Nämä asiat Trumpin ja Putinin tapaamisesta tiedetään – MTV Uutiset kokosi tiedonmuruset

4:16

Uutistoimisto Reuters ja Yhdysvaltalainen Politico-lehti kertoivat tänään Valkoisen talon korkea-arvoiseen lähteeseen nojaten, että presidentit Trump ja Putin tapaisivat mahdollisesti Helsingissä.

MTV Uutiset kokosi tiedot, joita tapaamisesta tähän mennessä tiedetään.

Varmaa on se, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on matkannut Venäjälle, ja huomenna hänen on määrä keskustella tapaamisesta venäläisten kanssa.

Tapaaminen heinäkuun puolivälissä?

Yhdysvaltalaismedian mukaan Trump ja Putin tapaisivat toisensa heinäkuun puolivälissä.

Ainakin Trumpin matka Eurooppaan on varmaa. Hänen on määrä osallistua heinäkuussa muun muassa Naton kokoukseen Brysselissä 11.–12. heinäkuuta.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan tapaaminen voisi olla 14. heinäkuuta jalkapallon MM-loppuottelun aattona.

Mistä presidentit keskustelevat?

Vielä ei kuitenkaan ole tietoa siitä, mistä presidentit tulevat keskustelemaan kahden kesken.

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan juuri tämä asia jännittää sekä demokraatteja että Yhdysvaltain liittolaisia.

– Liittolaiset pelkäävät, mitä Trump voi kulisseissa Putinille luvata, koska totta kai toiveena on, että Yhdysvallat pysyy EU:n linjassa.

– Trump on sanonut kampanjastaan lähtien, että hän pitää Putinista ja haluaa tulla Venäjän kanssa toimeen ja rakentaa hyvät suhteet.

Onko presidentti Niinistö kokousisäntänä?

Suurvaltojen johtajien kokousisännästä ei myöskään ole vielä tietoa. Politico-lehti spekuloi, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö voisi olla kummallekin osapuolelle sopiva vaihtoehto.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Aaltola kommentoi aiemmin MTV Uutisille, ettei Niinistön isännyydestä voi olla vielä varma.

– Yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Eilen pidettiin Itävaltaa varmana kokouksen pitopaikaksi, hän muistutti.

Aaltolan mukaan on myös väläytelty sellaista mahdollisuutta, että kokous pidettäisiin Helsingissä ja sitten Moskovassa. Moskovaan on tulossa paljon eri maiden johtohenkilöitä katsomaan jalkapallon MM-kisoja.

Onko Helsinki varmasti tapaamispaikkana?

Karppinen pitää Valkoisen talon korkea-arvoista lähdettä luotettavana, mutta muistuttaa, että tietoa ei ole vahvistettu.

– Sinänsä pitäisin tätä erittäin luotettavana, täytyy kuitenkin muistaa, että on vain sanottu, että Helsinki on todennäköisin vaihtoehto.

– En kuitenkaan näe syytä, etteikö Helsingissä järjestettävän kokouksen eteen tehtäisi oikeasti töitä.

Valkoisen talon lähteen mukaan "kaikki valmistelevat kokousta kuin se olisi Helsingissä."

Uutistoimisto Reutersin mukaan tapaamispaikasta on tarkoitus päättää huomenna Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Boltonin Venäjän-vierailun yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja