Nalkuttaako äiti, kritisoiko kumppani? Tiede selvitti, miksemme vain pane välejä poikki vaikeisiin sukulaisiin

Kolmen yliopiston tutkimuksessa moni kuvasi vaikeiksi ihmisiksi nimenomaan vaimoja, äitejä tai siskoja sekä ikääntyviä vanhempia. Samalla hankalien sukulaisten kommentointeja kuitenkin siedettiin vuodesta toiseen.

Onko sinullakin ystävä tai sukulainen, joka aina kohdatessanne löytää elämäntyylistäsi tai tavoistasi jotakin kritisoitavaa? Moni tunnistaa tilanteen omasta elämästään, mutta kiinnostavaa on, miksi niin moni sietää kritisointia ja huonoa kohtelua vuodesta toiseen.

Miksemme vain pane välejä poikki ja jätä kritisoijia omaan arvoonsa?

Noin 15 prosenttia ihmisten lähipiireistä koostuu hankalista ihmisistä

Kolmen yliopiston yhteistutkimus valottaa tapaa, jolla käsittelemme vaikeita sukulaisia. Kalifornian, Berkeleyn ja Bar-Ilanin yliopistojen tutkijat halusivat selvittää, keitä hankalat sukulaiset ovat, ja miksemme vain jätä heitä omaan arvoonsa?

Tutkimuksessa kerättiin dataa yli 1 100 aikuisesta, jotka asuivat San Franciscossa. Osanottajat nimesivät yhteensä huikeat 12 000 ihmissuhdettaan ja kuvailivat ihmisiä, joiden kanssa olivat tekemisissä eri tavoilla; heidän tuli myös kuvata "vaikeita" ihmisiä elämässään.

Noin 15 prosenttia ihmisten lähipiireistä koostui hankalista ihmisistä.

Pakenemisen estävät perhesiteet

Tutkijoiden mukaan moni osanottajista kuvasi vaikeiksi ihmisiksi nimenomaan vaimoja, äitejä tai siskoja sekä ikääntyviä vanhempia. Samalla naispuolisten sukulaisten kommentointeja kuitenkin siedettiin vuodesta toiseen.

– Tuloksemme vihjaavat, että vaikeita ihmisiä löytyy todennäköisesti konteksteista, joissa ihmisillä on vähemmän vapautta valikoida seuralaisiaan, sanoo tutkimusta tehnyt Shira Offer.

– Monet (näistä ihmisistä) ovat läheistä perhettämme, jota tarvitsemme ja jopa rakastamme; toisia emme vain pääse pakoon.

Vaikea sukulainen saattaa olla vaikuttaja, jota ihminen kaipaa elämäänsä, vaikka samalla haluaisi tästä eroon. Pakenemisen estävät nimenomaan perhesiteet.

– Sosiaaliset normit eivät salli sitä, että vain jättäisimme heidät, mutta kuitenkin ajatus näin toimimisesta voi olla houkuttava, Offer kuvaa.

Tutkimus julkaistiin American Sociological Review -lehdessä.

Onko lapsesi vaikea ihminen? Kerro meille tarinasi:


***

0:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja