Näkökulma: Kansallinen hätätila puhkeamassa – Iivo Niskanen pelastaa Suomen MM-katastrofilta

Iivo Niskanen seuraa median kirjoittelua MM-kisojen aikana:"Hyvää viihdettä" 5:42
Videolla Iivo Niskanen avaa mietteitään ennen 15 kilometrin kilpailua.

Iivo Niskasen on pakko ottaa mitali, mieluiten kultainen, tänään Seefeldissä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen Seefeldistä.

Jos Iivo Niskanen ei ole 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa mitaleilla, se lähentelee skandaalia. Todellisuus on se, että vain totaalinen epäonnistuminen välinepuolella tai jokin muu luonnonmullistus voi viedä häneltä mitalin. Jo se olisi pettymys, jos joku muu veisi kultaa ja Niskaselle jäisi himmeämpi platta käteen. Mikään mitali ei ole varma, mutta Niskasen kohdalla se lähestulkoon on.

Mutta entä jos Niskanen ei saakaan mitalia?

Mitaliennusteissa ja -tavoitteissa voi puhua mitä vaan, mutta fakta on se, että MM-kisoissa on jäljellä viisi maastohiihtokisaa, kaksi yhdistetyn kisaa ja kolme mäkihyppykisaa. Niistä kovinkaan monessa Suomelta ei voi olettaa mitalia.

Mäkihypystä ei tule mitään. Yhdistetyssä sakkaa myös mäen puolella, eikä kahden ensimmäisen kisan perusteella roposiaan kannata lyödä yhdistetyn mitalinkaan puolesta. Tämän saa osoittaa vääräksi ja ottaa rahansa moninkertaisena pois.

Niskasen 15 kilometrin hiihto on ollut alusta asti Suomen "varmin" mitali. Mutta kun sitäkään ei voi jakaa etukäteen.

Seuraavana hiihdetään naisten viesti, jossa asetelma näytti jo lupaavalta, mutta sitten Kerttu Niskanen sairastui. Norja, Venäjä ja Ruotsi ovat ehdottomasti Suomen edellä ennakkoasetelmissa, joskin jälkimmäisen asetelma meni yhtä sekaisin naisten kympin jälkeen kuin Suomella. Muitakin haastajia löytyy.

Miesten viesti on siihen perään, eikä siitäkään voi odottaa riemukasta marssia mitaleille. Toivoa molemmissa viesteissä ehdottomasti on, mutta mitalin eteen kaiken pitää onnistua ja urheilijoiden olla elämänsä vedossa. Mitalista taistellaan, mutta vain ylisuoriutumista hipovalla onnistumisella.

Päätösviikonloppuna on naisten 30 kilometriä ja miesten viisikymppiä, molemmat vapaalla hiihtotavalla. Krista Pärmäkosken nimen voi ympyröidä mitalikandidaattien listalle, mutta jotenkin kaukaiselta se näyttää, vastustajat kun ovat niin äärettömän kovia. Miesten viidellekympille ei vapaalla suomalaisia ehdokkaita mitalitaistoon löydy, jollei sitten Niskanen vedä kania hatusta.

Val di Fiemmestä vuonna 2013 ja Falunista kaksi vuotta myöhemmin saatiin vain yksi mitali kustakin kisoista. Nyt näyttää siltä, että kaksien orastavasti parempien arvokisojen jälkeen Suomi on luisumassa samaan tilanteeseen.

Keskiviikko saattaa siis ratkaista sen, kirjoitetaanko Seefeld ja vuosi 2019 historiaan ensimmäisenä vuotena, kun Suomi jää MM-kisojen arvon saaneissa kilpailuissa ilman mitalia.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala toivoi ennen kisoja, että Suomi saisi kuusi mitalia. Se ei toteudu. Kansallinen hätätila alkaa jo porista.

– Joskus on sanottu, että kaikki nollan ja kymmenen väliltä on mahdollista, ja kaikki voi toteutua tai olla toteutumatta. Jos jostain syystä meillä olisi kisojen jälkeen nollan mitalisaldo, syntyy kansallinen hätätila ja se vain kertoo tämän hiihdon ja urheilun merkityksellisyydestä, Kulmala sanoi MTV Urheilulle.

Oli lopputulos mikä tahansa, Hiihtoliittoon kohdistuu varmuudella painetta. Koko 2010-luku on menty pelkästään maastohiihdon menestyksellä.

– Ei tässä paniikkia ole, juna jatkaa raiteillaan, mutta millaisilla tarkennuksilla – se on se kysymys jota täytyy miettiä, Kulmala pohtii.

Suuri pelastaja Niskanen

Niskanen ei mieti sitä, onko hän koko maan hiihtomaineen pelastaja. Hän tekee työtä itselleen. Vaikka painetta tulee ulkoa ja kilpakumppaneilta, hänellä sitä ei ole.

Kaksi vuotta sitten Lahdessa painetta oli. Niskanen piti kilpailua koko elämänsä suurimpana. Nyt hän on 15 kilometrin perinteisen kisan maailmanmestari, hallitseva sellainen.

Hänellä ei ole henkilökohtaista pakkoa voittaa. Nyt hän voi hiihtää rennommin, vain suoritustaan ajatellen. Lopputulos ei näy silmissä etukäteen. Päässä ei tykytä pakkomielteistä tarvetta voittamisesta. Alla on kaksi pettymykseen päättynyttä kisaa Seefeldissä. Niskanen haluaa näyttää ennen kaikkea itselleen, että hän on voittokunnossa.

Ja siksi hän pelastaa tänään koko Suomen maineen.

Lue myös:

    Uusimmat