Mainos

Näissä maissa on nyt halpaa lomailla – talouden heilahdukset vaikuttavat hintoihin

Maailman myllerrys ja talouden heilahdukset vaikuttavat siihen, mistä löytyvät edulliset turistikohteet. Kurssit ovat jatkuvassa liikkeessä, ja niissä voi tapahtua isojakin muutoksia, kuten Brexit osoitti Britanniassa.

Punnan arvo romahti, kun Britannia päätti erota kansanäänestyksen seurauksena Euroopan Unionista. Vaikka punnan arvo on ollut sen jälkeen nousussa, Britanniasta tuli entistä edullisempi matkailumaa.

– Valuuttojen kurssimuutokset, paikallinen hintataso ja hintojen nousuvauhti eli inflaatio vaikuttavat siihen, missä on edullista ja missä ei, neuvoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Tomi Kortela.

Tärkeistä matkailumaista Turkissa maan liiran arvo on ollut jo pitkään alamäessä. Turkin liiran arvosta on lähtenyt kolmessa vuodessa neljännes ja viimeisen vuoden aikana laskua on ollut kymmenen prosenttia. Viime aikojen tapahtumat tuskin pönkittävät liiran arvoa. Turkki koetaankin hyvin edulliseksi matkailumaaksi.

– Yleensä, kun maan valuutan arvo laskee, se alkaa nostaa hintoja eli inflaatio nousee. Tämä tulee hieman viiveellä, mutta ehkä vuoden sisällä. Hintojen nousu johtuu erityisesti tuontitavaroiden hintojen noususta, arvioi Suomen Pankin Kortela.

Venäjän ruplan kehitys mielenkiintoinen

Viime aikoina Britannian punnan ja Turkin liiran lisäksi heikentyviä valuuttoja euroon nähden ovat olleet muun muassa Meksikon peso sekä Norjan ja Ruotsin kruunut. Kaukomaista esimerkiksi Etelä-Afrikan randi on ollut myös laskusuunnassa.

Mielenkiintoinen on Venäjän ruplan kehitys. Ruplan kurssi on sahannut viimeisten vuosien aikana hyvin voimakkaasti. Kolmessa vuodessa ruplan arvo on pudonnut puoleen verrattaessa sitä euroon.

– Venäjän rupla heikkeni huomattavasti pakotteiden ja öljyn hinnan laskun seurauksena. Tosin kasvanut inflaatio on syönyt jo osan edusta, laskee Kortela.

Nousussa taas ovat olleet esimerkiksi Sveitsin ja Japanin valuutat. Pitemmällä aikavälillä myös USA:n dollari on vahvistunut selvästi Euroon nähden. He, jotka ovat matkustaneet näissä maissa, ovat huomanneet hintojen selvästi kallistuneen euroalueen ihmiselle.

Espanja, Kreikka, Portugali

Reissaajat ovat saattaneet huomata iloisia yllätyksiä myös joissakin euroalueen maissa.

– Espanjassa, Kreikassa ja Portugalissa hinnat ovat laskeneet, neuvoo Kortela.

Kortelan mukaan maasta ilmoitetut inflaatioluvut eivät kerro koko totuutta niistä hinnoista, mitä turistit joutuvat palveluista ja tavarasta maksamaan. Kuvitelma voi olla toinen kuin totuus. Turistit eivät välttämättä käytä rahaa juuri niihin tuotteisiin, mistä hintojen nousut ja laskut lasketaan.

– Valuutoissa tapahtuu liikkeitä paljon, mutta maassa vallitseva hintataso on tärkeämpi, kun ajatellaan kohteen edullisuutta, opastaa Tomi Kortela Suomen Pankista.

Ja matkalle lähtiessä valuuttakurssien lisäksi on tärkeää, missä valuutta vaihdetaan. Valuutanvaihtajat ottavat osansa vaihdosta.  

2:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.