THL:n suositus koronarokotuksista ennallaan – ministeriöltä odotetaan nyt tarkempia ohjeita

Koronaoireet nyt – lääkärin vinkit jouluun 10:55
Katso myös: Koronaoireet nyt – lääkärin vinkit jouluun

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa THL:n nyt odottavan sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta koronarokotteiden lahjoittamisesta yksityisille terveydenhoitoalan yrityksille.

THL:n suositus koronarokotteiden antamisesta on ennallaan, Nohynek sanoo STT:lle.

–  Valtioneuvoston asetus ja THL:n suositus eivät ole muuttuneet. Valtioneuvosto on antanut suostumuksensa rokotteiden lahjoittamiseen yksityisille terveydenhoitoalan yrityksille, jotka voivat toteuttaa valtioneuvoston asetuksen ulkopuolista rokottamista. Tämän tiedämme tällä hetkellä, ja THL odottaa STM:n ohjetta, miten tästä mennään eteenpäin, Nohynek sanoo.

Valtioneuvosto päätti tiistaina, että koronarokotteita luovutetaan myös yksityisille terveydenhuollon toimijoille. Tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat, käytännössä siis kaikki 18 vuotta täyttäneet.

Suomessa THL on suositellut tehosterokotusta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset. Nohynekin mukaan suositus ei ole muuttunut.

Ei toistaiseksi rokotusohjelmassa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmaisi tiedotustilaisuudessa tiistaina olevansa tyytymätön siihen, kuinka hitaasti rokottaminen on edennyt. Hän vertasi koronarokotuksia influenssarokotuksiin, joita työterveyshuolto on antanut laajasti tartuttavuuden torjumiseksi.

Hanna Nohynek kommentoi vertausta näin:

–  Influenssarokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta koronarokotus ei kuulu sinne toistaiseksi. Koronarokotusta säädellään valtioneuvoston asetuksella ja tämä asetus ei ole muuttunut.

Tiedotustilaisuudessa tiistaina kerrottiin, että THL luovuttaa rokotteet sairaanhoitopiireille ja hyvinvointialueille, jotka luovuttavat ne edelleen yksityisille terveysalan toimijoille. Yksittäiselle toimijalle voidaan luovuttaa rokotteita enintään 500  000 euron arvosta. Yhteensä rokotteita luovutetaan ensi vuoden loppuun mennessä enintään yhdeksän miljoonan euron arvosta.

Nohynekin mukaan THL odottaa STM:n kirjettä siitä, miten tämä tahtotila laitetaan täytäntöön, kun lahjoituksen lahjakirjat ja siihen liittyvät muut reunaehdot on saatu sovittua.

–  Eli minkälaisia lahjakirjoja tarvitaan, millä aikataululla ja kuinka monta annosta THL jakelee näitä valtion omistamia koronarokotteita sairaanhoitopiireille, jotka sitten jakavat niitä sairaala-apteekkiensa kautta yksityissektorille, Nohynek sanoo.

Koronarokotteita aletaan luovuttaa yksityiseen terveydenhuoltoon, tavoitteena rokotemahdollisuus kaikille yli 18-vuotiaille 3:06
Koronarokotteita aletaan luovuttaa yksityiseen terveydenhuoltoon, tavoitteena rokotemahdollisuus kaikille yli 18-vuotiaille

Ei ratkaise suurempaa ongelmaa

Näillä toimenpiteillä ei Nohynekin mukaan ratkaista tämän hetken suurta ongelmaa.

–  Tämä päätös ei sinänsä ratkaise meidän tämänhetkistä ongelmaamme siitä, että vielä on noin miljoona joko iän tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvaa ihmistä, joille THL suosittelee tätä talven tehostetta ja jotka eivät ole sitä vielä hakeneet. Se lienee oikeampi ongelma pyrkiessämme vähentämään koronan sairaalahoidolle aiheuttamaa tautitaakkaa.

Kaikkiaan hän kommentoi valtioneuvoston tiistaista tiedotustilaisuutta:

–  THL:ssä ollaan hyvin odottavalla kannalla vielä.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat