Voit tehdä nämä kodin korjaustyöt ilman ammattilaisen apua

Vaikka sinulla olisi peukalo keskellä kämmentä, jotkut kodin korjaustyöt ovat toteutukseltaan niin helppoja, että voit tehdä ne itsekin. Älä siis tartu puhelimeen soittaaksesi apua, vaan lue ohjeet.

Nämä hommat hoituvat pienellä yritteliäisyydellä:

Tukkeutuneen viemärin avaaminen

Viemärin tukkeutumista voi ehkäistä poistamalla roskat ja hiukset viemärin sihdistä säännöllisesti. Jos tukos pääsee syntymään, sen voi hajottaa luonnollisesti: kaada viemäriin pari desiä ruokasoodaa ja puoli litraa etikkaa. Älä pelästy sihisevää ja kuplivaa reaktiota. Kun sihinä lakkaa, kaada perään litra kiehuvaa vettä.

Jos kemikaalireaktio ei tunnu toimivan, voit hankkia perinteisen viemärin avaamiseen tarkoitetun pumpun tai pistoolimallisen avaajan, jolla pääset käsiksi syvällä oleviin tukoksiin.

Tukkeutuneen vessanpöntön avaaminen

Tartu viemärin avaamiseen tarkoitettuun pumppuun tai pistoolimalliseen avaajaan. Jos suosit pöntönavaajanestettä, varmista, että se todella käy myös vessanpönttöön. Tavalliset putkenavaajat eivät välttämättä sovi tähän tarkoitukseen.

Vuotava hana

Kerrostalossa tämä korjaustyö saattaa kuulua taloyhtiölle, joten selvitä asia ensin isännöitsijältä.

Jos homma on omalla vastuullasi, tiivisteiden vaihto usein riittää. Mikäli vettä tippuu juoksuputken nivelestä, vaihda huulitiivisteet, eli juoksuputken tiivisteet. Jos taas vaikuttaa siltä, että hana ei sulkeudu kunnolla, vika saattaa olla hanan säätöosassa.

Mikäli vettä tulee hanasta tihkuttamalla, on kyseessä yleensä vain tukkiutunut suutinverkko. Suutinverkon saa yleensä ruuvattua hanasta irti käsin tai pihdeillä. Puhdista se kalkkisaostumista etikalla. Muista sulkea vedentulo ennen kuin ryhdyt hommiin!

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen

Vanhat tiivisteet päästävät kylmää ilmaa sisään ja lämmintä ulos, joten kunnon tiivistys säästää selvää rahaa. Tiivistäminen on helppoa, kunhan vain selvität, miten paksut tiivisteiden pitäisi olla. 

Reiät seinissä

Pienten naulareikien peittäminen on suhteellisen helppoa. Puhdista kohta ja täytä reikä täyteaineella. Kun aine on kovettunut, hio ylimääräiset pois ja tarvittaessa maalaa korjattu kohta peittoon.

Nariseva ovi tai ikkuna

Nariseva sarana on todennäköisesti öljyn tarpeessa. Voit ostaa tarkoitukseen sopivaa öljyä rautakaupasta, mutta myös tavallinen ruokaöljy toimii. Se saattaa vain valua helposti, joten varustaudu talouspaperilla.

Jos öljyäminen ei auta, irrota sarana ja hankaa se puhtaaksi teräsvillalla. Öljyä lopuksi ja kiinnitä takaisin paikoilleen.

Kuoriutuva tapetti

Vedä tapetti irti seinästä, kunnes saavutat kohdan, joka on tukevasti kiinni seinässä. Sivele irtonaiseen tapetin osaan tapettiliimaa ja kiinnitä. Silota kuprut viivottimen avulla.

Patterin ilmaus

1. Tarkista patterin paine. Jos patterissa on alipaine, älä aloita ilmausta, vaan kutsu paikalle ammattilainen. Alipaineinen patteri imaisee sisäänsä vain lisää ilmaa.

2. Kierrä termostaatti kiinni.

3. Kierrä ilmausruuvia varovasti auki ja kokeile, tuleeko patterista ilmaa vai vettä. Pidä rievut valmiina veden varalta.

4. Jos patterista tulee vettä, voit lopettaa ilmauksen ja kiertää ruuvin kiinni. Jos patterista tulee ilmaa, laske se ulos, kunnes patterista tulee vettä. Ole varuillasi, sillä vesi voi olla kuumaa.

5. Avaa termostaatti.

Mikäli patteri ei lämpene ilmauksen jälkeenkään, on aika kutsua paikalle ammattilainen. Tällöin vika ei ole ilmauksen puutteessa, vaan jossain muualla.

Lue myös:

    Uusimmat