Naomi Osaka voitti dramaattisen Australian avointen finaalin – kirjoitti samalla historiaa

Japanin Naomi Osaka näytti jo menettävän otteensa varmalta näyttäneestä voitosta, mutta piti lopulta hermonsa ja kukisti dramaattisen taistelun päätteeksi Tshekin Petra Kvitovan 7–6 (7–2), 5–7, 6–4 tenniksen Australian avointen naisten kaksinpelin loppuottelussa.

Osakan toinen peräkkäinen grand slam -turnausvoitto varmisti samalla, että hänestä tulee ensi viikolla tenniksen maailmanlistan ensimmäinen aasialainen ykkönen.

Osaka johti Kvitovan syöttövuoroa 40–0 toisen erän tilanteessa 5–3. Kvitova kuitenkin selvitti kaikki kolme ottelupalloa ja mursi heti perään Osakan syötön 5–5:een. Kvitovan seuraavassa syöttövuorossa Osaka oli jälleen lähellä syötönmurtoa, mutta tshekki oli tarkempi ratkaisevissa pisteissä ja meni 6–5-johtoon. Seuraavassa syöttövuorossaan Osaka ei saanut pistettäkään, vaan Kvitova meni syötönmurrolla 7–5-erävoittoon.

Osaka huusi itselleen ja pistäytyi toisen erän jälkeen pukuhuoneessa rauhoittumassa.

– Tietenkin olin erittäin pettynyt, kun minulla oli ollut kolme ottelupalloa. Yritin sanoa itselleni, etten voi asialle enää mitään. Sanoin itselleni että pelaan loppuottelussa, että minun täytyy jatkaa taistelua ja etten voi käyttäytyä kypsymättömästi, Osaka kertasi.

"Olin kuin shokissa"

Kolmannessa erässä Osaka meni syötönmurrolla johtoon, ja Kvitovan syöttäessä tilanteessa 4–2 hänellä oli kolme murtopalloa. Kvitova voitti kuitenkin viisi pistettä peräjälkeen ja kavensi tilanteeksi 4–3. Tilanteessa 5–4 Osaka pääsi jälleen syöttämään otteluvoitosta, ja tällä kertaa hän katkaisi ottelun.

–  Olin kuin shokissa koko palkintojenjaon ajan, Osaka tunnusti.

Kvitova voitti Wimbledonin 2011 ja 2014, mutta hänen uransa oli katketa murtovarkaan hyökkäykseen loppuvuodesta 2016. Kvitovan kotiin tunkeutunut varas viilsi puukolla tshekkipelaajan mailakäteen pysyviä hermovaurioita.

Lauantaina Kvitova oli ensimmäistä kertaa gand slam -turnauksen loppuottelussa paluunsa jälkeen.

– Kiitos, että pysyitte tukenani silloinkin, kun en tiennyt, pystynkö koskaan enää pitämään mailaa kädessäni. Tämä on hullua. Minun on vaikea uskoa, että pelasin taas grand slam -loppuottelussa, Kvitova kiitteli tukijoukkojaan ääni murtuen.