Nämä tekijät voivat vaikuttaa Alzheimerin puhkeamiseen

Alzheimerin riskitekijät ovat moninaiset. Geeniperimäänsä ei voi vaikuttaa, mutta elämäntapoihin onneksi kyllä. Lue Healthline.com-sivuston listaus asioista, jotka voivat nostaa Alzheimeriin sairastumisen riskiä.

Ikä

Mitä vanhempi on, sitä korkeampi on todennäköisyys sairastua Alzheimeriin. Amerikkalaisen Alzheimer-järjestön mukaan suurin osa Alzheimerin tautia sairastavista on yli 65-vuotiaita. Tuon rajapyykin jälkeen riski sairastua kaksinkertaistuu joka viides vuosi. Yli 85-vuotiasta lähes puolet sairastaa Alzheimeria.

Sukupuoli

Naisten riski sairastua Alzheimeriin on 1,5–3 kertaa korkeampi kuin miesten, kertoo Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto. Todennäköisyys kasvaa vaihdevuosien jälkeen.

Yksi tekijä tähän saattaa olla, että naiset elävät usein miehiä pidempään, ja riski sairastua kasvaa ikävuosien mukana.

Geenit

Tutkijat ovat löytäneet joitakin geenejä, jotka voivat altistaa Alzheimeriin sairastumiselle, mutta eivät varsinaisesti aiheuta sitä.

Deterministiset geenit aiheuttavat kantajalleen Alzheimerin yleensä 30–50 vuoden iässä. Tällaisten geenien kantajia on vain muutama prosentti ihmisistä.

Päävamma

Vakavia vammoja pään alueelle saaneilla on korkeampi riski sairastua Alzheimeriin. Riski on suurempi, mikäli vammaan on liittynyt tajunnan menetys, tai vahinko pään alueelle on ollut toistuva, kuten joissakin urheilulajeissa.

Esimerkiksi kypärän ja turvavyön käyttäminen on suositeltavaa pään vammojen estämiseksi.

Poikkeavuudet aivoissa

Ihmisillä, jotka tulevat todennäköisesti sairastumaan Alzheimeriin, on huomattu poikkeavuuksia aivoissa. Tällaisia poikkeavuuksia voivat olla esimerkiksi kiertyneet proteiinisäikeet tai proteiinikasaumat aivoissa.

Tulehdus, aivokudoksen kutistuminen ja aivosolujen välisten yhteyksien katoaminen voivat myös olla syitä Alzheimerin kehittymiselle.

Perhehistoria

Suurimassa osassa tapauksia Alzheimer ei ole perinnöllinen, mutta riski sairastua kasvaa, mikäli suvussa on useita tautiin sairastuneita. Tämä voi johtua geeneistä, elämäntavoista tai niiden yhdistelmästä.

Tupakointi

Tutkijoiden mukaan tupakointi voi olla riskitekijä. Amerikkalaisessa epidemiologian aikakauslehdessä julkaistiin artikkeli, jossa tarkasteltiin 19 tutkimusta. Tutkijat tekivät tutkimusten pohjalta johtopäätöksen, että tupakoijat sairastuivat Alzheimeriin tai muihin muistisairauksiin todennäköisemmin kuin sellaiset, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet.

Korkea verenpaine

Tutkijoiden mukaan korkea verenpaine keski-iässä lisäsi todennäköisyyttä sairastua Alzheimeriin myöhemmällä iällä.

Ylipaino

Ylipainoisuus voi nostaa riskiä sairastua Alzheimeriin jopa kaksikertaiseksi. Merkittävä lihavuus, kun painoindeksi on yli 30, kolminkertaistaa riskin.

Vähäinen liikunta

Fyysisesti passiivinen ihminen voi olla alttiimpi dementialle. Liikunnan harrastaminen keski-ikäisenä vähintään kahdesti viikossa voi vähentää riskiä sairastua myöhemmin Alzheimeriin. 

Mielen vähäinen harjoittaminen

Mielen harjoittaminen voi olla yhtä tärkeää kuin kehon. Mieltä voi haastaa esimerkiksi hankkimalla korkeamman koulutuksen, soittamalla instrumenttia, työskentelemällä mielenkiintoisessa työssä, pelaamalla pelejä, ratkomalla palapelejä ja lukemalla.

Mielen harjoittaminen eri keinoin auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja. Myös sosiaalinen kanssakäyminen auttaa. Avainasemassa on itsensä haastaminen.

Tutkijat eivät ole täysin varmoja, että miksi itsensä ja mielensä haastaminen toimii. Yksi teoria on, että kun aivot joutuvat töihin, muodostuu aivoihin lisää yhteyksiä, jotka suojelevat dementialta ja muistisairauksilta.

Huono ruokavalio

Amerikkalaisen Alzheimer-järjestön mukaan Alzheimerin tautia esiintyy useammin vähän hedelmiä ja vihanneksia syövillä ihmisillä.

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat