Arvostettu brittimedia pohti Kimi Räikkösen salaisuutta – "Maailma on hänelle hyvin erilainen paikka"

F1-kuski, vuoden 2007 maailmanmestari Kimi Räikkönen nauttii maailmalla valtavan suurta suosiota. Laajasti arvostettu Britannian yleisradioyhtiö BBC tarttui aiheeseen ja pohti, "miksi maailma näyttää rakastavan Räikköstä". Juttu on otsikoitu sanoilla "Kimi Räikkösen maailma on hyvin erilainen paikka".

BBC kuvailee, että Räikkönen ei puhu paljon ja näyttää siltä, ettei häntä paljon hetkauta, mitä ympärillä tapahtuu, mutta hänellä on jotain, mitä monelta nykyaikaiselta urheilijalta puuttuu: luonnetta. Brittimedia kiteyttää: Räikkösessä on jotain erilaista.

Esiin nostetaan, että Räikkönen nurisee toisinaan kisainsinööreilleen "kuin teini", kun nämä muistuttavat suomalaista tehtävistään. 

– Kyllä, kyllä, kyllä, huolehdin renkaista. Teidän ei tarvitse muistuttaa minua siitä joka sekunti.

BBC:n luonnehdinnan mukaan Räikkönen näyttää usein kovien kolareiden jälkeen autosta ulos astuessaan vähäeleisenä siltä kuin olisi juuri parkkeerannut autonsa kaupan pihaan.

Uskomattomien tilanteiden mies

Räikkösestä maalataan kuvaa uskomattomien tilanteiden miehenä, yhtenä esimerkkinä Azerbaidzhanin GP tältä vuodelta. Kisa oli ollut keskeytyksissä, minkä aikana Ferrarin mekaanikot olivat korjanneet Räikkösen auton vauriot, mutta kun autoa työnnettiin takaisin lähtöpaikalle, rattia ei löytynyt.

– Hanskat ja ratti, käskekää joku häntä antamaan se ratti minulle, Hanskat ja ratti! Come on! Räikkönen puuskahteli radioon.

Esille tuodaan aurinkolasit alituiseen silmillään esiintyvän Räikkösen hupaisia, omintakeisia tempauksia, kuten kohtaus vuoden 2009 Malesian GP:stä. Kun kisa keskeytettiin punaisella lipulla kaatosateen vuoksi, Räikkönen päätti hakea välipalaa pakastimesta, tallentui tv-kuviin jäätelöpuikko kädessään ja fanit olivat innoissaan.

Jäämiehen uniikkia persoonaa kuvaavia episodeja esitellään myös varikon ulkopuolelta, kuten Singaporen lentokentältä vuodelta 2008. Räikkönen asetti tuolloin tavaransa hihnalle läpivalaistavaksi. Kun hänen tavaransa poistuivat näkökentästä skannattavaksi, suomalainen keksi hypätä hihnan päälle itse. Räikkönen sai eloa henkilökuntaan, joka odotti kohdanneensa jonkin sortin kaistapään, mutta törmäsikin maailmankuuluun F1-kuskiin.

Mikään ei ole muuttunut

Mikään ei ole BBC:n letkautuksen mukaan muuttunut siitä, kun Räikkönen oli pieni, jolloin hän ei puhunut oltuaan jo melkein kolmevuotias.

– Hänen huolestuneet vanhempansa veivät hänet spesialistille selvittääkseen, mikä ongelma oli... diagnoosi? Hänen tuloksensa älykkyystesteissä olivat korkeammat kuin hänen ikäistensä keskiarvo. Hän ei vain halunnut puhua, BBC kuvaa.

Räikköstä kuvaillaan niin, että hän nousi vaatimattomista oloista formula ykkösiin lahjakkuudensa myötä ja innostaan vauhtia kohtaan – ei sen takia, että hän olisi kuuluisa, rikas tai saisi elää ylellistä elämää. BBC:n mukaan Räikkösen tuore siirtyminen Ferrarilta Sauberille osoittaa, että Jäämiehen intohimo ajamista kohtaan on vahvasti elossa. 

Räikkösen luonteesta mainitaan myös suuri sydän ja lojaalisuus lähimpiään kohtaan. Ja se, että Kimi ei ole kiinnostunut siitä, mitä ihmiset hänestä ajattelevat. 

BBC päättää juttunsa hypoteettiseen vastaukseen, jonka Räikkönen antaa, kun häneltä kysytään sunnitelmista F1-uran jälkeiseen elämään.

– Hankin koiran.


Lue myös:

    Uusimmat