Tuleeko vanha olo? Nämä asiat ovat vuoden 2000 jälkeen syntyneille jo itsestäänselvyyksiä

Kosketusnäyttö, Facebook ja puhelimeen puhuminen iPhonen omia luureja ja mikrofonia käyttäen ovat vuoden 2000 jälkeen syntyneille itsestäänselvyyksiä. Nämä ja monet muut itsestäänselvyydet ovat kuitenkin olleet olemassa vasta vuosikymmenen!

  1. Vierailitko sinä lapsena Linnanmäellä? Kai tiesit, että tämä laite oli "uutuus" vuonna 2000? 
  2. Minkä sarjan parissa nykyteini kasvaa? Jopa Rillit huurussa on kymmenen vuotta pyörinyt sarja! Sekä tv-sarja Gilmoren tytöt että OC päättyivät vuonna 2007, kun nykyinen 17-vuotias oli kymmenen. Mischa Bartonin esittämä Marissa Cooper on siis historiaa – minkä sarjan hahmoihin nykynuori samaistuu?
  3. Maailman ensimmäinen hybridiauto, Toyota Prius, esiteltiin vuonna 2000. Nykyteinille Tesla voisi olla samankaltainen uutuus.
  4. Opiskeleminen kirjastossa tietosanakirjan kanssa on jo vanha juttu, mutta suomenkielinen Wikipediakaan ei ole aina ollut olemassa: se aloitti vuonna 2002. Samana vuonna syntyi TeliaSonera, joka muuten tarjosi mokkuloita netin selaamista varten. Nykyteini saattaa muistaa mokkulan jotenkuten lapsuudestaan. 
  5. iPhone täytti kymmenen vuotta vuonna 2017. Nykylapselle niin normaali kosketusnäyttöteknologia on oikeasti melko uusi juttu. Tältä näytti "huippu-uusi" Nokia 5800 XpressMusic -puhelin vuodelta 2008: 
  6. Nykyisin puheluihin voi vastata puhelimen mukana tulevilla mikrofoneilla ja kuulokkeilla. Vuoden 2009 uutuus-hands free näytti tältä: 
  7. Suomenkielinen Facebook aloitti vasta vuonna 2008. Entä voisiko nykynuori elää ilman Googlea? Nettisivu Google.comin nimi täyttää 20 vuotta syyskuussa 2017. 
  8. Mitä radiokanavaa kuuntelit tänään? Nykynuorille tuttu YleX aloitti vuonna 2003. 
  9. Rihannan hittikappale Umbrella täyttää muuten tänä vuonna 17 vuotta. Saman ikäinen on Avril Lavignen biisi Girlfriend, jota nykyteini ei välttämättä ole edes kuullut. 
  10. Entä käyttääkö nykyinen 17-vuotias näitä sanoja? 2000-luvun uudissanoja olivat esimerkiksi 24/7, brändätä, fanittaa, hifistellä ja "verkkopäiväkirja" – eli blogi. Sosiaalisen median maailmassa nykyisin täysin normaali sana "selfie" tuli uudissanana Suomeen vasta 2013. Sanaa on yritetty jopa suomentaa. Termeiksi on ehdotettu sanoja "omsku" ja "itsuli"!



Lue myös:

    Uusimmat