Mainos

Näpäytys presidentti Macronille – Euroopan parlamentti torjui Ranskan komissaariehdokas Sylvie Goulardin valinnan

5:27
EU-asiantuntija Helena Petäistö kommentoi tuoretta salkkujakoa MTV Uutisille syyskuussa.

Ranska saattaa joutua nyt vaihtamaan komissaariehdokasta.

EU-parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinoiden valiokunnat ovat tyrmänneet Ranskan komissaariehdokkaan Sylvie Goulardin äänin 29–82.

Sylvie Goulardin valinta torjuttiin ensin valiokuntien koordinaattoreiden äänestyksessä, mitä seurasi tyrmäys valiokuntien jäseniltä.

Euroopan parlamentin nikottelu on suora näpäytys Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, jonka luottonaisena Goulard tunnetaan.

Sisämarkkinakomissaariksi ehdolla ollut Goulard joutui aiemmin eroamaan maan puolustusministerin paikalta avustajan palkkaukseen liittyneen skandaalin takia.

Samat epäselvyydet herättivät kysymyksiä vielä torstaina, kun Goulard kävi Euroopan parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinoiden valiokuntien kuultavana.

Hänet oli kutsuttu kuulemiseen toista kertaa, koska aiemmat vastaukset eivät tyydyttäneet meppejä.

Skandaalissa on kyse Euroopan parlamentin avustajapalkkion maksamisesta henkilölle, joka oli töissä kotimaassa. Sääntöjen mukaan tämä on kiellettyä, ja Goulard on maksanut 45 000 euroa takaisin Euroopan parlamentille.

Kysymyksiä on herättänyt myös Goulardin toimiminen aiemmin asiantuntijana amerikkalaiselle ajatuspajalle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutuu ottamaan parlamentin kannan vakavasti, koska hän tarvitsee vielä parlamentin tuen uudelle komissiolle.

Parlamentti äänestää komissiosta kokonaisuudessaan 23. lokakuuta, jolloin komissaarien rivin pitäisi olla suorassa.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö sanoo vihreiden ryhmän tiedotteessa, että Goulard ei onnistunut selventämään eettisiä kysymyksiä riittävästi.

– Komission pitää näyttää esimerkkiä eettisissä kysymyksissä ja suoraselkäisyydessä, jos haluamme rakentaa luottamusta eurooppalaiseen projektiin.

Goulard on jo kolmas komissaari, jonka parlamentti olisi valmis laittamaan vaihtoon. Aiemmin Unkari ja Romania ovat joutuneet nimeämään uudet ehdokkaat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja