Näkökulma: HPK haavoitti syvästi Kärppiä ensimmäisessä finaaliottelussa – oululaisten tilanne ihmetyttää

Vaikka Hämeenlinnan Pallokerho kärsi kirvelevän 1-4-tappion Oulun Kärpille lauantai-iltana, oli se silti erittäin lähellä voittoa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

HPK pelasi vahvan finaaliottelun ja sai Kärpät vaikeuksiin.

HPK pystyi, etenkin ensimmäisessä erässä, aggressiivisella paineistuspelaamisellaan saamaan Kärppien avauspelaamisesta tilan ja ajan pois.

Toisessa erässä Kärppien kiekollinen pelaaminen parani, kun oululaiset avasivat peliä korostuneemmin viivelähtöjen kautta. Kärppien viisikko tiivistyi ja se pystyi etenemään kaukalossa lyhyiden syöttöjen turvin.

HPK vastasi tähän tiiviillä keskialueen trapilla, joka toimi. Kärpät ei pystynyt vyöryttämään vauhdikkaasti kiekon kanssa hyökkäysalueelle, vaan joutui varsin kaukaa lähettämään kiekon päätyyn ja paineistamaan myöhässä.

HPK ehtikin päätykiekkoihin ensimmäisenä, mutta Pallokerhon oma kiekollinen pelaaminen ja sitä kautta hyökkäyspelaaminen ei oikein meinannut ottaa tuulta alleen, eikä se päässyt vastahyökkäyksiin.

Silloin, kun HPK pääsi organisoidusti hyökkäysalueelle, pystyi se kuitenkin rakentamaan peliä tutun vahvalla kulma- ja päätypelaamisellaan. Kärpät pystyi vastaamaan tähän, mutta kuten Mikko Manner totesi ottelun jälkeen, onnistui se pitämään HPK:n hyökkäyspelaamisen kurissa vain vaivoin.

HPK sortui epäonnekseen turhiin jäähyihin, mitkä söivät rytmiä viisikkopelaamisesta. Kärpät olikin tehokas ylivoimapelissään ja iski kaksi maalia.

Kärppien tilanne ihmetyttää

Oululaiset yrittivät pelata puolivälierä- ja välieräsarjassa runkosarjasta tutulla syöttökolmio- ja paikanvaihtopelaamisella.

Se ei toiminut.

Kärpät muuttikin pelaamistaan lauantai-illan nähtyyn pelitapaan välieräsarjan lopussa, jossa pyritään hyökkäämään tiiviillä viisikolla, lyhyin syötöin ja puolustamaan kaksivaiheisesti.

Kärppien pelaamisesta on huomannut, ettei muutettu pelitapa ole täysin pelaajien selkärangassa. Ja miksi olisi? Oululaisryhmä rallatteli läpi 60 ottelun runkosarjan samalla tyylillä, jonka takia pelaajilla on suuri määrä toistoja kyseisestä pelitavasta.

Toki jokainen Kärppien pelaaja tietää, miten pelata tätä nykyistäkin pelitapaa, mutta pelaamisessa näkyy edelleen hieman vääriä valintoja kiekollisissa ja kiekottomissa ratkaisuissa. Tämä näkyi etenkin päätöserässä.

HPK pääsi ylivoimahyökkäyksiin, kun Kärppien puolustajat ajoivat voimakkaasti eteenpäin siniviivalta selkäytimestä tulleella runkosarjalätkän ohjeilla. HPK osaa näistä rakentaa ylivoimahyökkäyksiä leikitellen, sillä hämeenlinnalaisilla on selkeät suunnitelmat, miten nämä tilanteet pitää ratkoa.

Hiukan laadukkaampi viimeistely ja HPK johtaisikin finaalisarjaa. 

Vaikka Kärpät johtaakin finaalisarjaa, on silti varmaa, että nyt nähty pelaamisen taso ei tule riittämään jatkossa. 


 

Lue myös:

    Uusimmat