Nämä asiat tapahtuvat kehossasi, jos lopetat seksin harrastamisen

Loppuivatko lemmenleikit kokonaan tai vähenikö peiton heiluttelu reilusti? Prevention.com listasi seitsemän asiaa, jotka tapahtuvat, jos lopetat seksin harrastamisen.

Olet levottomampi

Seksi auttaa ihmisiä purkamaan stressiä. Skotlantilaisten tutkijoiden mukaan seksistä pidättäytyvillä ihmisillä oli vaikeuksia selvitä stressaavista tilanteista – kuten esiintymisestä – verrattuna niihin, jotka olivat olleet yhdynnässä ainakin kerran kahden viikon aikana. Seksin aikana aivoissa vapautuu hyvää oloa tuottavia kemikaaleja, kuten endorfiinejä sekä oksitosiinia, jotka tutkijoiden mukaan rentouttavat.

Mies, varo eturauhassyöpää

Miehet, jotka eivät harrasta seksiä, jäävät paitsi lemmenleikkien eturauhasta suojaavilta hyödyiltä. Amerikan urologiselle yhdistykselle tehdyn tutkimuksen mukaan runsaasti lemmiskelevillä miehillä oli 20 prosenttia pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Säännölliset siemensyöksyt saattavat poistaa eturauhasesta haitallisia aineita.

Olet alttiimpi flunssille

Liian vähäinen seksi saattaa altistaa taudinaiheuttajille. Seksipuuhista kieltäytyvä menettää myös seksin vastustuskykyä parantavat edut. Wilkes-Barren yliopiston tutkijoiden mukaan kerran tai kaksi viikossa seksiä harrastavilla oli 30 prosenttia korkeampi immunoglobuliini A -vasta-ainetaso verrattuna niihin, jotka heiluttelivat peittoa harvoin tai ei koskaan. Immunoglobuliini A on tärkein elimistön limakalvoilla mikrobeja vastustava vasta-aine.

Riskisi virtsatietulehdukseen pienenee

Lähes 80 prosenttia virtsatietulehduksista ilmenee 24 tuntia yhdynnästä. Seksin aikana bakteereita voi päätyä virtsateihin ja aiheuttaa näin tulehduksen. Seksin harrastamisen lopettamisesta voi olla myös hyötyä naisille: riski kiusalliseen vaivaan laskee.

Olet epävarmempi

Asiantuntijoiden mukaan seksin puute vie veronsa onnellisuudesta, läheisyydestä ja suhteen varmuudesta.

– Seksitön avioliitto voi latistaa itsetuntoa, aiheuttaa syyllisyyttä ja alentaa oksitosiinin ja muiden läheisyyshormonien tuotantoa, sanoo psykologi ja kirjailija Les Parrott  Prevention.com-sivustolla.

Seksittömyys voi Parrottin mukaan lisätä myös pelkoa siitä, että kumppani alkaa vilkuilla muita. Seksitön pari voi kuitenkin olla onnellinen, sillä seksi on vain yksi läheisyyden muodoista. Suuteleminen, kädestä pitäminen, kehut sekä huomionosoitukset luovat tärkeää tunnetason yhteyttä fyysisen yhteyden puutteesta huolimatta.

Riski erektiohäiriöön kasvaa

Harvoin seksiä harrastavat miehet ovat kaksi kertaa suuremmassa riskissä saada erektiohäiriöitä kuin miehet, jotka lemmiskelevät vähintään kerran viikossa, kertoo American Journal Of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus. Tutkijoiden mukaan tiheä seksin harrastaminen voi auttaa säilyttämään potenssia samoin kuin fyysinen harjoittelu ylläpitää voimaa. 

Voit olla alakuloinen

Archives of Sexual Behavior -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset ovat masentuneempia, mitä kauemmin elävät ilman seksiä. Masennuksen syy ei kuitenkaan välttämättä ole itse seksin puute. Tutkimustiimin havaintojen mukaan naiset, joiden kumppanit käyttivät kondomia, tunsivat itsensä aivan yhtä masentuneeksi. Tutkijoiden mukaan eräillä siemennesteen ainesosilla, kuten melatoniinilla, serotoniinilla ja oksitosiinilla, voi olla naisen terveydelle suotuisia vaikutuksia. 

Haluttomuus harmina – mikä avuksi?

Studio55.fin vieraana seksuaalineuvoja Jouni Pölönen tammikuussa 2016.

25:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja