Nämä sanat kuullessaan naisen pitäisi lopettaa juominen

Vaateyrittäjästä päihdeklinikan omistajaksi hypännyt Eija Nyman-Janatuinen tietää, että Suomessa rankka juominen ei ole ongelma niin kauan kuin työt hoituvat.

Eija Nyman-Janatuinen myi pari viikkoa sitten Pierre Cavallo -tuotemerkin suomalaiselle maahantuontifirmalle. Hän oli hautonut myyntiä jo tovin, joten kun ostotarjous lisenssistä tuli, Eija kauppasi saman tien koko tuotemerkin.

Eija on suorittanut päihdetyön ammattitutkinnon ja on yksityisen päihdeklinikan osakas. Nyt hän keskittyy täysipainoisesti klinikan toimintaan ja laajentamiseen Helsingistä Turkuun.

Marraskuussa klinikalla alkaa vain naisille tarkoitettu päiväryhmä. Eija kertoo, että naiset häpeävät juomista eri tavalla kuin miehet, ja he haluavat myös käsitellä sitä ryhmissä eri tavoin kuin miehet.

– Pettämiset ja raiskatuksikin tulemiset ovat asioita, joita naiset häpeävät suuresti.

Eijan mielestä suomalaisessa yhteiskunnassa suhtautuminen alkoholiin on yleensäkin sairasta. Känniörvellyksistä rehvastellaan ja naureskellaan, kun muisti meni.

– Monet naisasiakkaistamme ovat törmänneet siihen, että lääkäri ei ota alkoholiongelmaa vakavasti. Jos on sanonut lääkärille, että minusta tuntuu, että juon liikaa, niin lääkäri on vain vastannut, että eiköhän me kaikki joskus. Luullaan, että jos on siististi pukeutunut ja hoitaa työnsä hyvin, ei ongelmaa ole.

Pysäyttävät sanat: Äiti, älä juo

Yksityisklinikalla alkava naisryhmä kokoontuu keskiviikkoisin lounasaikaan. Ryhmiä vetää myös päihdetyön lähihoitaja Piia Sumupuu. Maksu on kuukaudessa 80 euroa.

– Sinne voi tulla vaikka syömään lounaseväänsä.

Eläkeikäisten naisten juomisen yksi suuri syy on murheellinen.

– Moni voi alkaa juoda, jos ei saa tavata lapsenlapsiaan. Tällaisia tapauksia meillä on ollut aika paljon.

Myös nuorten lasten äidit ovat hakeneet apua juomisongelmaan, Nyman-Janatuinen kertoo.

– Äiti, älä enää juo, ovat usein naiselle ne sanat, jotka pysäyttävät hänet ja saavat hakemaan apua.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Eija kertoo omista rajuista kokemuksistaan viinan viemänä:

Lue myös:

    Uusimmat