Kommentti: Raimo Helmisen Ilves-paluun taustalta paljastuu valtava painetila – ajankohta herättää kysymyksiä

1:57
Raimo Helminen siivitti Turun Palloseuran SM-hopealle keväällä 2021.

Raimo Helmisen paluu Ilvekseen on kulttuuriteko, joka paljastaa seuran valtavat menestyspaineet ja ehkäpä tulevaisuuden askeleetkin, kirjoittaa MTV Urheilun Jere Hultin.

Seuraikonina pelaajauransa keväällä 2008 päättänyt Helminen on kulkenut valmennuspolkuaan melko värikkäiden askelten viitoittamana. Kolme kautta kasvattiseuran apuvalmentajana petasivat pääkäskijän roolin jo kaudelle 2012–13, mutta kaikkien osapuolten valtavaksi pettymykseksi Raipe ja Ilves jatkoivat eri teille kesken kauden. 

Suomi-kiekon melankolisin mies paahtoi seuraavaksi avustavissa rooleissa KHL:ssä, ja mahtuipa tuollekin reissulle parit monotukset. Pidempi pesti Jokerien KHL-valmennusryhmässä nosti Helmisen puun takaa Nuorten Leijonien päävalmentajaksi. 

MM-kisoissa lopputuloksena neljäs sija, mutta maailmanmestaruutta puolustanut joukkue ja sen uusi päävalmentaja saivat armotonta rapaa aiemmasta poikenneesta pelitavasta.

TPS-legenda Raimo Helminen

Helmistä ei mielletty päävalmentajana menestysvalmiiksi. Kun Turun Palloseura täräytti tamperelaisen valmennussopimuksen pöytään, huomio kiinnittyi etenkin sopimuksen pituuteen. Vain vuoden projekti tuomittiin välikaudeksi, ja Helminen palkkasoturiksi, joka hoitaa TPS:n vähimmän haitan periaatteella maaliin ennen "oikean koutsin", Jussi Ahokkaan sisääntuloa.

Toisin kävi. Helminen siivitti TPS:n nuoren altavastaajajoukkueen uskomattomaan liitoon. Turussa vietetty kausi osoitti viimeistään, että Helmisen vahvuus on etenkin nuorten pelaajien kehittäminen. Lukuisat Aurajoen rantojen omat pojat ottivat valtavia harppauksia juuri Ilves-legendan alaisuudessa.

SM-hopeasta palkintona oli kuitenkin työttömyys. Marraskuussa 2021 työpaikka löytyi ICEHL:stä, jossa Raipe nosti HC Pusteralin pahnan pohjalta pudotuspeleihin. Jääkiekkobisneksen raadollisuus löi kuitenkin jälleen raippaa Leijonalegendan niskaan. Näkymiä jatkosta ei ollut.

Ilvekseen kohdistuu jäätävä paine

SM-liiga käynnistyi syyskuun puolivälissä. Tampereen Ilves räväytti ajankohtaan nähden täysin poikkeuksellisen ratkaisun, kun eilen maanantaina rakastetun seuraikonin kerrottiin palaavan joukkueen riveihin. Helminen aloitti apuvalmentajan tehtävässään välittömästi. 

Ratkaisu on ennen kaikkea kulttuuriteko. Raimo Helmisen koti on Tampereen Ilveksessä.

Valmennustiimin vahvistaminen aivan kauden alussa herättää kuitenkin myös kysymyksiä. Aloite nimitykseen on lähtenyt seurajohdon puolelta. Ilves aloitti kautensa CHL:ssä, jossa tulos ei ollut toivottua. Helmisen "avoin työhakemus" ja Ilveksen lisäosaamisen tarve kohtasivat. Nyt tehdään kaikki, että Ilves on keväällä mestaruustaistossa. Helminen kertoi seuran somekanavissa, että päätös joukkueeseen liittymisestä haluttiin nopeasti. 

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

3:16
Ilves on aloittanut SM-liigassa voitokkaasti. HIFK kaatui viikonloppuna Nokia Arenassa.

Neuvottelujen alkamisen jälkeen tamperelaiset ovat kuitenkin edenneet SM-liigassa voitosta voittoon.

Voiko kyseessä olla jonkinlainen epäluottamuslause päävalmentaja Jouko Myrrän suuntaan? Ilveksen sesonkiin kohdistuu järkyttävästi odotuksia. Viime kaudella mitalikantaan palattiin pronssisesti, mutta nyt on aika voittaa Suomen mestaruus. Sitä odottavat joukkueen lisäksi vähintäänkin Pirkanmaalla kaikki, poislukien jäähallin toinen pääty.

Menestys tai sen puute kulminoituu päävalmentajaan. Onko Helminen Ilveksen "palovakuutus" jos Myrrä ei saa syksyllä joukkueesta parasta irti? Toistamiseen on hyvä mainita, että kauden ensitahdit ovat olleet kuitenkin voitokkaat.

Pedataanko tässä Ilveksen tulevaisuutta laajemmassakin kuvassa? Myrrällä ei toistaiseksi ole sopimusta ensi kaudesta. Helminen on vuorenvarmasti mukana seuran suunnitelmissa niissä palavereissa, joissa toimitusjohtaja Risto Jalo linjaa tulevaa päävalmentajaa. 

Hiljaisen miehen osaaminen

Ennen kuin fantasiat Helmisen tekemästä alfailveksen syrjäyttämisestä kiihtyvät tarpeettomasti, on hyvä katsoa, mitä niukkasanainen mies voi osaamisellaan SM-kullasta taistelevalle joukkueelle tarjota tällä kaudella.

Omien sanojensa mukaan Helmiselle on kaavailtu roolia erityisesti erikoistilanteiden saralla. Ilveksen ylivoima yski erityisesti CHL:ssä. Sarjakauden avausviikolla maaleja syntyi kuitenkin jo kolme kappaletta 11 yrityksellä. 

Helmisen odotetaan varmasti tuovan osaamisensa erityisesti nuorten pelaajien tueksi. Jykevä työnäyte TPS:stä petaa Helmisen käsistä muutaman selkeän läpimurron tupsukorvien nuoriso-osastolta. 

Helmistä kunnioittavat SM-liigassa kaikki yli seurarajojen. Ilveksen kokeneesta kaartista esimerkiksi Petri Kontiola on useaan otteeseen nimennyt Raipen omaksi esikuvakseen.

Hiljainen mies voi osaamisellaan tuoda ajan kanssa pelillistä tulosta, mutta tärkeintä Raipen esiinmarssissa on kaikkien aikojen Ilveksen paluu kotiin. Sitä mieltä ovat epäilemättä kaikki laji-intoilijat, fanipaidan väristä riippumatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja