Nämä virheet aiheuttivat koronapainajaisen merellä – parin häämatka luksusristeilijällä päättyi tragediaan

Karanteeniin asetettu luksusristeilijä on nyt suurin koronaviruskeskittymä Kiinan ulkopuolella – pariskunta esittelee videolla pikkuruisen hyttinsä, josta pääsee ulos tunniksi päivässä 2:33
9. helmikuuta kuvatulla videolla MTV Uutiset kertoi risteilijän 70 koronavirustartunnasta. Tartuntoja oli lopulta satoja.

Luksusristeilijä Diamond Princess oli otsikoissa ympäri maailman helmikuussa, kun laivasta tuli pahin koronapesäke Kiinan jälkeen. Laivan matkustajia pidettiin eristyksessä Japanin Jokohamassa helmikuun alkupuolelta lähtien jopa viikkojen ajan.

Risteilyaluksella oli yhteensä 3700 ihmistä, joista 712 sai koronatartunnan. 13 ihmistä kuoli.

Japanin yleisradioyhtiö NHK-World teki nyt dokumentin Diamond Princess-laivan koronatartunnoista. MTV Uutiset sai dokumentin nähtäväkseen. Siinä käydään tarkasti läpi virheitä ja sattumuksia, jotka aiheuttivat koronapainajaisen merellä.

Hääonnen matka vaihtui painajaiseen

Koronavirus lähti leviämään laivalla kunnolla helmikuun alussa. Hetken ajan luksusristeilijä oli koko maailman keskipisteessä.

Laiva oli lähtenyt Jokohaman satamasta Japanista 20. tammikuuta kahden viikon risteilylle. Se ehti tehdä pysähdykset Hongkongissa ja Taiwanissa, kunnes se palasi etuajassa takaisin Japaniin. Virus oli tuolloin alkanut levitä nopealla vauhdilla aluksella.

Yksi laivalla olleista oli Yoko-niminen japanilaisnainen, joka oli risteilyllä aviomiehensä kanssa juhlistamassa parin hääpäivää. Molemmat saivat koronatartunnan laivalta ja muutamaa viikkoa myöhemmin Yokon mies kuoli tautiin.

Hääpäivän onni ja ilo vaihtui hetkessä painajaiseksi ja suureksi suruksi.

– On erittäin raskasta edes puhua siitä, mutta haluan tehdä niin mieheni kunniaksi. Ne päivät sisällä hytissä olivat kuin sotaa monille meistä. En ikinä uskonut voivani olla niin surullinen ja yksinäinen, nainen kertoo japanilaisdokumentissa.

Virus levisi salakavalasti

Luksusristeilijä Diamond Princessilla on yhtiön nettisivujen mukaan yli 3000 hyttiä, teatteri, iso kylpyläosasto, yökerho, kasino, taidegalleria ja ravintoloita. Suurin osa kohtalokkaalla koronamatkalla olleista oli 50-vuotiaita tai vanhempia ihmisiä. Noin puolet matkustajista oli japanilaisia.

NHK:n dokumentissa näytetään havainnollistavasti, miten koronavirus levisi ihmisten käsistä, ovenkahvoista, hissien nappuloista, portaiden kaiteista ja täpötäyden buffet-ravintolan ottimista.

Laivalla esitettiin musikaali, jossa oli orkesteri ja sali täynnä yleisöä istumassa vieri vieressä. Samaan aikaan kun ihmiset nauttivat matkasta ja viihteestä laivalla, virus levisi salakavalasti.

Matkustajille ei kerrottu tartunnasta

Ensimmäinen koronavirustartunta todettiin laivalla olleella matkustajalla 1. helmikuuta. Tartunnan saanut oli mies, joka oli poistunut laivalta kuusi päivää aiemmin Hongkongissa.

Laivan henkilökunnalle ilmoitettiin heti koronatartunnasta, mutta muille matkustajille ei asiasta hiiskuttu sanallakaan. Henkilökuntaa jopa kiellettiin puhumasta asiasta. Tämä oli suuri virhe jälkikäteen ajateltuna.

– Meille kerrottiin, että yksi laivalla aiemmin olleista matkustajista oli testattu koronapositiiviseksi. Samalla sanottiin, että matkustajille ei saa puhua, koska ei haluttu aiheuttaa paniikkia ja huolta, nimettömänä dokumentissa haastateltu henkilökuntaan kuulunut mies kertoo.

Kuitenkin jo seuraavana päivänä, 2. helmikuuta osa laivalla olleista oli kuullut tartunnasta. Yksi heistä oli laivalla esiintynyt taikuri.

– Pyysin esitykseni aikana noin kymmentä ihmistä lavalle kanssani tekemään taikatemppuja. Halasin heitä kohteliaisuudesta, mutta muuten yritin pitää etäisyyttä ihmisiin, hän kertoi.

Osa matkustajista alkoi tässä vaiheessa käyttää kasvomaskeja. Miehensä myöhemmin menettänyt Yoko ihmetteli sitä.

– Minulla ei ollut siinä vaiheessa aavistustakaan, mikä edes on koronavirus.

Tapahtumat pidettiin ennallaan

Vasta kaksi päivää ensimmäisen tartuntatapauksen selviämisen jälkeen, 3. helmikuuta laivan kapteeni tiedotti matkustajille, että yksi aiemmin laivalla matkustaneista henkilöistä oli saanut koronavirustartunnan. Yhtiö tiedotti tartunnasta myös nettisivuillaan.

Se ei kuitenkaan menoa hillinnyt, vaan esitykset, ihmisten kokoontumiset, ruokailut ja juhlat laivalla jatkuivat. Mitään ei suljettu.

Juhlasali oli edelleen täynnä ihmisiä ja asiakkaille tarjottiin ruokaa ja viihdettä. Siitähän he maksoivat.

Tämäkin oli suuri virhe, koska joukkokokoontumisissa virus pääsi leviämään helposti.

Virus levisi rajusti parina päivänä

Laivan toiminta jatkui ennallaan päivien ajan. Samaan aikaan virus levisi räjähdysmäisesti läpi laivan.

NHK:n dokumentissa on selvitetty tarkasti sitä, miten virus levisi todennäköisesti kaikista rajuiten aluksella 2.–4. helmikuuta. Juuri niinä päivinä, kun ensimmäisestä tartunnasta jo tiedettiin henkilökunnan keskuudessa, mutta mitään toimintoja ei ryhdytty rajoittamaan eikä matkustajille edes kerrottu asiasta.

Lääkäreiden mukaan ihmisten oireista on pystytty päättelemään, että noina helmikuun päivinä tartuntoja tapahtui eniten.

Esimerkiksi 2. helmikuuta laivalla oli suuret tanssijuhlat isossa atrium-aulassa. Se oli jälleen oiva paikka virukselle levitä lisää.

– Siellä oli varmaan useampi sata ihmistä sinä päivänä, eräs pariskunta kertoi.

– Virus leviää ihmisen hengityksestä ja aerosoleista ilmassa. Jos joku esimerkiksi yski juhlissa, kaikki hänen lähellään olleet saivat pisaroita ylleen. Osa viruspisaroista jää myös ilmaan hetkeksi. Risteilylaiva oli kuin bakteerien viljelykaappi, se salli viruksen levitä, Marylandin yliopiston professori Donald Milton kertoi dokumentissa.

Laivalla on suuri buffet-ravintola, johon mahtuu kerrallaan 500 ihmistä. Ravintola oli suosittu aamusta iltaan. Dokumentissa esitetään kuvia 4. päivältä helmikuuta, jolloin ravintolassa oli kova tungos.

Tutkijat simultoivat tilannetta ravintolassa jälkikäteen ja he pystyivät osoittamaan, että virus leviää ravintolassa todella laajalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tartuntoja joka puolella laivaa

Diamond Princess-risteilijän kohtalokkaalla koronamatkalla oli yhteensä 3711 ihmistä. Lopulta 712 heistä sai koronavirustartunnan. Se on 19 prosenttia laivalla olleista.

Japanilaiset dokumentin tekijät selvittivät, että tartuntatapauksia oli hyteissä joka puolella laivaa. Tartunnat eivät siis keskittyneet mihinkään tiettyihin kerroksiin tai laivan osiin. Niitä oli kaikkialla aluksessa.

– Virus levisi esimerkiksi yhteisten astioiden tai esineiden, kuten kaiteiden kautta. Ihmiset kokoontuivat johonkin ja saivat tartunnan. Sen jälkeen he palasivat huoneisiinsa, japanilaisprofessori Kaku Mitso kertoo dokumentissa.

Tartuntojen suuri määrä yllätti

Jälkikäteen laivayhtiö vakuutti tehneensä kaikkensa yrittääkseen auttaa matkustajia. Laiva palasi etuajassa 3. helmikuuta Jokohaman satamaan, mutta ketään ei päästetty laivasta ulos. Nettisivuillaan yhtiö kertoi laivan tilanteesta ja päivitti sinne tuoreimmat tiedot.

Satamassa terveysviranomaiset tulivat sisään laivaan testaamaan ihmisiä. Viranomaiset eivät olleet uskoa, miten moni testatuista oli saanut koronatartunnan.

– Muistan, kun ensimmäinen raportti tuli. Tartuntaprosentti oli hyvin korkea ja se oli yllättävää, Japanin terveysministeri Katsunobu Kato kertoo dokumentissa.

Laiva päätettiin heti asettaa karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Ei ollut mitään muuta paikkaa, mihin olisi voinut saada yli 3000 ihmistä eristykseen niin nopeasti. Niinpä ainoa mahdollisuus oli hoitaa tilannetta aluksella.

Myös tartunnan saaneet ihmiset olivat hyvin yllättyneitä. Osa järkyttyi pahasti, osa romahti kuultuaan tiedon.

Monen tila romahti äkisti

Laivalle muodostettiin kaksi ryhmää viranomaisista. Ensimmäinen oli karanteeniryhmä, joka teki koronatestejä.

Toinen oli kuljetusryhmä, jonka vastuulla oli hoitaa sairaiden siirrot laivalta sairaalaan ja suunnitella, missä järjestyksessä ihmisiä siirretään laivalta pois.

Ensimmäiset tartunnan saaneet vietiin laivasta ulos 5. helmikuuta. Tässä vaiheessa alettiin viimeistään ymmärtää, että virus oli erittäin tarttuva, joten potilaita avustanut henkilöstö oli hyvin suojautunut.

Sairaalassa lääkärit todistivat ihmeellisiä asioita.

– Jotkut ihmiset kävelivät omin jaloin laivasta ulos, mutta heidän tilansa romahti vain muutamassa tunnissa ja heidät piti siirtää sairaalasta tehohoitoon. Olin kuullut potilaista, joiden tila muutttuu äkkiä, mutta oli hurjaa, kun sen näki itse ja kuinka monelle niin kävi, dokumenttiin haastateltu lääkäri kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämmennys oli valtava

Yhteensä 109 tartunnan saanutta vietiin laivalta sairaalaan. Joidenkin lievinä alkaneet oireet alkoivat muuttua vakavammiksi. Vakavat tapaukset myös lisääntyivät nopeasti. Osa laivalla olleista joutui sairaalassa hengityskoneeseen.

Potilaiden määrä risteilijällä kasvoi kasvamistaan. Joka päivä 40-50 ihmistä lisää testattiin koronapositiiviseksi.

Hämmennys laivalla oli valtava ja osa ihmisistä oli myös peloissaan.

Sairaaloista loppuivat paikat

Kuljetusryhmällä oli vaikeuksia päättää, ketkä pitäisi siirtää laivalta ensimmäisenä pois. Laivalla oli oireettomia, lieväoireisia ja heitä, joilla ei vielä ollut tartuntaa.

Samaan aikaan lähistön sairaalat alkoivat täyttyä. Myös tärkeät tarvikkeet, kuten hengityskoneet, olivat sairaaloissa lähes loppu. Niinpä kaikkia potilaita ei edes pystytty ottamaan sairaaloissa vastaan.

Montaa potilasta hoidettiin laivalla. Osalla oli kuumetta, toisilla muita oireita.

Lääkärit olisivat halunneet lähettää useat heistä heti sairaalaan, mutta kapasiteetin puutteen vuoksi sitä ei pystytty tekemään.

Miehen kuume nousi korkeaksi

Helmikuun alkupäivinä myös japanilaisrouva Yoko ja hänen miehensä alkoivat voida hytissään huonosti.

Pariskunta oli juuri edellisenä päivänä juhlistanut hääpäiväänsä laivan ravintolassa. Vaimolla oli lievää lämmönnousua, mutta miehelle nousi 38 asteen kuume.

– Olimme juhlineet ravintolassa hääpäiväämme. Olin onnellinen. Muut asiakkaat osallistuivat juhliimme ja taputtivat meille. Se oli hienoa, mutta yhtäkkiä kaikki muuttui pahaksi, Yoko kuvailee dokumentissa.

Nainen otti useita kertoja yhteyttä laivan asiakaspalveluun ja pyysi apua miehelleen, mutta kukaan ei tullut.

Vasta seuraavana päivänä hoitaja tuli ja otti pariskunnalta koronatestin. Yokon mukaan heidän oireitaan ei otettu vakavasti.

Miehen kuume nousi samana iltana yli 39 asteeseen, ja myös vaimolle nousi lievää kuumetta. Mies pyysi jatkuvasti apua.

– Näin, että hän voi huonommin ja huonommin. En voinut tehdä mitään, paitsi antaa hänelle vettä ja puristaa häntä olkapäästä. Se oli kidutusta minulle, mutta myös hänelle, Yoko muistelee.

Vaikea laittaa ihmisiä järjestykseen

Samoihin aikoihin toisessa hytissä positiivisen testituloksen saanut amerikkalaisnainen kuljetettiin sairaalaan, vaikka hänellä ei ollut hätää eikä vakavia oireita.

– Se tilanne oli absurdi, koska en tiennyt, olinko niin kiireisen hoidon tarpeessa. Minulle sanottiin, että minun pitää olla valmis lähtemään tunnissa tai kahdessa. Minulla oli vain vähän yskää ja kuumetta. Oireet helpottivat jo parissa päivässä, amerikkalainen Rebecca Frasure kertoo.

Laivalla työskennelleet lääkärit tajusivat, että he eivät pystyisi pelastamaan kaikkien henkiä.

He laittoivat ihmiset kategorioihin. Ykköskategoriaan kuuluivat kiireisimmät tapaukset, kolmoseen ne, joilla oli vain lieviä oireita.

– Oli vaikeaa ratkaista, miten toimia ihmisten kanssa, jotka ovat jo ennestään heikossa kunnossa, mutta joilla oli vain lieviä koronaoireita tai ei lainkaan oireita. Ei voinut keskittyä vain kuljettamaan pois ihmisiä, jotka oli testattu positiivisiksi, eräs lääkäri kertoi.

Osa asiantuntijoista sanoi, että kakkoskategorian ihmisiä olisi mahdollista pitää laivalla, koska heillä ei ollut vielä koronatartuntaa.

Toisaalta ongelmana oli, että jos tartunnan saaneet pidettäisiin laivassa, he tartuttaisivat lisää ihmisiä. Terveysviranomaisilla olikin äärimmäisen vaikea tehtävä laittaa ihmisiä järjestykseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kirpaisevat jäähyväiset

Lääkintähenkilökunta tuli Yokon ja tämän miehen hyttiin kolme päivää ensimmäisen avun soiton jälkeen.

– He mittasivat mieheni verenpaineen ja heidän ilmeensä muuttuivat heti. Tiesin, ettei tilanne ollut hyvä. Mieheni tilanne oli erittäin vakava, mutta en silti uskonut, etteikö hän palaisi kotiin vielä, Yoko kertoo.

Mies testattiin sairaalassa koronapositiiviseksi ja myös naisella oli tartunta.

Miestä hoidettiin 40 päivää sairaalassa. Sitten hän kuoli.

Yoko ei päässyt edes enää tapaamaan miestään. Hyvästit vaimo sai jättää sairaalan ikkunan takaa.

– Sairaanhoitaja toi mieheni sängyssä ensiavun ikkunaan. Hän näytti minulle mieheni kasvot ja nosti mieheni käden ikkunalasia vasten. Minä laitoin oman käteni lasin toiselle puolelle. Sanoin hyvästi.

– Se oli meidän hyvästimme. En voinut edes tuntea hänen lämpöään, enkä koskettaa häntä. Se oli loppu, vaimo muistelee itkien.

Tilanteeseen ei reagoitu riittävällä vakavuudella

Jälkikäteen viranomaiset ja asiantuntijat ovat todenneet, että jos ensimmäisestä koronatartunnasta olisi puhuttu laivalla aiemmin ja avoimesti, tilanne olisi voinut olla toinen.

Koronapainajainen olisi voitu välttää, jos asiaan olisi suhtauduttu heti vakavasti. Jos juhlat laivalla olisi lopetettu ja ravintolat suljettu, ja jos ihmiset olisi käsketty hytteihinsä.

Kukaan ei vain osannut tällaista ohjetta antaa.

Vasta muutama päivä satamaan saapumisen jälkeen aktiviteetit laivalla kiellettiin.

7. helmikuuta laivalla tapahtui vielä useita tartuntoja, jonka jälkeen ne lähtivät laskuun.

Henkilökunnan keskuudessa tartunnat lähtivät nousuun vasta päiviä tämän jälkeen. He kun joutuivat yhä liikkumaan laivassa, työskentelemään ja viemään ruokaa matkustajille.

Henkilökuntaa ohjeistettiin käyttämään kasvomaskeja, mutta ohjeita ei noudatettu tarkasti ja oikein.

– Oli hankalaa työskennellä maski naamalla. Moni rikkoi maskin käyttötapaa, henkilökunta kertoi.

Myöskään ruokaa jaettaessa ei käytetty hanskoja. Lisäksi henkilökunta asui omassa kerroksessaan lähellä toisiaan.

Laivalla oli yhteensä 1045 työntekijää, joista 145 sai koronatartunnan.

Osa uhkasi itsemurhalla

Laivan eristäminen aiheutti myös muita odottamattomia ilmiöitä. Dokumentin mukaan osa matkustajista tuli sairaaksi, mutta ei koronaviruksen takia.

Lääkkeistä oli pulaa ja jotkut matkustajiat olisivat tarvinneet lisää juuri omia lääkkeitään.

Lääkepyyntöjä tuli yli 2000 ihmiseltä, eikä henkilökuntaa riittänyt vastaamaan toiveisiin.

Myöhemmin ryhmä terveydenhoitohenkilökuntaa meni tarkistamaan ihmisten kuntoa laivaan. Yli viidenneksellä laivalla tuossa vaiheessa olleista 2600 ihmisestä todettiin stressin oireita, kuten korkeaa verenpainetta.

Osalla matkustajista oli jo ennestään sydänvaivoja tai diabetesta. He kokivat äärimmäistä stressiä. Tällaisessa tilassa ihmiset voivat joutua jopa hengenvaaraan.

Moni ihminen alkoi myös valittaa henkisistä ongelmista, kuten mielenterveysongelmista.

– Jotkut olivat hyvin huolestuneita terveydestään, osa oli masentuneita. Saimme soittoja matkustajilta, jotka kertoivat, että he haluavat hypätä parvekkeen reunan yli mereen ja kuolla, terveysministeriön johtaja Shobayashi Tokuaki sanoi dokumentissa.

– Teimme paljon töitä rauhoittaakseemme heitä.

Jälkeenpäin laivalla diagnosoitiin myös itsemurhayrityksiä.

Kuukauden taistelu laivalla

Lopulta 1. maaliskuuta koronapainajainen laivassa päättyi. Silloin loputkin laivassa olleet pääsivät ulos. He olivat olleet aluksella yli kuukauden. Suurin osa matkustajista oli päästetty ulos jo joitakin päiviä aiemmin.

Japanin viranomaisia on moitittu siitä, miten Diamond Princessin koronaepidemiaa hoidettiin.

Osa tutkijoista on pohtinut, että Japani saattoi tehdä virheen laittaessaan laivamatkustajat karanteeniin alukselle, uutisoi uutistoimisto AP.

13 ihmistä menetti henkensä laivaristeilyltä saadun tartunnan takia. Japanilaisdokumentin valmistuessa yhä edelleen neljä ihmistä oli kriittisessä tilassa sairaalassa.

Laivalta opittiin, että nopeus on todella tärkeää koronaviruksen torjunnassa. Virus leviää erittäin nopeasti ilman, että sitä huomataan. Sen takia tartunnoista on kerrottava pian ja tietoa on myös jaettava altistuneille.

Lue myös:

    Uusimmat