Kommentti: Myytti formulakuljettajasta nimeltä Räikkönen

Myytti. Wikipedian luonnehdinnan mukaan myytti tarkoittaa jumalia, yliluonnollisia olentoja, kaikkeuden syntyä tai muuta vastaavaa aihetta käsittelevää kertomusta.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Hollannin GP 3.-5.9.
Pe: 1. vapaat harjoitukset klo 12.25, 2. vapaat harjoitukset klo 15.55
La: 3. vapaat harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 16.00 (ennakkotunnelmat klo 15.00)
Su: Hollannin GP klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Mustiin pukeutunut kantrilegenda Johnny Cash aloitti keikkansa sanoin: Hello, I’m Cash ja aloitti sen, mitä varten hänet oli paikalle tuotu. Vähäeleinen mestari ei loistanut välipuheilla tai hakenut hyväksyntää. Hän soitti, tulkitsi, kiitti ja poistui. Cashin kaltaista tähteä ei kantrimusiikin taivaalle ole hänen jälkeensä syttynyt. Cashin suosio oli sementoitu hänen karikkoisuutensa, lahjakkuutensa ja vähäeleisyytensä myötä. Garth Brooks on myynyt enemmän levyjä, mutta Cash hän ei ole.

Kun Kimi Räikkönen saapuu mustine laseineen F1-osakilpailuviikonvaihteeseen, ei kukaan odota sanallista ilotulitusta viikonlopun mahdollisista käänteistä ja voimasuhteista. Räikkönen on paikalla ajamista, ei puhumista varten. Räikkösen magneetti on jotain muuta. Kysymys on Cashin tapaan karismasta, jota on osaltaan mahdoton selittää.

Tiedättehän ihmistyypin, joka huoneeseen saavuttuaan hiljentää muut paikallaolijat. Ei sanoilla, vaan olemuksella. Räikkösen tapauksessa vuodet ovat vain syventäneet tuota otetta. Mystinen, hiljainen ja vain tarkoituksenmukaisia lauseita suoltava suomalainen, joka käy jo viidettäkymmenettä.

Paradoksi on siinä, ettei sellaisen urheilijan pitäisi enää nyky-yhteiskunnassa kiinnostaa ketään. Sosiaalinen media, vuorovaikutus, kauniit myyntipuheet ja imagon kiillotus, ne kiinnostavat, reliikit kuuluvat menneisyyteen. Tässä onkin osa Räikkösen vetovoimaa ja omituisuutta. Viimeinen mohikaani, joka tekee asiat vain omilla ehdoillaan. Todellisuudessa Räikkösen ei tarvitse mukautua. Vajaa 20 vuotta kuninkuusluokassa, maailmanmestaruus, brändiarvo, josta Nokia kultaisina vuosinaan saattoi vain haaveilla mahdollistavat tämän kaiken.

Ymmärretyistä teemoista ei tarvitse keskustella, ne vain vievät tilaa siltä, mikä kisaviikonloppuna on oleellista, kilpaa ajaminen. Sitä varten Räikkönen on radalle tullut. Hamilton on voittanut enemmän mestaruuksia, mutta Räikkönen hän ei ole.

Räikkösen läheisiltä usein kuultu ja myös Kari Hotakaisen kirjassa esiin nostettu väittämä on, kuinka erilainen Räikkönen julkisuudessa esiintyy verrattuna, mitä hän on läheisilleen. Vaikka olen toiminut aktiivisesti lajin parissa kohta viisi kautta, nousee yksi tapaaminen esiin puoltamaan väitettyä olettamaa.

Vuonna 2018 viimeisen Abu Dhabissa ajetun kisan jälkeen Räikkönen istahti Ferrarin varikkotilojen edessä samaan pöytään ja kysyi: miten menee? Tuon puolentunnin aikana, kameroiden ulottumattomissa sain käsityksen siitä, mistä läheiset puhuvat. Kavereistaan ja tiimistään välittävä persoona, joka jää usein julkisuudelta piiloon. Tämä on se taika. Ketä kiinnostaa sankari, joka raportoi elämänsä käänteistä heti tilaisuuden tullen.

Paljon ennen sosiaalisen median aikaa ja internetin vallankumousta meidän sankarimme olivat tavoittamattomissa jossain kaukaisella planeetalla, johon meillä ei ollut asiaa. Postikortilla saatoimme heitä lähestyä nimikirjoituksen tai valokuvan toivossa. Räikkönen on heistä viimeinen. Sankari, jonka yllä edelleen leijailee salaperäisyyden verho, jota vuosien saatossa tulleet kolhut vain ovat vankistaneet. Tämä kiinnostaa.

Räikkösen vetovoima on globaalia, täysin poikkeuksellista suomalaisessa urheiluhistoriassa. Kukaan ei tule lähellekään. Onkin hassua, että Suomessa koemme häpeää omasta joroisuudestamme. Ylitsepursuavassa maailmassa tämä saattaa olla se hyve, jota ihmiset arvostavat enemmän kuin arvaammekaan.

12.12.2021 tulee jäämään historiaan päivänä, jolloin sanoilla ei ole merkitystä. Jää on sulanut, aurinko laskenut ja sen perään matkaa myös myytti nimeltä Kimi-Matias Räikkönen.

Lue myös:

    Uusimmat