Näkökulma: Ongelmapelaaja Diego Costan pelikielto pohjautuu kulttuuriin, mutta rangaistus sisältää jalkapallolle itselleen tärkeän opin

Atletico Madridin hyökkääjä Diego Costa loukkasi erotuomari Jesus Gil Manzanon äitiä La Liga -ottelussa Barcelonaa vastaan ja sai Espanjan jalkapalloliitolta massiivisen kahdeksan ottelun pelikiellon. Espanjan kulttuuri tuo lisää sanktioon, mutta monella sarjalla ja lajilla olisi mallia otettavana, miten pelaajan teko käsitellään ja rangaistaan statuksesta ja panoksista riippumatta, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Costan on kerrottu käyttäneen törkeämmässä muodossa "me cago en tu puta madre" -solvausta, jolla on ennenkin katseltu Espanjassa punaista korttia.

Patrik Kluivert lensi ulos vuonna 1999 Barcelonan ja Real Madridin välisessä ottelussa halvennettuaan vastaavalla tavalla erotuomari Diaz Vegaa.

Katolisessa kulttuurissa nimenomaan äidin loukkaaminen tiedetään erityisen loukkaavaksi, mikä osaltaan selittää Costan pelikiellon, mutta sanktion opetus on syytä nähdä ensisijaisesti kulttuurisen tulokulman yli.

Atletico Madridilla on seitsemän ottelua pelaamatta La Ligaa sen ollessa sarjassa toisena. Pelattavaa loppukaudessa riittää, vaikka mahdollisuudet mestaruuteen ovat lähinnä teoreettiset.

Costan rangaistuksessa onkin raikasta, miten sitä ei suhteutettu jäljellä olevien pelien panoksiin tai pelaajan tähtistatukseen. Jalkapallolla itselläänkin olisi Euroopan muissa sarjoissa mahdollisuus oppia Costan kohtelusta.

Tietyistä rikkeistä seuraavat standardirangaistukset loivennetaan usein, jos rikkomukseen syyllistyy merkittävä tähtipelaaja tai esimerkiksi tämän tärkeä europeli jäisi normaalin sanktiokäytännön mukaan välistä. 

Tietysti Costan rangaistuksessa painoi myös espanjalaisen historia vastaavissa typeryyksissä. Costa ei profiililtaan lukeudu perinteiseen tähtipelaajien kategoriaan, vaan on arvaamattomana ongelmapelaajana jatkuvasti tuomariston tarkassa seurannassa. 

Kokonaan oma lukunsa on, miten alkuvaiheessa ottelua tapahtuva kiistanalainen ja lievähkö rike voi saada oravan kiipeämään Costan muuntajaan nähdyllä tavalla.

Joukkuelajien kasvavaa yksilökeskeisyyttä kritisoidaan tällä hetkellä laajasti yli lajirajojen. Kritiikin äänitorvet ovat usein ehkä vanhempaa saapumiserää, mutta Costan mittava pelikielto oli tärkeä muistutus marssijärjestyksestä, joka tulee tulevaisuudessakin seurojen markkinoinnille arvokkaiden itsetietoisten Instagram-magneettien ja tuomariston välillä säilyttää.

Lue myös:

    Uusimmat