Nämä naiset muuttivat maailmaa – katso lista!

Naistenpäivän kunniaksi kokosimme listan naisista, jotka ovat hallinneet maailmaa ja vaikuttaneet historiaan.

Tämän listan naiset ovat ansainneet paikkansa historiankirjoissa. Järjestys on satunnainen ja meriitit vaihtelevat. Haluamme myös kuulla, kuka sinusta ansaitsisi paikan vaikutusvaltaisimpien naisten listalla – kommentoi alle!


Keisarinna Theodora

(noin 500 – 548)

500-luvulla elänyt Bysantin keisarinna Theodora hallitsi puolisonsa keisari Justinianus I:n rinnalla aikansa suurvaltaa. Lukuisia rakennusprojekteja toteuttanut Theodora ajoi myös monia parannuksia naisten oikeuksiin. Hänen ansiostaan naisten asema esimerkiksi erotilanteissa parani, raiskausten rangaistuksia kovennettiin, äidit saivat lastensa huoltajuuden, pakotetusta prostituutiosta tehtiin laitonta ja aviorikoksen tehnyt nainen sai pitää henkensä. Ortodoksinen kirkko pitää Theodoraa pyhimyksenä.


Suffragetit


Suffragetit ajoivat naisille äänioikeutta 1900-luvun alussa, eivätkä kaihtaneet myöskään radikaaleja keinoja ja mielenilmaisuja. Nimitys sai alkunsa lehtimiesten Britanniassa antamasta pilkkanimestä äänioikeutta vaatineille naisille. Suffragetteja vangittiin, ja nälkälakossa olleita naisia pakkosyötettiin. Kuolonuhreiltakaan ei vältytty: tunnetuin heistä on kuningas Yrjö V:n kilpahevosen eteen kävellyt ja kuoliaaksi tallautunut Emily Davison.

Liike oli voimissaan erityisesti Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Lopulta naisten ensimmäisessä maailmansodassa antama panos vei naisasiaa eteenpäin.


Rosa Parks

(4. helmikuuta 1913 – 24. lokakuuta 2005)


Afroamerikkalainen ompelijatar Rosa Parks pidätettiin Alabamassa 1. joulukuuta 1955, kun hän kieltäytyi luovuttamasta bussissa paikkaansa valkoihoiselle miehelle. Hänen pieni tekonsa johti oikeuskäsittelyyn ja lopulta suureen yhteiskunnalliseen muutokseen. Parksista tuli yksi kansalaisoikeusliikkeen keskeisistä hahmoista.

Hatšepsut

(n. 1400 eaa)

Viehätysvoimastaan tunnettu Egyptin kuningatar Kleopatra on kaikille tuttu, mutta kauan ennen Kleopatran aikaa, Egyptin ollessa vielä todellinen suurvalta, maata hallitsi naispuolinen faarao Hatšepsut.

Hatšepsutia pidetään yhtenä muinaisen Egyptin menestyksekkäimmistä hallitsijoista. Naisfaaraoita oli ollut muutamia jo ennen hänen aikaansa, mutta Hatšepsut hallitsi maataan pidempään kuin kukaan toinen nainen.

Hatšepsut kuvataan usein ylävartalo paljaana, ja toisinaan hän esiintyy patsaissa jopa parrakkaana. Hatšepsut kuoli vuonna 1466 eaa, ja muumiossa oli merkkejä esimerkiksi diabeteksesta ja syövästä. Muumiota tutkineet tieteilijät arvelevat, että syövän saattoi aiheuttaa faaraottaren käyttämä kasvovoide.


Kuningatar Viktoria

(24. toukokuuta 1819 – 22. tammikuuta 1901)


Iso-Britannian kuningatar Viktoria oli aikansa vaikutusvaltaisin nainen, joka hallitsi laajaa ja vahvaa brittiläistä imperiumia. Viktoria hallitsi pidempään kuin kukaan toinen brittimonarkki, 63 vuotta.


Keisarinna Wu Zetian

(625-705)

Keisarinna Wu Zetian on yksi Kiinan historian vaikutusvaltaisimmista naisista ja ainoa valtakuntaa hallinnut naiskeisari. Wu Zetian saapui alun perin keisari Taizongin hoviin nuorena konkubiinina. Keisarin kuoltua hän vältti kohtalon buddhalaisnunnana ja pääsi uuden keisari Gaozongin suosikkirakastajattareksi. Wu Zetian nousi lopulta keinoja kaihtamatta keisarin vaimoksi ja mestautti kilpailijansa.


Wu Zetian osallistui jo Gaozongin aikana hallitsemiseen ja puolisonsa kuoltua hän kruunasi itsensä Kiinan keisariksi ja aloitti Zhou-dynastian. Hän teki buddhalaisuudesta maan virallisen uskonnon, laski veroja ja nosti maatalouden tuotantoa.


Isabella Katolilainen

( 22. huhtikuuta 1451 – 26. marraskuuta 1504)


Kuningas Ferdinand II:n rinnalla hallinnut Isabella Katolilainen oli Espanjan ensimmäinen kuningatar ja Renessanssin vaikutusvaltaisimpia hallitsijoita. Syvästi uskonnollinen Isabella I salli julman inkvisition toiminnan ja ajoi katolisen uskon koko Espanjaan, taistellen esimerkiksi Andalusiassa hallinneita islamilaisia maureja vastaan. Isabella rahoitti myös Kristoffer Kolumbuksen matkoja, joiden ansiosta Amerikka löydettiin. Tämä johti osaltaan Espanjan nousuun suurvallaksi.


Elisabet I

(7. syyskuuta 1533 – 24. maaliskuuta 1603)


Elisabet I toi Renessanssin Englantiin, kukisti Espanjan Armadan ja vakiinnutti protestanttisuuden maahansa. Naimatton kunigatar nosti Englannin aikansa suurvallaksi niin politiikan kuin kulttuurinkin  saralla.


Marie Curie

(7. marraskuuta 1867 – 4. heinäkuuta 1934)


Puolalainen fyysikko Marie Curie on merkittävimpiä henkilöitä tieteen historiassa ja ensimmäinen nainen, joka on palkittu Nobelin palkinnolla. Vuoden 1903 fysiikan Nobelin jälkeen Curie ansaitsi vielä kemian Nobelin vuonna 1911.


Coco Chanel

(19. elokuuta 1883  – 10. tammikuuta 1971)


Muotisuunnittelija Coco Chanel on vaikuttanut lähtemättömästi naisten arkeen ympäri maailmaa: hänen ansiostaan naiset alkoivat sonnustautua housuihin ja luopuivat korseteista ja krumeluureista. Madame Chanel oli myös terävä liikenainen, jonka nimi merkitsee yhä luksusta ja tyyliä.


Eleanor Roosevelt

(11. lokakuuta 1884 – 7. marraskuuta 1962)

Yhdysvaltain presidentti F.D. Rooseveltin vaimo Eleanor oli aktiivinen paitsi ensimmäisenä naisena, myös yhtenä ensimmäisistä feministeistä. Roosevelt jatkoi aktiivista työtä yhteiskunnan ja ihmisoikeuksien hyväksi myös miehensä kuoleman jälkeen.

Maria Teresia

(13. toukokuuta 1717  – 29. marraskuuta 1780)

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarinna  sekä Itävallan, Unkarin ja Böömin hallitsija Maria Teresia oli Hapsburgin suvun ja koko 1700-luvun Euroopan vaikutusvaltaisimpia monarkkeja. Maria Teresia uudisti valtakuntansa taloutta ja teki esimerkiksi koulutuksesta pakollista. 16 lapsen äitinä hänen valtansa ulottui myös muihin Euroopan kuningashuoneisiin. Esimerkiksi Ranskan viimeinen kuningatar Marie Antoinette oli yksi hänen tyttäristään.


Florence Nightingale

(12. toukokuuta 1820 – 13. elokuuta 1910)


Englantilaista Florence Nightingalea pidetään nykyaikaisen sairaanhoitotyön äitinä. Nightingale tuli tunnetuksi työstään Krimin sodan uhrien hyväksi 1800-luvulla, mutta hän oli myös etevä tilastotieteilijä.

Katariina Suuri

(2. toukokuuta 1729 – 17. marraskuuta 1796)

Alunperin saksalainen prinsessa jäi historiaan Venäjän yhtenä vaikutusvaltaisimmista ja menestyksekkäimmistä hallitsijoista. Katariina muistetaan myös lukuisista rakastajistaan.

Indira Gandhi

(19. marraskuuta 1917 – 31. lokakuuta 1984)

Indira Gandhin selviytymistä jättiläisvaltion johtajana epäiltiin hänen sukupuolensa takia, mutta kuollessaan salamurhaajan luoteihin Gandhi oli Intian pitkään hallinnein pääministeri. Intian ensimmäisen pääministeri Jawaharlal Nehrun ainoa lapsi johti väkiluvultaan maailman toiseksi rikkaimman valtion läpi myrskyisien vuosikymmenten ja on siten yksi viime vuosisadan vaikutusvaltaisimmista naisista.



Lähteet Listverse.com, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat