Näkökulma: HPK:n Suomen mestaruus ei oikeasti ole yllätys – joukkueen tarinassa on iso oppitunti jääkiekkoväelle

Hämeenlinnan Pallokerhon Suomen mestaruuden takana on selkeitä ja loogisia syitä. HPK näytti tällä kaudella eteen SM-liigassa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

HPK:n Suomen mestaruus näyttää helposti sensaatiolta – ja sitähän se toisaalta onkin.

HPK:n ilmoitettu pelaajabudjetti 1,75 miljoonaa on yksi sarjan pienimmistä, pelaajamateriaali ei ennen kauden alkua herättänyt monissakaan ihmisissä pelkoa, eikä seuraa povattu sarjan kärkikahinoihin.

Mutta jos asiaa miettii tarkemmin ja ottaa huomioon koko kauden, ei mestaruus näytäkään enää varsinaisesti yllättävältä.

HPK on saanut kulkea läpi kauden vähän varjojen mailla. Suurimmat huomiot runkosarjassa veivät Kärppien dominointi, Helsingin IFK:n sekoilu sekä Lahden Pelicansin ja Ville Niemisen seikkailut.

Silti runkosarjankin aikana nähtiin viitteitä siitä, mitä tuleman pitää HPK:n kohdalla. HPK pystyi läpi kauden luomaan laadukkaita maalipaikkoja, sekä estämään vastustajia luomasta niitä.

HPK pelasi ottelusta toiseen laadukkaasti tiiviin viisikon kiekkokontrollijääkiekkoa, sekä puolusti vahvasti eteenpäin.

Pelillisesti HPK oli etenkin loppukaudesta sarjan parhaimmistoa Kärppien kanssa. Tästä näkökulmasta katsottuna seuran finaalipaikka ei edes ollut yllätys, saatikka mestaruus.

Pelin voitto

HPK:n mestaruus on ennen kaikkea pelin voitto.

HPK osoitti, että vaikka pelaajat eivät ole sarjan parhaimmistoa, oikeanlaisella ja pelaajien vahvuuksia tukevalla pelitavalla voi saada pelaajat loistamaan.

HPK:n riveistä onkin noussut tukku pelaajia, jotka pelasivat elämänsä kauden. Pelaajat ovat luottaneet pelitavan toimivuuteen sekä ovat voineet tukeutumaan erilaisiin pelimalleihin kaukalossa tiukan paikan tullen.

Pennanen adjutantteineen pystyivät läpi kauden kehittämään pelitapaa, jonka myötä se iskostui toden teolla pelaajien selkäytimiin. Tämä puolestaan näkyi yksittäisen pelaajan ja sitä kautta koko viisikon liikkeissä, sillä parhaimmillaan HPK:n viisikko ennakoi pelitapahtumia.

Pelitavan ympärille kuitenkin koostuu paljon muutakin.

HPK:n koko organisaatio on onnistunut tällä kaudella. Urheilujohtajan Mika Toivolan mukaantulo rauhoitti urheilullista puolta, jolloin päävalmentaja Antti Pennanen pystyi keskittymään pelkästään valmentamiseen.

HPK:ssa on vallinnut läpi kauden laadukas arkityö sekä huippu-urheilun kulttuuri. Nämä asiat ovat vieneet pelaajia joka päivä eteenpäin. Pennanen sai valmennustiiminsä kanssa pelaajat sitoutumaan yhteisiin arvoihin, joiden vaaliminen on näkynyt arjessa.

HPK:n mestaruuden kohdalla avainsana onkin kokonaisuus.

Joukkue ennen muuta

HPK:n mestaruus on myös osoitus siitä, että jääkiekossa ei voi yli korostaa jotain tiettyä osa-aluetta. Pelitapa on tärkeä, pelaajat ovat tärkeitä, taustahenkilöt ovat tärkeitä sekä urheilujohtaminen ylhäältä alas on tärkeää.

Kokonaisuus ratkaisee aina pitkässä juoksussa. HPK:n mestaruus on tarina yhteistyön jääkiekosta, yhteen hiileen puhaltamisesta. HPK:n tarina on myös osoitus siitä, että yhteinen voima on aina vahvempi kuin yksittäisen pelaajan.

Tärkein oppitunti onkin se, että jääkiekko tulee aina olemaan lähtökohtaisesti joukkuepeli.

Pelaajat tekevät ratkaisuja kentällä, mutta he ovat aina sidoksissa kollektiiviin. Jos he eivät sitä ole, näkyy se heti tulostaululla.

Jokaisen pelaajan suoritukseen vaikuttaa jollain tavalla muiden pelaajien tekemät peliteot, valmentajien ohjeet, sekä huoltajien toiminta.


 

Lue myös:

    Uusimmat