsemiensa alueiden miehittämistä määrittelemättömän pitkäksi ajaksi.

Repass vieraili Puolassa ja Ukrainan länsiosissa huhtikuussa. Sen lisäksi, että Ukraina tarvitsee jatkuvaa apua länneltä, hän havaitsi kaksi selkeää ongelmakohtaa.

– Nato toimii liian hitaasti. Eikä meillä ole tietoa, mitä Ukrainaan luovutetulle sotakalustolle tapahtuu, kun se saadaan rajan yli.

Repassin mukaan Venäjällä tulee aina olemaan määrällinen miesylivoima Ukrainan joukkoihin nähden. Ei kenties laadullinen, mutta Stalinia lainaten, joukkojen suuri määrä on yksi laatutekijä muiden joukossa. Tämän takia hän uskoo, että Nato-maiden ja kansainvälisen yhteisön on ymmärrettävä tehdä muutakin kuin rahoittaa Ukrainan nykyisen armeijan taistelua. Hän nostaa esille neljä pääkohtaa:

  1. Venäjän heikentämistä on jatkettava
  2. Venäjän toimia on estettävä laajentamalla Naton kyvykkyyttä
  3. Venäjän sotajoukkoja ja sodankäyntikykyä on heikennettävä entisestään
  4. Venäjän kukistamiseksi Ukrainalle on kasattava reservijoukko, joka kykenee puolustuksen lisäksi hyökkäämään

Jälkimmäisen toteuttamiseksi Yhdysvaltojen, Ranska, Puolan, Britannian ja Saksan olisi kunkin otettava vastuulleen 8000 sotilaan prikaatin kouluttaminen ja varustaminen länsimaisilla varusteilla sekä noin 6-8 kuukautta kestävällä taistelukoulutuksella. Repass uskoo, että 40 000 sotilaan joukko löytyisi Ukrainasta ”tässä kansallisessa hätätilassa”.

Repass ei usko, että Venäjä turvautuisi taisteluissa taktisiin ydinaseisiin., joilla ulkoministeri Sergei Lavrov on maalaillut.

– Olisi eri tilanne, jos Putin puhuisi niistä.

Repassin mukaan Venäjä on uhkaillut käyttävänsä taktisia ydinaseita, jos he kokevat Venäjän emämaan tulevan uhatuksi. Kynnys käyttää aseita on kuitenkin todella korkea.

Putin on kuin pohjoiskorealainen kaikukammio

Presidentti Vladimir Putinin tilannetajusta sodan suhteen Repass tarjoaa mielenkiintoisen arvion.

– Hän voi varmasti nyt paremmin kuin päivä Moskva-aluksen upottamisen jälkeen. Hän on hämillään, mutta tietää, että hänen on jatkettava hyökkäystä voiton saavuttamiseksi.

Mutta Putin on oman mielikuvituksensa vanki, koska hän ei juurikaan käytä itse internetiä, Repass jatkaa. Vielä vuoden 2020 lopulla Putinilla ei tiedustelutietojen mukaan ollut edes älypuhelinta.

– Hänellä ei ole yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan, ja hän saa kaiken tiedon sisäpiiriltään tai valtion kontrolloimasta venäläismediasta. Joten hän on kuin pohjoiskorealainen kaikukammio, joka ei saa tarkkaa tilannetietoa.

Repassin mukaan nyt olisi tärkeintä, ettei sota Ukrainassa ajaudu pattitilanteeseen.

– Jos tämä kestää yli vuoden, se tulee olemaan hirvittävää, ja minä uskon, että tämä kestää vähintään kaksi vuotta. Pattitilanteessa Putin aikoo tunnustautua voittajaksi ja venäläisten hallitsemia ukrainalaisalueita tullaan johtamaan julmasti.

Repassin haastattelusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä HS.

Lue myös:

    Uusimmat