Nämä automerkit joutuvat verokarhun hampaisiin kaikkein useimmin

Miten käyttövoimaveron poistaminen vaikuttaisi dieselin hintaan? 2:35
Katso videolta, miten käyttövoimaveron poistaminen voisi vaikuttaa dieselin pumppuhintaan.

Verottaja paljasti lukumäärällisesti eniten verotetut automerkit. 

Autovero on kertaluontoinen vero, joka maksetaan, kun ajoneuvo rekisteröidään tai otetaan käyttöön Suomessa ensimmäisen kerran. Verohallinnon mukaan sen maksaa kaikkein tavanomaisimmin ajoneuvon maahantuova yritys.

Vuonna 2022 autoveroa määrättiin maksettavaksi 503,2 miljoonaa euroa yhteensä 153 800 ajoneuvosta. Ylitarkastaja Tapio Rouhiainen toteaa Verohallinnon tiedotteessa autokaupan poikkeuksellisten aikojen heijastuneen lukuihin.

– Viime vuosina korona, komponenttipula ja polttoaineiden hintojen nousu ovat vaikuttaneet siihen, että ajoneuvojen rekisteröintimäärät ovat olleet laskussa, Rouhiainen sanoo.

Dieselautoissa korkein mediaanivero

Eniten autoveroa maksettiin uusista dieselkäyttöisistä henkilöautoista, joiden mediaanivero oli 6 238 euroa. Käytettyjen dieselautojen mediaani oli puolestaan 4 613 euroa.

– Korkeaa veroa selittää se, ettei pieniä ja edullisia dieselautoja juuri enää valmisteta. Maahantuodut dieselautot ovat usein suuria, esimerkiksi veneen tai hevostrailerin kuljettamiseen tarkoitettuja autoja, jolloin auton hinta ja vastaavasti myös autoveron määrä ovat korkeat, Rouhiainen selventää tiedotteessa.  

Bensakäyttöisten henkilöautojen autoverojen mediaani oli 2 600–2 700 niin uusissa kuin käytetyissäkin autoissa. Uusien lataushybridien autoveron mediaani oli noin 1 800 euroa ja käytettyjen 1 455 euroa.  

Henkilö- ja pakettiautojen autoveroprosentti määräytyy valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen mukaan. Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntihintaan Suomessa. 

Useimmin verotetut automerkit 2022 

Lukumäärällisesti eniten verotetut automerkit, kun mukaan on luettu sekä uudet että käytetyt autot. Suluissa osuus kaikista verotetuista ajoneuvoista.  

  1. Toyota (13,0 %)
  2. Mercedes-Benz (10,3 %)
  3. Volvo (9,8 %) 
  4. Volkswagen (9,7 %) 
  5. BMW (7,5 %) 

Lähde: Verohallinto

Lue myös:

    Uusimmat