Nämä valuutat romahtaneet vuodessa eniten suhteessa dollariin – kaikki pankit eivät vaihda

Ukrainan valuutan hryvnian kurssi on laskenut eniten vuoden aikana Yhdysvaltojen dollariin nähden. Toiseksi eniten arvoaan on menettänyt Venäjän rupla.

Nordean analyytikko Sanna Kurronen sanoo muidenkin valuuttojen kurssien laskeneen dollaria vastaan, mutta rupla ja hryvnia painivat omassa sarjassaan.

– Myös euro laski noin 17 prosenttia dollaria vastaan. Hryvnia laski kuitenkin dollaria vastaan noin 70 prosenttia, ja rupla noin 40 prosenttia, sanoo Kurronen.

– Ukrainan suurin ongelma on olematon maksukyky. Ukraina on täysin riippuvainen kansainvälisestä hätärahoituksesta, eikä kukaan anna Ukrainalle lainaa, kun luottoluokitus on nolla, listaa Kurronen Ukrainan valuutan heikkenemisen syitä.

Hryvnian vaihtaminen ei onnistu kaikissa pankeissa. Esimerkiksi Nordea ei vaihda hryvniaa, mutta Danske Bank vaihtaa.  Ukrainan valuuttaa ei tosin vaihdettu Nordeassa ennen Ukrainan kriisiäkään.

– Ukrainan keskuspankki rajoitti valuuttakauppaa paljon jo ennen kriisiäkin, mutta nyt rajoitukset ovat muuttuneet vieläkin tiukemmiksi, sanoo Kurronen.

Suurimmat setelit Afrikassa

Analyytikko Kurrosen mukaan harva valuutta on enää sellainen ettei sitä pystyisi vaihtamaan muualla kuin kotimaassaan. Monien valuuttojen vaihtaminen on kuitenkin hyvin rajoitettua.

– Hurjimmista kursseista Afrikan maissa tulee mieleen Zimbabwe, joka on kärsinyt hyperinflaatiosta 2000-luvulla. Suurin käytössä ollut seteli oli 100 biljoonaa (eli 100 000 000 000 000). Lopulta Zimbabwe päätyi luopumaan kokonaan oman rahansa käytöstä vuonna 2009. Siellä käytetään nyt maksuvälineinä muun muassa Etelä-Afrikan randia sekä USA:n dollaria.

– Toinen esimerkki on Vietnamin dong. Yhdellä eurolla saa noin 24 000 dongia. Dongia on mahdollista vaihtaa rajoitetusti myös Vietnamin ulkopuolella ja valuutan vaihdettavuutta lisätään pikku hiljaa, sanoo Kurronen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja