Nämä uima-asut kääntävät katseen – yksirintaiset naiset ravistelevat kauneuskäsityksiä

Taideprojekti Monokini 2.0 haluaa avartaa nykymaailman kauneuskäsityksiä.

Monokini 2.0 esittelee yksirintaisille naisille tehtyjä uima-asuja. Projekti lähti käyntiin, kun sen taiteelliset johtajat Katriina Haikala ja Vilma Metteri vierailivat Rintasyöpäyhdistyksen hallituksen kokouksessa esittelemässä ideaansa. Sirpa Ikävalko hallituksesta lupautui ensimmäiseksi malliksi, ja kun kuva hänestä julkaistiin projektin Facebook-sivuilla, oli malleja pian yhdeksän lisää. Kaikki mallit ovat rintasyövän sairastaneita naisia.

– Sähköposti oli nopeasti täynnä kyselyjä, eli naiset antoivat itse itsensä ilmi. Emme valinneet naisia projektiin iän, koon tai näön perusteella, vaan otimme mukaan yhdeksän ensimmäistä viestin lähettänyttä, Katriina Haikala kertoo.

Monokini 2.0 -kokoelmaan kuuluu 10 upeaa uima-asua, joita ovat olleet suunnittelemassa nimekkäät tekijät. Suunnittelijoihin kuuluvat muun muassa Mert Otsamo, Outi Pyy ja Teemu Muurimäki. Haikalan mukaan suunnittelijoita ei tarvinnut kauaa houkutella mukaan projektiin.

– Kerroimme heti aluksi, mitä olemme tekemässä. Eli teemme taideprojektia, emme käyttöasuja. Tarkoitus oli, että uima-asussa tulee esille idea siitä, että se on tehty yksirintaiselle. Sen jälkeen annoimme suunnittelijoille vapaat kädet.

Mallit ja uima-asut pääsee näkemään livenä lauantaina 29.8. Yrjönkadun uimahallissa Helsingissä klo 13 ja 18. Tapahtuma on ilmainen, mutta järjestäjät toivovat lahjoituksia Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjalle. 

– Jokaisen naisen, oli hänellä yksi tai kaksi rintaa, pitäisi pystyä kokemaan itsensä kauniiksi, hyväksytyksi ja ihanaksi kulttuurissamme. Haluamme avartaa kauneuskäsityksiä. Itsensä voi tuntea kauniiksi, vaikka ei täyttäisikään kulttuurimme asettamaa normia, Haikala sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat