Nämä kipinät voivat sytyttää mökkiriidan roihuun – opi avaamaan kiistasolmu naapurin kanssa

Esittelyssä yleisimmät mökkiriidat 8:48
Näin selvität riidan mökkinaapurin kanssa – haastattelussa Naapuruussovittelun keskuksen neuvottelija.

Aurinkoinen mökkeilykausi on alkamaisillaan, mutta puutarhaidylliä voi toisinaan varjostaa mökkinaapureiden väliset riidat.

Naapuruussovittelun keskuksen sovittelija Jens Gellin vieraili Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelmassa, ja kertoi mökkinaapurusten välisten riitojen johtuvan usein erilaisista odotuksista mökkeilyä kohtaan.

– Ulkona kun ollaan – elämöidään ja juhlitaan – ihmisellä on niin erilaiset intressit siihen mökkielämään. Jotkut haluavat tulla rauhoittumaan ja lukemaan kirjoja ja jotkut haluavat juhlia ihan reippaasti.

Yksi suuri syy riitoihin onkin melu.

– Tietenkin äänet, jotka tulee harrastustoiminnasta, esimerkiksi moottorin äänet [johtavat riitoihin].

Melko yleisesti harmittaa myös se, että mökkinaapuri tulee kutsumatta kylään.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Matti ja Helena ostivat purkukuntoisen siirtolapuutarhamökin – tämä Marjaniemessä viehättää 3:17
Katso video: Matti ja Helena ostivat purkukuntoisen siirtolapuutarhamökin – tämä Marjaniemen siirtolapuutarhassa viehättää

Solmut auki

Gellin kehottaa pitämään suhdetta yllä myös mökkinaapureihin. Kun tuntee naapurit hyvin, on helpompi keskustella myös vaikeista asioista.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Riitaa aiheuttava asia kannattaa myös ottaa naapurin kanssa puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta tilanne ei paisu.

Naapuruussovittelun keskukseen tulee muutamia yhteydenottoja mökkinaapuririidoista vuosittain joka kesä. Keskuksen neuvottelija pyrkii saamaan naapurit yhteisen pöydän ääreen.

– Jos yhteinen tapaaminen saadaan järjestettyä, noin 80 prosenttia tapauksista saadaan käsiteltyä.

Gellin kannustaa aikuisia sopimaan mökkinaapuririidat ajoissa, sillä ne vaikuttavat myös lapsiin ja mökkinaapuririidat voivat periytyä jopa sukupolvelta toiselle.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat