Nappaa helpot ruokavinkit – Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan herkullisia arkiruokia

Kaappaus keittiössä -ohjelman ensimmäisessä jaksossa maanantaina 3.2. valmistetaan herkullisia arkiruokia, kuten nuudelisalaattia.

Kaappaus keittiössä -ohjelman huippukokki Kari Aihinen opastaa Toivakassa asuvan perheen kokkaamaan ilman liian tarkkoja reseptejä

Poimi talteen helpot ja herkulliset vinkit!

Paistettua lohta ja juureksia

Lohifilettä
1 bataatti
½ fenkoli
1 sipuli
3 maa-artisokkaa (ei pakollinen)
Nippu broccoliinia (pitkävartinen parsakaali)
Rasiallinen kirsikkatomaatteja
1 paksoi eli pinaattikiinankaali
Timjamia
Valkosipulinkynsi
Mustapippuria
Suolaa
Rypsiöljyä paistamiseen
Avokado-sitruunaöljyä juurestenmaustamiseen
Voita lohen paistamiseen

Resepti: Juurekset

Kuori bataatti ja kuutioi se. Suikaloi sipuli ja puolikas fenkoli. Viipaloi muutama maa-artisokka ja yksi valkosipulinkynsi. Katkaise bimeistä hieman varren kantoja pois. Kuumenna pannu, lisää öljyä ja paahda bataatteja sekä maa-artisokkaa hetken aikaa.

Lisää suikaloitu fenkoli, sipuli ja valkosipuli ja freesaa pari minuuttia. Lisää tuoretta timjamia. Lisää suikaloitu paksoi, bimit ja kirsikkatomaatit. Mausta mustapippurilla, suolalla ja avokadoöljyllä. Purista päälle sitruunamehua.

Resepti: Lohi

Leikkaa lohifileestä annospalat. Kuumenna pannu, lisää öljyä pari ruokalusikallista ja nosta lohipalat paistumaan. Paista ensin nahkapuoli alaspäin, voit laittaa lohipalojen päälle painon, jotta ne paistuvat tasaisesti. Käännä lohipalat. Lisää pannulle mausteeksi lehtipersiljaa, timjamia, valkosipulinkynsiä ja pari ruokalusikallista voita. Levitä pannulla vaahtovaa voita kalan päälle paiston aikana.

Nuudelisalaatti

500 gr porsaan sisäfilettä
Nuudeleita
1 paprika suikaloituna
Kiinankaalia suikaleena / muutama lehti
2 porkkanaa suikaloituna
Puolikas chili silputtuna
n. 7 cm purjon valkoista osaa
2 valkosipulinkynttä
Nippu broccoliinia (pitkävartinen parsakaali)
Ponzu- sitrussoijakastike
Teriyaki-kastiketta
Suolaa
Korianteria silputtuna

Poista kalvot lihasta ja leikkaa ohuita viipaleita poikkisyyn suuntaisesti. Paista nopeasti kuumalla pannulla öljyssä. Nosta lihat sivuun odottamaan.

Laita nuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin että ne peittyvät. Sekoita hieman ja laita kansi päälle, kunnes nuudelit ovat hautuneet kypsäksi eli noin viisi minuuttia (tarkista pakkauksesta aika, älä kypsytä ylikypsiksi). Siivilöi vesi pois nuudeleista.

Suikaloi kasvikset ja silppua chili.

Kuumenna pannu todella kuumaksi, lisää pari ruokalusikallista rypsiöljyä ja nostele vihannekset pannulle paistumaan. Paista vihanneksiin vähän väriä, mutta älä paista niitä läpikypsäksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Paistamisen loppuvaiheessa lisää silputut valkosipulinkynnet. Leikkaa broccolinit kahteen osaan ja lisää pannulle, freesaa eli paista vielä kevyesti.

Kaada vihannekset nuudeleiden joukkoon.

Lorauta nuudeleiden sekaan ponzua ja teriyaki-kastiketta, rouhi joukkoon vielä mustapippuria ja sormisuolaa. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

Silppua korianteria ja sekoita nuudeleiden joukkoon. Lisää paistetut possun sisäfileet.

Kasvislasagne

​​​​​​​

Lasagnelevyjä
2 kesäkurpitsaa
1 munakoiso
4 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 paprikaa
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä

Paljon raastettua parmesan- juustoa

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin neljään osaan ja leikkaa lohkoiksi. Kuutioi munakoiso. Silppua sipulit ja murskaa valkosipulit. Lohko paprikat.

Kuumenna öljyä pannulla ja paista kesäkurpitsalohkot, munakoisot ja sipulit parissa erässä niin, että niihin tulee hieman ruskistunut pinta. Lisää valkosipulit ja aurinkokuivatut tomaatit ja hieman niiden öljyä maustamaan. Kaada kaikki kattilaan ja lisää säilyketomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin verran ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Valmista valkokastike

Bechamel eli valkokastike:
80 g voita
1,2 dl vehnäjauhoja
1 l punaista maitoa
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl kanelia

Aloita valkokastikkeen valmistus sulattamalla kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada sitten maito kattilaan ja sekoittele kunnes kastike on sakeaa, noin 20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä ja kanelilla.

Voitele uunivuoka ja laita ensin kasviksia, lasagnelevyt ja sitten valkokastiketta. Tee muutamia kerroksia, jätä päällimmäiseksi valkokastike ja ripottele päälle juustoraastetta.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia

Bolognese kastike

Lasagnelevyjä
800g naudan paistijauhelihaa
4 varsisellerin vartta
2 sipulia
3 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
3 tölkkiä säilyketomaatteja
Suolaa
Parmesan- juustoa kuorrutukseen

Pilko varsisellerit, sipulit ja porkkanat. Freesaa kasviksia öljyssä noin viisi minuuttia. Murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne pannulle. Lisää säilyketomaatit kasvisten sekaan ja mausta suolalla, tuoreella timjamilla ja oreganolla.

Ruskista jauheliha kahdessa erässä kuumalla pannulla. Kaada isoon kattilaan ja rouhi joukkoon mustapippuria. Kaada myös tomaattikastike kattilaan jauhelihan kanssa ja anna porista miedolla lämmöllä tunnin verran.

Valmista valkokastike

Bechamel eli valkokastike:
80 g voita
1,2 dl vehnäjauhoja
1 l punaista maitoa
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl kanelia

Aloita valkokastikkeen valmistus sulattamalla kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada sitten maito kattilaan ja sekoittele kunnes kastike on sakeaa, noin 20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä ja kanelilla.

Voitele uunivuoka ja laita ensin bolognese, lasagnelevyt ja sitten valkokastiketta. Tee muutamia kerroksia, jätä päällimmäiseksi valkokastike ja ripottele päälle juustoraastetta.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia

Perunasalaatti

500g keitettyä perunaa
6 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 rkl Dijon-sinappia
Suolaa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
Sitruunamehua

Keitä munat ja perunat ja anna jäähtyä. Sekoita jogurtti, sinappi, suola ja sitruunanmehu yhteen. Maista. Pilko jäähtyneet perunat ja kanamunat ja sekoita kastike joukkoon.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla maanantaisin kello 20!

Lue myös:

    Uusimmat