Nämä pöpöt voivat pesiä hammasharjassasi – hoida harjaa oikein!

Hammasharjassa voi pesiä jopa miljoonia bakteereja ja mikro-organismeja. Hoida siis harjaasi oikein ja muista vaihtaa se tarpeeksi usein!


Hampaankoloissa voivat viihtyä esimerkiksi erilaiset streptokokkibakteerit, jotka voivat aiheuttaa niin reikiintymistä kuin kurkkukipuakin. Suusta voi tarttua harjaan myös esimerkiksi huuliherpestä aiheuttava virus.


Entä säilytätkö harjaasi vessassa? Vessan vetämisen seurauksena saattaa ilmaan levitä pöntöstä pöpöjä. Hammasharja kannattaakin säilyttää niin kaukana wc-istuimesta kuin mahdollista.


Luonnollisesti myös esimerkiksi flunssaa aiheuttavat pöpöt voivat pesiytyä harjaan. Tartuntojen leviämisen välttämiseksi eri perheenjäsenten harjojen päät tulisi pitää erillään toisistaan.


Vaikka hammasharjassa elääkin bakteereja, ei niistä yleensä aiheudu terveysongelmia. Riittää, että muistat olla lainaamatta harjaasi muille, vaihtaa harjaa tarpeeksi usein ja pidät huolta harjan kunnosta.


Muista pestä kädet huolella aina ennen ja jälkeen hampaiden harjauksen tai vaikka hammaslangan käytön. Huuhtele harja käytön jälkeen ja aseta kuivumaan harjasosa ylöspäin.

Harjan desinfioimisesta esimerkiksi suuvedellä ei ole haittaa, mutta ei huomattavaa hyötyäkään: bakteerien tarttumista harjaan se ei estä.


Bakteerit ja muut pöpöt viihtyvät kosteassa, joten huolehdi harjan kuivumisesta. Harjan tulee aina olla kuiva ennen käyttöä! Mikäli harja ei ehdi kuivua käyttöjen välissä täysin, voit vaikka käyttää eri harjaa aamuin ja illoin. Älä myöskään säilytä kosteaa harjaa esimerkiksi kotelossa, sillä kosteassa, suljetussa tilassa pöpöt pääsevät muhimaan.


Harjaa suositellaan vaihtamaan noin kolmen kuukauden välein. Syynä eivät ole niinkään harjaan mahdollisesti kertyneet bakteerit, vaan harjasten kuluminen. Kulunut harja ei ole yhtä tehokas puhdistaja. Rivakka harjaaja voi joutua vaihtamaan harjaansa useamminkin!

Joissain maissa suositellaan vaihtamaan hammasharja myös aina flunssan jälkeen.

Lähteet Bestheathmag.ca, Deltadental.com, Tohtori.fi

Myös koiran hampaat harjattava – katso ohjeet!

Vastuullinen omistaja pitää huolta lemmikin suuhygieniasta. Katso videolta, miten koiran hampaat harjataan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja