Mainos

Nämä oudot kuvat ahdistavat useimpia ihmisiä – ja sille on hyvä syy

Vaikka reikien pelko voi vaikuttaa oudolta, sille on olemassa syy.

Trypofobia eli reikä- ja rykelmäkammo on reikien, onkaloiden ja rykelmien pelkoa. Sitä voivat aiheuttaa esimerkiksi yllä olevat kuvat unikon siemenkodista. 

Vaikka pelko voi vaikuttaa oudolta, vaikuttaa siltä, että sille on olemassa oikea syy! Kentin yliopiston tutkijoiden mukaan kyseessä on syvälle juurtunut pelko loisia ja sairauksia kohtaan. 

Cognition and Emotion -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pelko on evoluution muokkaama reaktio, jonka avulla ihminen välttää sairauksia ja loisinfektioita. Monet sairaudet ja loiseliöt, kuten punkit, erilaiset rokot ja ihoon kaivautuvat saivartajat, aiheuttavat reikiä ja rykelmiä.

Samantapaisesta syystä veri ja pahat hajut voivat tuntua etovilta: huono olo saa ihmisen välttämään niitä ja suojaa näin sairastumiselta, kertoo IFLScience-sivusto.

Selvitykseen osallistui 600 henkilöä, joista puolet kärsi reikäkammosta. Koehenkilöille näytettiin 16 kuvaa, joissa oli erilaisia reikiä ja rykelmiä. Kuvista kahdeksan liittyi jollain tavalla sairauksiin, muut olivat viattomampia, kuten reikiä seinässä. Kuvien katsomisen lisäksi osallistujat vastasivat kyselyyn.

Sairauksiin liittyvät kuvat aiheuttivat negatiivisen reaktion kummassakin ryhmässä, mutta muut kuvat vaikuttivat vain reikäkammoisiin. Kuvat aiheuttivat inhoa, pahaa ja jopa oksettavaa oloa. Tutkijoiden mukaan tämä vahvistaa näyttöä siitä, että reikäfoobikot yhdistävät näkemänsä kuvat loisiin ja sairauksiin.

 

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.