Nastat vai kitkat -vääntö on nyt lopullisesti ohi! Rengasekspertit vastaavat 5 väitteeseen: "Tuntuu rahan haaskaamiselta"

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Näin vaihdat renkaat autoosi.

Suomalaiset ovat nastarengaskansaa, mutta kitkarenkailla on vähintään yhtä vannouttunut käyttäjäkuntansa.

Nastarengas on talvella vakaa ja turvallinen vaihtoehto. Se päihittää nastattoman eli kitkarenkaan etenkin jäisellä tiellä ja kovaksi pakkautuneella lumella sekä silloin, kun keli ja lämpötila vaihtelevat suuresti.

Toisaalta, kun kuljettaja tietää mitä tekee ja ymmärtää renkaan, on kitkarengas erittäin hyvä valinta. Nastaton rengas tarjoaa ajomukavuutta ja on hiljainen sekä polttoainetaloudellinen vaihtoehto.

– Yleensä kitkarengaskuljettajat kertovat ajavansa ennakoiden – tärkeää on muistaa, ettei mikään estä ennakoimasta nastarenkaillakaan. Renkaat, jotka pitävät mahdollisimman hyvin olosuhteiden ollessa haastavimmillaan, ennakoiva ja vastuullinen ajotapa sekä uusi ajoneuvotekniikka yhdessä muodostavat talviautoiluun hyvän paketin, joka sallii kuljettajalta myös inhimillisiä virheitä, kertoi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen MTV Uutisille pari vuotta sitten.

Rengasalan asiantuntijat, Nokian Renkaiden Matti Morri ja Vianorin Vesa Laitinen, kertovat, millaiset talvirenkaat kannattaa valita. He vastasivat viiteen usein kuultavaan väitteeseen – ja kumosivat niistä osan.

Väite 1: Nastarengas on ainoa vaihtoehto, koska Suomi sijaitsee niin pohjoisessa

– Ei pidä paikkaansa. Rengasvalinta riippuu siitä, millaisella autolla ja missä ajetaan sekä kuka auton käyttäjä on. Jos kuljettajalla on talviautoilusta paljon kokemusta ja hän omistaa nelivetoisen auton, jossa on nykyaikaiset luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmät, kitkarenkaat ovat hyvä vaihtoehto. Kitkat voi valita myös silloin, jos autolla ajetaan lähinnä pääteillä ja jos auto on mahdollista jättää kotiin pääkallokelillä. Lisäksi rauhallinen ja ennakoiva ajotyyli sopii hyvin yhteen kitkarenkaiden kanssa, kertoo Morri.

– Etenkin, jos autoilija liikkuu myös pääteiden ulkopuolella ja joutuu ajamaan kelillä kuin kelillä, nastarenkaat ovat hänelle parempi vaihtoehto. Suosittelen hankkimaan nastarenkaat myös silloin, kun samalla autolla on enemmän kuin yksi käyttäjä, jatkaa Laitinen.

Väite 2: Kitkarengas on fiksu valinta, koska renkaanvaihdon aikataulu on silloin joustava

– On totta, että kitkarengasta käyttävät asiakkaat tulevat syksyllä renkaanvaihtoon aiemmin kuin nastarenkaiden omistajat, mikä tasaa kysyntää palvelupisteissä. Keväällä kitkarenkailla voi halutessaan ajaa niin kauan, kunnes tiet kunnolla lämpenevät, Vianorin Laitinen sanoo.

– Tärkeintä on muistaa, että Suomessa tarvitaan erikseen kesä- ja talvirenkaat. Kitkarengas on esimerkiksi vesisateessa turvattomampi kuin laadukas kesärengas, hän jatkaa.

Väite 3: Paras vaihtoehto on omistaa sekä nasta- että kitkarenkaat

– Tämä pitää osittain paikkansa, mutta tuntuu rahan haaskaamiselta. Optimitilanteessa syystalven ja kevättalven voisi ajaa kitkarenkaalla ja keskitalven nastallisella renkaalla. Kulutettua rahamäärää ajatellen en tiedä, onko tällainen kikkailu todella sen väärti, Morri pohtii.

Väite 4: Kitkarenkaiden suosio tulee koko ajan kasvamaan

– Ei välttämättä pidä paikkaansa. Kitkarenkaiden sopivuus Suomen talviin riippuu siitä, miten paljon lunta ja jäätä on ja missä kunnossa tiet ovat. Sivuteiden kunnossapito on jo nyt heikkoa. Jos tilanne vielä huononee ja hoito keskittyy pääteihin, nastarenkaiden tarjoama pito on sivuteillä entistä tärkeämpää, Morri huomauttaa.

– Rengastekniikka kehittyy, ja nykyään kitkarenkaat toimivat jäällä paremmin kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Lisäksi talvet lyhenevät, joten veikkaan kitkarenkaiden osuuden kasvavan. Joka tapauksessa on hyvin tärkeää käyttää pohjoismaisiin oloihin kehitettyjä ja valmistettuja talvirenkaita. Esimerkiksi Keski-Eurooppaan tarkoitetut talvirenkaat tai niin sanotut all season -renkaat eivät toimi kunnolla Suomen olosuhteissa, sanoo puolestaan Laitinen.

Väite 5: Ennen rengasostoksen tekemistä kannattaa lukea testituloksia

– Moni asiakkaistamme lukee testituloksia ja hyvä tulos lisää renkaan myyntiä. Jos haluaa tukea päätöksentekoon, voi tutustua isojen autolehtien pohjoismaisten renkaiden testeihin. Testivoittaja ei kuitenkaan ole paras rengas jokaiselle. Kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia itse arvostaa, ja keskittyä tuloksiin niiltä osin. Sen jälkeen omasta tilanteesta on hyvä keskustella ammattitaitoisen rengasmyyjän kanssa, neuvoo rengasliike Vianorin Laitinen.

Nastat vai kitkat?

Nokian Renkaat tiivistää nastat vai kitkat -pohdinnan seuraavasti.

Valitse nastat, jos

  • haluat tutkitusti turvallisimmat renkaat
  • ajat säässä kuin säässä
  • ajat myös sivuteillä
  • haluat tasata autosi turvatekniikan puutteita

Valitse kitkat, jos

  • arvostat ajomukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä
  • ajat tasaisissa talviolosuhteissa
  • ajat lähinnä pääteillä
  • haluat joustoa renkaanvaihdon aikatauluun

Lähde: Nokian Renkaat

Lue myös:

    Uusimmat