Nato ja Venäjä neuvottelivat pitkän tauon jälkeen – mitä jäi käteen?

Nato ja Venäjä koolla Brysselissä 2:46

Naton ja Venäjän edustajat ovat istuneet neuvottelupöydän ääreen ensimmäistä kertaa runsaaseen kahteen vuoteen. Naton pääsihteeri sanoo, että tahojen välillä on edelleen suuria erimielisyyksiä. Ainakin niitä lähdettiin nyt diplomatian keinoin ratkaisemaan. 

Naton ja Venäjän tapaaminen ei ratkaissut näiden kahden välisiä erimielisyyksiä, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapaamisen jälkeen. 

– Natolla ja Venäjällä on syviä ja pysyviä erimielisyyksiä, eikä tämän päivän kokous muuttanut tilannetta. Naton liittolaiset ovat edelleen vakuuttuneita, että paluuta yhteistyöhön ei ole ennen kuin Venäjä alkaa taas kunnioittaa kansainvälistä lakia, Stoltenberg sanoo.

Ongelmat julki neuvottelupöydässä

MTV:n kirjeenvaihtaja Helena Petäistö ei kuitenkaan näe tapaamista täysin turhana, vaikka sanoo, ettei entisenlaiseen Naton ja Venäjän yhteistyöhön ei ole mitään edellytyksiä.

– Nyt auki saatiin kuitenkin sellainen keskusteluyhteys, ettei se enää ollut yhtä suoraa huutoa, kuten se oli kaksi vuotta sitten, kun Ukrainan sota puhkesi ja Krimin niemimaa siirtyi Venäjän haltuun.

Muut Nato-maat suostuivat osallistumaan tähän Venäjän ja Naton väliseen vuoropuheluun sillä ehdolla, että Venäjän kanssa keskustellaan myös sotilaallisten riskien läsnäolosta, siis myös siitä, mitä Itämerellä tapahtuu, jotta se ei pääsisi kehittymään pahaksi kriisiksi. Nyt asia nostettiin pöydälle.

Suomelle on tietysti äärimmäisen tärkeää, että Nato ja Venäjä pystyvät keskustelemaan keskenään jännittyneessä tilanteessa.

MTV:n Venäjä-erikoistoimittaja Mirja Sipinen kuitenkin sanoo, ettei Venäjä todennäköisesti välitä uhittelullaan Itämerellä viestiä Suomelle tai muille Pohjoismaille.

Nato rakentaa paraikaa ohjuskilpeä Itä-Euroopassa, jonka valmistumista Venäjä pyrkii viivästyttämään niin paljon kuin mahdollista.

– Toimet Itämerellä ovat osa Venäjän harkittua strategiaa ja se on olla arvaamaton ja hermostuttava. Ja se on altavastaajan strategia, Sipinen sanoo. 

Venäjän-erikoistoimittaja:"Venäjä ei kaipaa NATO:n tarkkailevia silmiä" 2:15

Venäjän ja Naton vaikea symbioosi

– Venäjä ja Nato tarvitsevat toisiaan, tarvitsevat tietovaihtoa, tuorein esimerkki on Syyria, mutta samaan aikaan tällainen yhteistyö ja läpinäkyvyys ei ole millään tavalla Venäjän intresseissä,  MTV:n Venäjä-erikoistoimittaja Mirja Sipinen sanoo.

Sipinen sanoo, että Venäjällä on käynnissä laaja sotilaallinen uudistus, jota se haluaa viedä eteenpäin ilman Naton tarkkailevia silmiä. Tämä johtaa siihen, että strategia on kaksiteräinen, toisaalta pyritään pitämään yhteyttä jollain tavalla auki toisaalta työnnetään Yhdysvaltoja niin kauaksi kuin mahdollista.


Lue myös:

    Uusimmat