Nämä sairaudet voivat ilmetä silmissä

Erilaiset sairaudet saattavat näkyä ihmisen silmissä. Avuksi tarvitaan kuitenkin lääkäri, sillä muutoksia ei yleensä näe paljain silmin eikä silmänpohjasta lainkaan. Oireitakaan ei välttämättä ole.

– Silmän näköhermo ja verkkokalvo toimivat, kun verisuonet ovat terveitä. Siten kaikki sairaudet, jotka vaikuttavat verisuonten kuntoon, voivat ilmetä silmissä. Tällaisia ovat esimerkiksi diabetes, verenpainetauti, sidekudossairaudet, leukemian kaltaiset vaikeat veritaudit sekä infektiotaudit, kuten AIDS, silmätautiopin dosentti ja osastonylilääkäri Paula Summanen kertoo.

Verisuoniin vaikuttavien sairauksien aiheuttamat muutokset tapahtuvat verkkokalvolla ja näköhermossa.

– Paljain silmin niitä ei voi nähdä. Silmä on kuin pyöreä kamera, jonka perimmäisessä takaosassa verkkokalvo eli "kameran filmi" sijaitsee. Filmin sisältämän tiedon aivoille aistittavaksi vie näköhermo. Koska verkkokalvo on laaja, niin siellä tapahtuvan muutoksen täytyy olla hyvin iso ja aivan keskellä verkkokalvoa, jotta se aiheuttaisi oireita ja henkilö itse sen huomaisi. Oireita ovat lähinnä häiriöalue näkökentässä, viivojen vääristyminen tai tarkan näön häiriöt.

– Vuosiin en kohdannut potilaita, joilla esimerkiksi pelkät verenpainemuutokset olisivat edellä mainitulla tavalla vaikuttaneet näköön. Viime aikoina lisääntyneet stressi, kiire ja huoli ovat kuitenkin muuttaneet asian.

Äkillinen näön heikkeneminen verkkokalvon laskimotukoksen johdosta on useimmiten koholla olevan verenpaineen aiheuttama.

– Muita syitä ovat niin sanotun metabolisen oireyhtymän piirteet eli koholla oleva verensokeri, epäedulliset rasvat veressä ja keskivartalolihavuus.

Diabeetikoilla silmänpohjan muutoksia

Muutosten kehittyminen silmänpohjasta havaittaviksi vie useimpien sairauksien kohdalla vuosia, jopa vuosikymmeniä.

– Siksi esimerkiksi verenpainetautia ei voida diagnosoida silmänpohjasta, vaan sen määrittämiseksi mitataan verenpainetta.

– Toisaalta esimerkiksi diabetesta sairastavilta tutkitaan silmänpohjat säännöllisesti vuoden–kolmen vuoden välein. Tässä tapauksessa seulonta kannattaa, koska silmänpohjan muutosten tiedetään olevan varsin yleisiä diabetesta sairastavilla. Niitä voidaan hoitaa eikä oireita jäädä odottamaan, Summanen selittää.

Syövät harvinaisia

Muutokset silmässä voivat kertoa myös reumataudeista ja sidekudossairauksista.

– Selkärankareumaan ja lasten reumaan liittyy värikalvontulehdusta. Sjögrenin sairauteen puolestaan liittyy vaikea-asteista silmien kuivumista, joka yleistyy kaikilla ikää myöten.

Myös syövän voi havaita silmistä, jos kasvain lähettää niihin etäpesäkkeitä.

– Verkkokalvon alaisessa kudoksessa on hyvin paljon verisuonia, mikä mahdollistaa syöpäsolujen kulkeutumisen suonikalvoon. Tämä on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

– Silmässä on myös oma syöpänsä, ihomelanoomalle sukua oleva suonikalvoston tummasolusyöpä. Se todetaan vuosittain noin 70 henkilöllä. Pienet lapset voivat puolestaan sairastua niin sanottuun varhaissolusyöpään. Jos sitä esiintyy suvussa, lapset seulotaan.

Kokkareita aivohalvauksen yhteydessä

Myös riski saada aivoverenkiertohäiriö eli aivohalvaus saattaa olla silmistä pääteltävissä.

– Kun sydämen läpistä tai kaulavaltimoiden rasvakertymästä irtoaa kokkareita eli niin sanottuja emboluksia, ne voivat kulkeutua myös silmänpohjaan. Siellä ne näkyvät niin sanottuina Hollenhorstin kiteinä tai kalkkikokkareina. Embolukset ovat vaaran merkki, Summanen kertoo.

Kokkareen kulkeutuessa verkkokalvon keskusvaltimoon näkökenttä muuttuu vaaleaksi tai tummaksi.

– Tällainen silmän verenkiertohäiriö voi olla ohimenevä, jolloin se kestää yleensä muutamia minuutteja, joskus jopa puoli tuntia, tai sitten näkö voi jäädä pysyvästi alentuneeksi. Näissä tilanteissa tulee hakeutua pikaisesti tutkimukseen ja hoitoon. Mikäli ilmaantuu tyypillisiä aivohalvauksen oireita eli suupieli alkaa roikkua, puhe puuroutuu tai kädestä putoaa siinä pidelty esine, on soitettava kiireesti hätänumeroon ja mentävä neurologian poliklinikalle.

– Jos lääkäri näkee silmänpohjassa näitä emboluskokkareita, oireettomankin potilaan kaulasuonet on tutkittava ja tehtävä EKG. Kun selviää, mikä kokkareita kylvää, voidaan estää niiden eteneminen aivoverisuoniin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja