Yhdysvalloissa käsittelykeskus ääriä myöten täynnä siirtolaislapsia – lapset nälissään, suihkuun ei pääse, osa ei ole nähnyt päivänvaloa

Etelä-Texasissa sijaitsevassa käsittelykeskuksessa on ilman aikuisia maahan tulleita lapsia. Osa heistä ei ole nähnyt auringonvaloa päiväkausiin.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on määrännyt liittovaltion pelastustoimesta vastaavan viraston Feman apuun, kun tulli- ja rajaviranomaisten käsittelykeskukset ovat täyttynet etelärajan ylittävistä siirtolaislapsista.

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Alejandro Mayorkas pyysi Femaa auttamaan tuhansien sellaisten lasten väliaikaisessa majoituksessa, jotka ovat ylittäneet rajan yksin.

Viranomaisia on viime aikoina kritisoitu siitä, miten siirtolaislapsia on pidetty liian pitkiä aikoja ääriä myöten täynnä olevissa keskuksissa.

Maan sosiaali- ja terveysministeriöllä on parhaillaan huostassaan noin 8 800 siirtolaislasta. Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksella (CBP) puolestaan on tämän lisäksi huostassaan useita satoja lapsia.

Pelkästään helmikuussa CBP:llä oli maan etelärajalla kiinniotettuna noin 9 500 ilman saattajaa matkustanutta siirtolaislasta.

Keskukset ovat täyttyneet äärimmilleen, ja koronarajoitukset tuovat lisähaasteita jo alkujaan ongelmalliseen tilanteeseen.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (DHS) mukaan Fema olisi osa 90-päiväistä pyrkimystä varmistaa, että lapset saadaan majoitettua turvallisesti ja siirrettyä ihmisille, jotka pitävät heistä huolen. Jälkimmäisellä tarkoitetaan esimerkiksi lasten jo valmiiksi Yhdysvalloissa asuvia sukulaisia.

Viraston mukaan lounaisrajalle on saapunut ennätysmäärä ihmisiä, mihin liittovaltion hallinto pyrkii nyt vastaamaan. Vuoden 2020 huhtikuusta lähtien kohtaamisten määrä rajalla on viraston mukaan kasvanut Guatemalan, Hondurasin sekä Salvadorin jatkuvien väkivaltaisuuksien, luonnonkatastrofien, ruuan saamisen epävarmuuden ja köyhyyden vuoksi.

Lapset ovat nälissään eivätkä pääse suihkuun

Uutiskanava CBS News kertoi perjantaina paikallista aikaa, että Yhdysvaltain etelärajalla on ahdettu ällistyttävä määrä siirtolaislapsia äärimmillään olevaan käsittelykeskukseen.

Yhdysvaltain hallinnon huostassa olevia siirtolaislapsia edustava asianajaja Neha Desai kertoi haastatelleensa lapsia, jotka kertoivat hänelle olevansa nälissään. Lisäksi jotkut alaikäiset ovat kertoneet päässeensä suihkuun vain kertaalleen seitsemän päivän kuluessa.

Asianajajan mukaan osa pojista oli kertonut keskuksen olevan niin äärimmillään, että kaikki eivät ole voineet nukkua lattialla samanaikaisesti, vaan heidän on täytynyt nukkua vuoroissa.

Desai haastatteli torstaina kollegansa kanssa kymmenkuntaa vailla huoltajaa olevaa siirtolaislasta Etelä-Texasin Donnassa sijaitsevassa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) kiinniottokeskuksessa.

Valtaosa alaikäisistä kertoi Desain mukaan päässeensä keskuksessa vain kertaalleen suihkuun, vaikka he olivat olleet kiinniotettuina yli viiden päivän ajan. Osa sanoi päässeensä suihkuun kahdesti. Kaikki olivat kuitenkin sanoneet haluavansa päästä useammin suihkuun, ja heille oli kerrottu, ettei tämä ole mahdollista.

Desain mukaan haastateltujen joukossa oli muun muassa teini-ikäinen tyttö, jolla oli mukanaan oma vauvansa.

Lisäksi asianajajat haastattelivat kahdeksanvuotiasta tyttöä, jolla ei ollut saattajaa. Osa vanhempien sisarustensa kanssa matkanneista lapsista oli vieläkin nuorempia.

CBP:n ja Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (DHS) edustajat eivät vastanneet CBS:n kommenttipyyntöihin.

Noin 250 hengen tiloissa jo 1 000 ihmistä

Donnan keskus on suuri telttakompleksi, joka on suunniteltu vailla saattajaa olevien siirtolaislasten sekä lapsiperheiden lyhytaikaiseen kiinnipitämiseen. Asianajajien mukaan CBP ei suostunut viemään heitä kierrokselle ympäri keskusta.

Donnan keskus avautui viime kuussa. Tulli- ja rajavartiolaitos CBP ilmoitti keskuksen avaamisesta helmikuun 9. päivänä. Keskuksen pääasialliseksi tarkoitukseksi kerrottiin rajavartioviranomaisten huostassa olevien henkilöiden turvallinen käsittely.

Keskus on jo usean viikon ajan toiminut yli pandemia-ajan kapasiteettinsa. CBP myönsi CBS-uutiskanavan mukaan asian liittovaltion tuomioistuimelle toimitetussa tuoreessa asiakirjassa.

Asiakirjan mukaan keskuksessa oli helmikuun 21. päivänä 854 lasta. Kaksi päivää aiemmin määrä oli lähes 700. Lisäksi CBP kertoi, ettei turvavälien huomioiminen ollut aina mahdollista kiinniotettujen kasvavan määrän vuoksi.

Maaliskuun alussa Donnassa sijaitsevassa keskuksessa oli uutiskanavan mukaan jo yli 1 800 ihmistä, kun keskus on suunniteltu 250 siirtolaiselle. Asia selviää uutiskanavan näkemästä CBP:n sisäisestä asiakirjasta.

Uutistoimisto AP kertoo Donnan keskuksessa olevan nyt yhteensä 1 000 ihmistä. Uutistoimisto kertoi myös, että monet lapsista ovat olleet keskuksessa viikon tai jopa pidempään, vaikka virasto saa pitää lapsia kiinniotettuna enimmillään kolmen päivän ajan.

Humanitaarinen kriisi muodostumassa

Lapsia keskuksessa niin ikään haastatellut asianajaja Leecia Welch arvioi uutiskanava CNN:lle, että Donnan keskuksesta on muodostumassa pikavauhtia humanitaarinen kriisi.

– Ymmärrämme, että hallinto peri tämän katastrofin, mutta en voi tarpeeksi painottaa, miten kiireellinen tilanne ilman saattajaa matkaavien nuorten lasten kasvavan määrän kanssa on, Welch sanoi CNN:lle.

– Puhuimme lukuisten suunniltaan olevien lasten kanssa, jotka eivät ymmärrä, miksi he eivät voi puhua vanhemmilleen, nähdä sisaruksiaan Donnassa tai saada raitista ilmaa, hän jatkoi.

Welchin mukaan osa lapsista ei ole nähnyt auringonvaloa moneen päivään. Toiset puolestaan kertoivat pääsevänsä joinain päivinä hyvässä lykyssä ulkosalle noin 20 minuutin ajaksi.

Bidenin hallinto on kohdannut enenevässä määrin haasteita maan etelärajalla, missä siirtolaiset ovat nähtävästi rohkaistuneet yrittämään aiempaa sankemmin joukoin rajan yli.

Biden on perunut useita edeltäjänsä Donald Trumpin maahanmuuttopoliittisia määräyksiä. Hän on suhtautunut sallivammin muun muassa paperittomiin maahanmuuttajiin, jotka olivat Trumpin tähtäimessä säännöllisesti.

Aikuisia siirtolaisia ja perheitä lähetetään edelleen takaisin Meksikoon, kun rajaviranomaiset saavat heitä kiinni. Yksin matkustavat lapset käsitellään kuitenkin Yhdysvalloissa, ja heitä autetaan asettumaan siellä asuvien sukulaistensa luokse.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 14.3.2021 klo 8.00.

Lue myös:

    Uusimmat