Näkökulma: Kimi Räikkönen sulattanut jääkuorensa pysyvästi – vastaavaa herkkyyttä ei formuloissa nähdä

Sunnuntain voitto osoitti parhaalla mahdollisella tavalla Kimi Räikkösen tämänhetkisen merkityksen F1-sarjalle, kirjoittaa MTV Sportin toimittaja Matti Nyrhinen.

Räikkösen jääkuori on murtunut pala palalta. Hän on itse kaivanut siihen aukon, josta hohkaa ajoittain – mutta vain ajoittain, kuin tarkkaan valittuina hetkinä – sellaista lämpöä, jota ei muutama vuosi sitten olisi osannut odottaa.

Kun Räikkönen 113 kisan odotuksen jälkeen voitti osakilpailun, fanit odottivat kiivaasti "sitä taattua Kimiä". Ja sitä tulikin: sensuroidun sanan kanssa "vihdoin" tiimiradioon, aurinkolasit palkintopallilla, lehdistötilaisuudessa kiertelyt, että ei se nyt itselle niin paljon merkitse, ehkä monille muille. Vieressä kilpakumppanit naureskelevat, että sieltä sitä Räikkösen tavaramerkkiä jälleen tulee.

Mutta, jotain täysin erilaista Kimissä on tänä päivänä. Se näkyy muiden reaktioissa, esitetyissä kysymyksissä ja ennen kaikkea vastauksissa. Räikkösen vastaus kysymykseen, mitä merkitsee se, että hän saa nyt jakaa voiton perheensä kanssa, oli F1-lehdistöhuoneen mittakaavassa todella herkkää sanailua. Tunteilua, jota suomalaisen miehen on usein vaikea sanoa lähimmäisilleen edes kotisohvalla, poissa ulkopuolisten kuuloetäisyydeltä.

– Minulla on ihana vaimo ja ihanat lapset ja he ovat varmasti iloisia. Lapset varmasti nukahtivat kisan aikana, mutta vaimo varmasti katsoi. Olen enemmän kuin iloinen meidän kaikkien puolesta, tämä on mukavaa, Räikkönen sanaili lämpimän hymyn kanssa.

– Poikani pyysi viime kisassa Pirellin pientä rengasta, jonka saa aika-ajosta (paalupaikasta), koska haluaa leikkiä sillä. Kuten sanottua, he ovat varmasti iloisia. Meillä on varmasti kiva keskustelu, kun pääsen kotiin, Räikkönen jatkoi.

Ajatelkaapa nyt hetken sitä kuvaa, joka Räikkösestä on kaikkien F1-vuosien aikana ihmisille välittynyt. Apinapukuja, illanviettoja ja selkeitä lausuntoja siitä, että vain ajaminen tässä ammatissa kiinnostaa. Sitten kannattaa lukea ylemmät kommentit vielä uudelleen. Kylmä Jäämies ei tuollaista puhuisi. Eikä kovin usein kukaan muukaan urheilukilpailun jälkeen, etenkään äärimaskuliinisessa F1-maailmassa.

Kyyneliä lehdistötilassa on vuodatettu useasti isojen saavutusten edessä, mutta henkilökohtaisen elämän tunteilut ovat poikkeuksellisia, etenkin kun Räikkönen puhui perheestään useampaan otteeseen.

Nykypäivän Räikkösen elämä on päivittäin auki kaikille. Sosiaalisessa mediassa Räikkösen rakkaus Minttu-vaimoon, Robin-poikaan ja Rianna-tyttäreen on kantavin ja näkyvin osa sisältöä. Kun Räikkönen matkasi Austiniin – vailla tietoa edessä odottavista voittojuhlista – hän harmitteli sitä, että ei saanut taaskaan viettää syntymäpäiväänsä perheen kanssa.

Kisaviikonloppua edeltävinä torstaipäivinä Räikkönen on ollut medialle avoimimmillaan, ei toki viikosta toiseen. Perjantaina ja lauantaina hänen ylleen laskeutuva jääkuori on metrien paksuinen, mutta viime sunnuntain kaltaisilla hetkillä jää sulaa täydellisesti ja "uusi Kimi" on valmis avaamaan herkimpiäkin tuntojaan.

(Artikkeli jatkuu videon alla)


Ainutlaatuiselle miehelle ainutlaatuinen syleily

Räikkösen voiton erityisyys näyttäytyi myös muiden reaktioissa. Ferraria on niin usein syytetty Sebastian Vettelin suosimisesta, mutta kun ykköstila oli viimein Kimin, punanuttujen reaktiot olivat aitoja. Kaikki halusivat tätä Räikköselle.

Eikä poikkeuksellinen lämpö Räikköstä kohtaan jäänyt Ferrarin piiriin. Lewis Hamilton oli heti onnittelemassa Räikköstä. Mercedeksen Instagram-postaus Räikkösen ja Hamiltonin kättelystä julkaistiin äärimmäisen kunnioittavalla saatetekstillä.

– Haimme voittoa, mutta vauhtia ei ollut tarpeeksi. Onnittelut Kimi Räikköselle ja Ferrarille, he tekivät parempaa työtä tänään, Mercedeksen julkaisuun kirjattiin.

Vastaavia sanoja on ollut vähemmän Vettelin voittaessa, joskin hänen voittonsa ovat olleet Mersulle katkerampia nieltäväksi MM-taiston vuoksi.

Renault-talli antoi myös omat "jäänkylmät" onnittelunsa Räikköselle, joskin samalla tuli muistutus, että edellinen voitto tuli Renault'n edeltäjän Lotuksen ratissa.

Ex-kuskit Nico Rosbergin ja Felipe Massan johdolla olivat myös heti onnittelemassa suomalaista. Kaikkein parhaiten Räikkösen voiton ja persoonan tiivisti Martin Brundle, joka oli mikrofoni ojossa odottamassa, kun voittajalla oli vielä kypärä päässä.

– Kimi voittaa upeasti, astuu ulos Ferrarista, ottaa kypärän pois. Minä astun luokse mikrofonin kanssa tekemään työni. Hänen pulssinsa on ehkä 40 koko ajan, pakkasnestettä veren tilalla. Hieman hikinen, häkeltynyt, rauhallinen – vähiten innostunut ihminen ympärilläni. Siksi fanit rakastavat häntä. Hän on ainutlaatuinen, Brundle runoili Twitterissä.

Räikkösen uran 21. osakilpailuvoitto ei tuonut hänelle maailmanmestaruutta, mutta se on silti yksi hänen uransa suurimmista voitoista. Aito lämpö ja välittäminen vyöryivät Räikkösestä ja Räikkösen ylle, tällaista F1-sarjassa koetaan aniharvoin. Ja Kimin suosio, se vain kasvaa.



Lue myös:

    Uusimmat