Näkökulma: Jari Kurri, miksi valehtelet edelleen? Luullaanko Jokereissa, että fanit ovat tyhmiä?

"Ei venäläistä rahaa", väittää Jokereiden GM Jari Kurri – ja valehtelee. Miksi? Luullaanko Jokereissa, että fanit ovat tyhmiä, kysyy MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Siinä ei yllättynyt Maikkarin toimittaja, Jokereiden fani tai edes Pihtiputaan mummo, kun uusista omistusjärjestelyistä tiedotettiin.

Taannoin Jokereiden omistuksen kokonaan nimiinsä ottanut Kurri oli myynyt 40 prosenttia osakkeistaan Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle, joka on mutkan kautta täysin venäläisomistuksessa. Ravintoketjun päästä löytyy venäläinen oligarkki Vladimir Potanin. Innokas kiekkomies kuuluu samaan Putinin suosimaan iltapäiväkerhoon Jokereiden edellisten omistajien Gennadi Timtshenkon ja Rotenbergien kanssa.

Yksi merkittävä asia erottaa Potaninin edellä mainituista miehistä: hän ei kuulu Yhdysvaltojen tai EU:n pakotelistoille.

Oikeastaan se vasta olisikin yllätys, että yli 700 miljoonan euron liikevaihdolla toimiva yritys yli 200 kilometrin päässä sijaitsevassa 7 000 ihmisen kunnassa alkaisi tukea kymmeniä miljoonia euroja tappiota tekevää mustaa aukkoa, joka myös KHL-seura Jokereina tunnetaan.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan rahat tulevat Venäjältä. Kurri sanoi MTV Urheilun haastattelussa maanantaina, että omistuskuviossa "ei ole venäläistä rahaa". Mutta samalla hän epäsuorasti myönsi, että rahat tulevat Venäjältä. "Jostain ne rahat täytyy kaivaa". Kurri löysi Jokereiden tilanteelle vertailupohjaa jalkapallon Valioliigasta, mistä löytyy muiden muassa venäläisomistajia. Kurri mainitsi jalkapallomaailmasta myös Helsingin IFK:n, joka ostettiin kiinalaisrahalla.

Ei Kurri ole tyhmä. Hän tietää, että taustalla on venäläistä rahaa. Mutta hän valehteli jo toukokuussa väitettyään, että venäläinen rahoitus ei olisi Jokereiden arjessa jatkossa mukana. "Olen todella ylpeä, että seura saadaan nyt suomalaiseen omistukseen", Kurri sanoi. Sama valheen sävel jatkui maanantaina.

Miksi? Luullaanko Jokereissa, että fanit ovat tyhmiä?

Viestinnällisesti valittu taktiikka on grande catastrophe. Fanit ovat viimeinen ryhmä, jota kannattaisi yrittää vedättää. Jos (ja kun) Jokereiden KHL-siirto pisti aikanaan kannattajien uskollisuuden koetukselle, tällaiset temput ovat märkä rätti vasten kasvoja. Kuin kaikkien julkisesti todistama syrjähyppy, jota silti yritetään peitellä.

Ulkomaalainen omistus on maailmalla huippu-urheilussa arkipäivää, kuten Kurrikin mainitsi. Jokerit on kuitenkin viime vuosina suhtautunut taustoihinsa ikään kuin asiaa häpeillen. Jokainen maininta venäläisomistajista on saanut seuran edustajat varpailleen.

Venäläisrahan kuuluukin laittaa Suomessa hälytyskellot soimaan, mutta Jokereille paras tie olisi puhua asioista suoraan niiden oikeilla nimillä.

"Ulkomainen raha on meille ainoa tapa pärjätä KHL:n kaltaisessa taloudellisesti raskaassa sarjassa. Bisnesmalli on perinteisessä mielessä kestämätön, koska teemme kymmenien miljoonien tappiot. Toiminta on kuitenkin mahdollista, sillä omistaja on luvannut kuitata tappiot. Seuran kannalta tämä kuitenkin antaa mahdollisuuden tarjota faneille parhaat mahdolliset puitteet ja pelaajat. Toivottavasti nautitte näkemästänne."

Näitä sanoja saanee odottaa yhtä pitkään kuin Jokereiden KHL-mestaruutta.

Lue myös:

    Uusimmat