Mainos

Nämä poloiset kissanpennut pelastettiin karmeista oloista Itä-Suomessa – Poliisi: "Mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa, aivan käsittämätöntä!"

Itä-Suomen poliisi julkaisi viime perjantaina päivityksen, jossa poliisi päivitteli eläintenpidon ongelmia ja maailman tilaa.

5:31
Kesäkissat ovat yhä iso ongelma, kertovat asiantuntijat.

 – Ei voi kuin ihmetellä sitä, minkälaista elämää maailma kantaa.

Poliisin päivityksen mukaan kuvatut kissanpennut pelastettiin uskomattomista olosuhteista.

– Olen nähnyt monenmoista, mutta aina vaan yllättyy uudelleen siitä, että mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa. Aivan käsittämätöntä!

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Paikalta kiinni parikymmentä kissaa

Tapauksen selvittelyssä kävi ilmi, että poliisi oli kutsuttu virka-avuksi valvontaeläinlääkärille.

– Pitopaikan puhtaus oli keskeinen kiiretoimenpiteiden peruste, valvontaeläinlääkäri Jan Mattila Leppävirroilta kertoo.

Mattila kertoo, että eläinten olosuhteet olivat saavuttaneet sellaisen pisteen, ettei tilanteen korjaantumista voitu enää jäädä odottamaan. Eläinten hyvinvointi olisi vaarantunut, jos toimenpiteisiin ei olisi ryhdytty.

Paikalta otettiin kiinni "parisenkymmentä" eri ikäistä kissaa. Eläinten kohtaloa hän ei tarkemmin kommentoi, mutta kertoo, että osa kissoista on hengissä ainakin toistaiseksi.

Virka-avun pyytäminen poliisilta on Mattilan mukaan rutiinitoimenpide tietynlaisissa tehtävissä. Hänen mukaansa kuvatun kaltaisiin toimiin kissojen hyvinvoinnin turvaamiseksi tulee vastaan kohtuullisen usein.

Kissojen vapaa lisääntyminen merkittävä ongelma

Vaikka Mattila ei salassapitosäädöksiin vedoten halua kommentoida yksittäistapausta tarkemmin, hän muistuttaa, että yleisellä tasolla leikkamattomien kissojen hallitsematon lisääntyminen on etenkin maaseudulla merkittävä ongelma.

– Yksittäisessä talossa ja sen pihapiirissä voi elää kymmeniä kissoja, hän kuvailee.

Tämän myötä kissat pikkuhiljaa villiintyvät, alkavat pelätä ihmistä eivätkä anna esimerkiksi tarkastaa itseään tai suostu hoidettavaksi. Esimerkiksi puolivillien kissojen tiineyttä tai synnytystä ei tyypillisesti voida seurata.

– Siksi käy usein niin, että rakennuksista, joissa asuu huomattavan suuri määrä kissoja, löytyy kuolleiden kissanpentujen jäänteitä. Synnyttävä emokissa tarvitsee riittäviä niin sanottuja resursseja, kuten ravinto ja tila, voidakseen hyvin. Jos näistä resursseista on kovaa kilpailua, emokissat saattavat päätyvä syömään pentunsa heti synnytyksen jälkeen, Mattila kuvailee.

"Haju voi olla tyrmäävä"

Suuriin kissapopulaatioihin voi liittyä myös laiminlyöntejä eläintenpitopaikan puhtaanapidossa ja eläinten ravinnonsaannissa.

– Pitopaikoissa on tyypillisesti täysin siivotonta ja esimerkiksi kissan virtsan ja ulosteen haju voi olla tyrmäävä. Kissat saattavat olla heikkokuntoisia, sairaita tai sisäsiittoisuuden vuoksi kehitysvammaisia.

Lähes tai täysin villeille ei ole tarkoituksenmukaista etsiä uutta kotia, ja monesti eutanasia on tarkoituksenmukaisempaa kuin huomattavaa stressia kissalle aiheuttava ihmiseen totuttaminen.

– Kissanpennut, jotka eivät vielä osaa pelätä ihmistä, tyypillisesti luovutetaan eläinsuojeluyhdistyksille, jotka pyrkivät löytämään pennuille uudet kodit, mikäli pennuissa ei todeta vakavia kehityshäiriöitä tai hoidon laiminlyöntien aiheuttamia vakavia sairauksia tai muita pysyviä vaurioita. 

Mattila toteaa, että vaikka koirien pentutehtailu on viime aikoina puhuttanut paljon julkisuudessa, pitää hän valvontaeläinlääkärin kokemuksella kissojen hallitsematonta lisääntymistä huomattavasti yleisempänä ja merkittävämpänä ongelmana.

– Kissa on halpa, usein jopa ilmainen lemmikki, mikä tuntuu vaikuttavan siihen, kuinka paljon kissan hyvinvointia arvostetaan, hän toteaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja