Nämä lapset elävät keskellä ahdistusta ja epätoivoa: Nälkälakkoja eikä tilaa leikkiä

12-vuotias nälkälakkoilija kuolemankielissä Naurun saarella 4:32

Ahdistusta, epätoivoa, nälkälakkoja, elämää täysin eristyksissä muusta maailmasta. Muun muassa näin kansainväliset avustusjärjestöt ovat kuvailleet Naurun saaren lasten elämää. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa uutisjutun saarella nälkälakossa olleesta 12-vuotiaasta. 

Roze, 2, on sosiaalinen pikkutyttö, joka pitää ulkona leikkimisestä. Naurun saarella ei kuitenkaan ole lapsille paikkaa leikkiä, huomattaa lastenjärjestö World Vision CNN:n haastattelussa

Kaksivuotias George puolestaan leikkii mielellään leluautollaan. Hän on syntynyt Naurun saarella, eikä tiedä toisenlaisesta elämästä. Pojan perhe on elänyt eristyksissä saarella jo yli viisi vuotta.

Ihmisoikeusjärjestöt kuvaavat saarta "myrkylliseksi elinympäristöksi lapsille". Esimerkiksi liikkumista on rajoitettu, ja CNN:n haastatteleman ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustajan mukaan lasten koulunkäynti puolestaan loppui, kun Pelastakaa lapset -järjestö joutui lähtemään saarelta. 

Melanien, 3, lempipuuhia puolestaan ovat maalaaminen ja legoilla leikkiminen. Tytön äidin mukaan kolmevuotias leikkii myös usein lääkärileikkejä. 

12-vuotias panoi 36 kiloa

Rozen, Georgen ja Melanien tavoin Naurun saarella asuu miltei 120 lasta. MTV Uutiset kertoi eilen 12-vuotiaasta pojasta, joka on ollut yli kaksi viikkoa nälkälakossa. Pojan tila on ollut hengenvaarallinen.

Brittilehti The Guardianin mukaan poika olisi päässyt lukuisten yritysten jälkeen tänään hoitoon Australian puolelle yhdessä perheensä kanssa. Guardianin tietojen mukaan poika painoi enää 36 kiloa päästyään sairaalaan.

Mediatietojen mukaan poika oli elänyt saarella 8-vuotiaasta asti. Guardianin mukaan Australian hallinnon edustajat eivät ole suostuneet kommentoimaan tapausta. 

Äärimmäisen tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa

Australian hallinto on jo vuosia siirtänyt siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Naurulle. Lisäksi maalla on ollut pakolaisleirejä ja pidätyskeskuksia Manus-saarella Papua-Uusi-Guineassa. 

Australia on perustellut äärimmäisen tiukkaa turvapaikkapolitiikkaansa sillä, että se näin ehkäisee ihmisten hukkumista merellä. Maan mukaan, jos se päästäisi veneellä tulijat maahan, niin toiminta rohkaisi yhä useampia tekemään vaarallisen merimatkan. 

Tyynyllämerellä sijaitseva Nauru on pinta-alaltaan yksi maailman pienimmistä maista. Saaren asukasluku on reilut 11 000 asukasta. Keskusten oloja on kuvattu jopa keskitysleirimäisiksi. Esimerkiksi YK on esittänyt useaan otteeseen huolensa vallitsevista olosuhteista. 

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International sekä Human Rights Watch ovat raportoineet, että hälyttävän moni leireille sijoiteuista pakolaisista on tehnyt itsemurhan tai yrittänyt sitä.

Myös lasten toiminnasta paistaa läpi epätoivo, CNN kuvailee tilannetta. Vuonna 2016 julkaistu YK raportti kertoo karua kieltään; sen mukaan useat lapset kärsivät masennuksesta ja ovat jopa yrittäneet itsemurhaa. 

– Lapsemme kärsivät valtavasti. Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Lapsemme ovat kuin ketkä tahansa muut lapset tässä maailmassa, mutta meidän lapsiemme ei anneta olla vapaita, saarella olevien lasten vanhemmat kirjoittavat World Visionin julkaisemassa lausunnossa

Lue myös:

    Uusimmat