Nato-jäsenyys toi Varsovan liiton maille merkittävän taloushyödyn – Suomelta samanlainen kiitotie puuttuu

Miten Venäjän hyökkäys kurittaa Suomen taloutta?"Voi olla, että ensi vuosi on heikoin" 2:44
Miten Venäjän hyökkäys kurittaa Suomen taloutta? "Voi olla, että ensi vuosi on heikoin"

MTV:n Uutisaamussa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan Nato-jäsenyyden suurin hyöty Suomen talouden kannalta olisi sen tuoma turvallisuuspoliittinen vakaus.

Hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvän Venäjän naapurimaana Suomeen on eri arvioiden mukaan kohdistunut epävarmuuksia.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän Keskusliitto EK pääekonomisti Penna Urrila on sanonut, että on seurattava, asettuuko Suomi uuteen valoon sijoittajien silmissä. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on esittänyt huolensa asiasta.

Suomen Yrittäjistä kuitenkin kerrotaan, etteivät yrittäjät ole paniikissa epävarmuuksista huolimatta.

– Viime viikolla olin Lappeenrannassa käymässä. Ei siellä yrittäjien keskuudessa pelkoa sinällään ole, mutta suurtakin pettymystä Venäjän toimintaan taannoin hyvänkin kehityksen hukkaan heittämisestä, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.

  • Miten Venäjän hyökkäys kurittaa Suomen taloutta? "Voi olla, että ensi vuosi on heikoin" – katso pääkuvan video!

"Vaikutus on varmasti Suomelle myönteinen"

Suomen Pankin ennustepäällikön Meri Obstbaumin mukaan Nato-jäsenyyden ja talouskehityksen välille on hankala vetää suoraa syy-seuraussuhdetta. Aiemmista Nato-laajentumisista on kuitenkin tehtävissä havaintoja.

– Ulkomaiset investoinnit näissä maissa ovat lisääntyneet, mutta talouteen vaikuttaa monet muutkin tekijät. On aika vaikea eristää sitä, mikä on ollut juuri Nato-jäsenyyden vaikutusta, Obstbaum muistuttaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Jäsenyydestä voisi olla suoraa hyötyä muun muassa Suomen puolustusvälineteollisuudelle.

– Puolustusvälineteollisuutta palvelevassa teollisuudessa tai lähellä sitä olevassa liiketoiminnassa. Meillä on paljon valmistavan teollisuuden yrityksiä, joilla olisi osaamista tarjota vaikkapa Nato-hankintoihin, Salminen kertoo.

Ennustepäällikkö Obstbaumin mukaan jäsenyys voisi myös syventää kaupallisia suhteita ja laajentaa kaupankäyntiä Nato-maiden kanssa. Suomelle tämä ei olisi kuitenkaan niin merkittävää kuin aiemmin liittyneiden, entisten Varsovan liiton maiden kohdalla.

Varsovan liittoon kuuluivat muun muassa Viro, Latvia, Unkari ja Liettua osana Neuvostoliittoa sekä Saksa, Puola, Slovakia, Tshekki ja Romania. 

– Vaikutus on varmasti Suomelle myönteinen, mutta ei varmasti yhtä suuri, koska Suomi on jo integroitunut länteen ja käy laajasti kauppaa Nato-maiden kanssa, Obstbaum sanoo.

Katso koko Uutisaamun keskustelu Naton talousvaikutuksista: 

Tällaisia voivat olla Nato-jäsenyyden talousvaikutukset 9:46

Lue myös:

    Uusimmat