Kommentti: HJK otti miljoonien riskin, joka kannatti – tähän näkyyn kiteytyy joukkueen nykyinen tila

Bojan Radulovic niittaa! HJK kiinni Konferenssiliigan lohkopaikassa 1:29
Katso: Bojan Radulovic ratkaisee HJK:n arvokkaan europelipaikan!

HJK tienasi viime ja toissa vuoden Konferenssiliigan ja Eurooppa-liigan lohkopaikoillaan miljoonia. Tänä vuonna miljoonat olisivat jääneet saamatta, jos Toni Koskela olisi saanut jatkaa joukkueen peräsimessä. Menestysvalmentajan potkut olivat silti HJK:lta jättimäinen riski, kirjoittaa MTV Urheilun Eren Gürler.

Loistopeli torstaina romanialaista Farul Constantaa vastaan ratkaisi, että HJK pääsee pelaamaan Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. HJK voitti ottelun 2–0, ja samalla seuran tilille tipahti reilut 2,9 miljoonaa euroa.

HJK antoi potkut heinäkuussa päävalmentajalleen Toni Koskelalle. Kausi oli ollut siihen asti tahmea, kun erityisesti maalinteko oli tuottanut tuskaa. "Klubi" oli kuitenkin sarjassa kolmantena ja alla oli voitto Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen avausottelusta Larnea vastaan. 

Potkujen antaminen Koskelalle oli riskipeliä. Olihan Koskela luotsannut helsinkiläisjoukkueen kahdella edelliskaudella europelien lohkovaiheeseen. Suurin ongelma vaikutti olevan Koskelan luoma ilmapiiri, joka johti loppuvaiheessa mielikuvituksettomaan peliin. Joukkue ei voinut hyvin ja tilalle palkattiin Koskelan entinen kakkosmies Toni Korkeakunnas.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Korkeakunnas sai kelkan kääntymään. Maajoukkueeseen vastikään valittu HJK:n Kevin Kouassivi-Benissan sanoi keskiviikkona Huuhkajien mediatilaisuudessa, että valmentajavaihdoksen myötä ilmapiiri parani. Farul-kotiottelussa joukkueen henki tiivistyi hetkeen ennen ottelun alkua, kun koko joukkue vaihtopelaajia ja huoltajia myöten kerääntyi yhteen isoon piiriin Korkeakunnaksen valaessa uskoa omiinsa. Hetkestä huokui, että luotto omaan tekemiseen on kova.

Vapautunutta hyökkäyspeliä

Ilmapiirin paraneminen on heijastunut joukkueen tekemiseen Veikkausliigassa. Viidestä ottelusta on saldona viisi voittoa, ja alkukaudella tuskaa tuottaneeseen maalintekoon on tullut ryhtiä. Klubi on mättänyt viimeisessä neljässä ottelussa peräti kaksitoista maalia.

Europeleissä Korkeakunnaksen joukkueen henkisen kantin löytymistä saatiin odottaa viimeiseen asti. Edellisissä ottelupareissa Molde ja Karabah olivat parempia pienillä marginaaleilla, ja ensimmäinen Farul-ottelu vihjasi, että marginaalit kääntyvät taas HJK:ta vastaan.

Kotiyleisön edessä torstaina nähtiin kuitenkin todella pirteä HJK lähes koko ottelun ajan. Erityisesti hyökkäyspeli oli iloisen näköistä. Vaikka Bojan Radulovic tekikin molemmat HJK:n maaleista, on syytä nostaa esille Santeri Hostikan, Topi Keskisen ja Lucas Lingmanin pirteät peliesitykset. 

Muutenkin maalinteossa Radulovicille on viimein löytynyt tulitukea, kun esimerkiksi hyökkäyspään Anthony Olusanya ja Hostikka ovat löytäneet maalijyvänsä. Molemmat ovat viimeistelleen Korkeakunnaksen tulon jälkeen kolme maalia, kun alkukaudesta Olusanyan sarake näytti nollaa ja Hostikka oli onnistunut vain kertaalleen.

HJK selvitti tiensä Konferenssiliigan lohkovaiheeseen - Lucas Lingman kertoo voittomaaliin johtaneen syöttönsä olleen vahinko 2:09
Lucas Lingman iloitsee HJK:n vapautuneemman hyökkäyspelaamisen johdosta.

Torstaina onnistunut Lingman kiteyttikin pelin jälkeen hyökkäyspelin onnistumisen johtuvan hyvästä itseluottamuksesta. Itseluottamus taas on noussut tappiin Lingmanin mukaan maalien myötä, joten tällä hetkellä positiivinen kehä on valmis, ja se tuottaa tulosta.

Voittoon vanhoilla pelaajilla

Korkeakunnaksen arvoa joukkueen peräsimessä nostaa se, että hän operoi käytännössä samalla joukkueella kuin edeltäjänsä. HJK on toki tehnyt Koskelan lähdön jälkeen viisi pelaajahankintaa, mutta uudet pelaajat eivät ole pääsääntöisesti osoittautuneet vahvistuksiksi.

Maalille on saatu Huuhkaja-statuksen omaava Niki Mäenpää, puolustukseen toinen maajoukkuemies Nicholas Hämäläinen sekä Kristopher Da Graca. Keskikentälle naarattiin ruotsalainen Filip Rogic ja hyökkäyspäähän Ranskan Amiensista 24-vuotias Hassane Bande.

Ratkaisuottelussa Farulia vastaan kentällä viisikosta oli kuitenkin vain Mäenpää, joka on ollut tulokkaista ainoa todellinen vahvistus. Toki uudet pelaajat ovat laajentaneet pelaajarinkiä ja mahdollistaneet pelaajien kierrätystä, mutta joukkueen taso ei ole heidän myötään noussut.

Vaikka pelaajarinki on enemmän tai vähemmän sama nyt kuin alkukaudella, on Korkeakunnas saanut usean pelimiehen kukoistamaan. Koskela piti koirankopissa esimerkiksi Joona Toiviota ja tälle kaudelle tullutta kreikkalaispeluri Georgios Kanellopoulosia. Farulia vastaan erityisesti Toivion suoritus puolustuspäässä ansaitsee kehuja, ja on mukava nähdä, että Toivion naamalla on jälleen hymyä pitkän vaikean jakson jälkeen.

Korkeakunnas on saanut HJK:n pelaamaan iloista peliä hyvällä tasolla. Koskelan kanssa ainakin joukkueen ilme olisi ollut erilainen. Tällä kertaa riski kannatti, ja HJK saa operoida taas ensi vuonna muita suomalaisseuroja isommalla miljoonabudjetilla.

Lue myös:

    Uusimmat