Nämä vaivat piinaavat lomamatkalla – näin ehkäiset

Loma odottaa! Olet varmaankin triplatsekannut hotellivaraukset ja lentoliput, pakannut laukkusi ja varmistanut passin voimassaolon – kaikki on siis valmista. Entä oletko pohtinut muutamia terveyteesi liittyviä ikäviä yllätyksiä, jotka voit kohdata lomallasi? Ehkä kannattaisi, sillä kesken loman on harvoin aikaa hoidon selvittelyyn!

Jotkin ikävät terveyttäsi uhkaavat yllätykset voivat kiusata sinua myös matkalla, kaukana arjen pyörityksestä. Lomien on tarkoitus olla hauskoja ja spontaaneja, mutta pienillä varotoimenpiteillä voit ehkäistä ärsyttäviä vaivoja ja kiva reissu voi kestää kivana pidempään.

Närästys

Närästys on lomavaivana melko yleinen. Yleensä matkoilla herkutellaan enemmän kuin tavallisesti ja täysi vatsa voi nostaa vatsahappoja ruokatorvessa ylöspäin. Närästyksen saa varsin usein tuhdeista ja mausteisista ruuista.

Näin korjaat: Jos olet taipuvainen kärsimään närästyksestä, pidä mukanasi närästyslääkkeitä. Mikäli et saa käsiisi rohdoksia, istu pystyasennossa, jotta vatsahapot painuisivat alas. Siemaile sitten vettä ruokatorven huuhtelemiseksi.

Lihaskivut

Lomilla tehdään paljon ja aktiviteetteja riittää. Toiminta saattaa olla niin vilkasta, että tottumaton kipeyttää lihaksensa. Näin voi käydä, vaikka olisi tottunut urheiluun – kipu johtuu siitä, että joitakin kehon lihaksia vain käyttää tuolloin tavallista tehokkaammin.

Näin korjaat: Liiku, mutta tee jotain kevyempää. Liikunta voi olla vaikkapa kävelyä tai rauhallista pyöräilyä verenkierron lisäämiseksi lihaksissa. Kipua voi lievittää toki kylmällä tai tulehduskipulääkkeellä. Kun seuraavan kerran surffaat tai patikoit, lämmittele ensin lihasten kipeytymisen välttämiseksi.

Nestehukka

Usein lomamatkoilla halutaan lämpimään ja kohteissa lämpötila voi nousta hyvin korkeaksi. Painostava kuumuus hikoiluttaa ja näin keho menettää nestettä. Onkin normaalia, että helteisinä päivinä janottaa ja askel laiskistuu. Jos hikoilu muuttuu rajuksi, tunnet pyörrytystä ja pulssi tihenee, voi tilanteesi olla vakavampikin. Oireet ovat merkkejä pahasta nestehukasta. Korjaa olosi pian, ettei tila pahene lämpöhalvaukseksi.

Näin korjaat: Etsi varjoa tai ilmastointia ja ole paikallasi. Juo reilusti vettä. Vaikka alat voida paremmin, pidä huoli että saat nestettä, vaikket enää tuntisi itseäsi janoiseksi. Lepää viileässä tilassa. Mikäli olo pahenee, hakeudu lääkäriin.

Matkapahoinvointi

On yleistä, että liikkuvassa veneessä tai autossa sairastutaan matkapahoinvointiin. Aaltojen keinuvasta liikkeestä tai auton mutkittelusta johtuva huonovointisuus on seurausta tapahtumista omissa aivoissamme. Kun silmät eivät voi nähdä liikettä, aivot eivät täysin ymmärrä mitä on tapahtumassa ja vatsassa alkaa velloa.

Näin korjaat: Jos olet vaikkapa lautalla tai autossa, etkä pääse heti pois, käytä pahoinvointilääkettä. Jos et saa lääkettä, testaa tätä ensiapuna: katso menosuuntaan päin ja katso veden liikettä tai tietä suoraan eteenpäin. Myös syöminen ja syvään hengittäminen voivat auttaa merisairauteen tai matkapahoinvointiin. 

Rakot jaloissa

Jos jalkasi ovat rakoilla, voit syyttää runsasta kävelyä lomakohteessa. Kun lisäät yhtälöön jalkojen hikoilun ja turpoamisen sekä ihkauudet kengät, ei ole ihme, että jalkasi kärsivät.

Näin korjaat: Turvotuksen vähentämiseksi hoida jalkojasi jääpalalla ja liota niitä viileässä vedessä. Sitten nosta ne ylös. Levitä antibakteerista voidetta rakoille ja käytä rakkolaastaria. Jos rakot turpoavat pahasti, on ne parempi puhkaista. Puhdista neula, ja pistä rakon reunaan, jotta neste pääsee pois. Puhdista iho ja käytä rakkolaastaria. Mikäli haluat ehkäistä rakkoja ylipäätään, pidä uusia kenkiä jo kotona ennen lomaa, että jalat tottuvat.

Palanut iho

Lomalla nautitaan auringosta ja monella iho palaa. Jos iho palaa pahasti, voi se mennä jopa rakkuloille ja alkaa kuoriutua.

Näin korjaat: Apteekin voiteet ovat mainio ensiapu auringonpolttamiin. Joskus myös viileä suihku voi auttaa ja tulehduskipulääke lievittää kipua. Seuraavien päivien ajan peitä palanut iho äläkä altista sitä enää auringolle. Kun iho kuoriutuu pois, voi sitä kutittaa ja kuivua – jatka siis ihon kosteutusta. Mikäli palaneen ihon oireet pahenevat, käy ihotautilääkärin pakeilla.

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat