Näkökulma: Antaa venäläisten jäädä ulos värjöttelemään – Suomen maalaispojilla pokkaa kiilata kaupunkilaisjuppien edelle jonossa

Suomen voitto MM-kisojen puolivälierissä Ruotsista oli komea ryöstö, mutta välierissä vastustajan taso nousee entisestään. Ennen omaan pussiin pelanneista venäläisistä on kasvanut sitoutunut ja yhtenäinen joukkue. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Suomen ykköstehtävänä on pysäyttää Venäjän tehoketju – keinolla millä hyväksi. 

Ruotsin maajoukkue on maailman sivu tunnettu yhdistelmänä, jonka menestyksen taustalla on loistavien yksilöiden lisäksi kiveen hakattu joukkuepeli. Yhteisestä rintamasta ei ole livetty. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen välierät 25.5.:

klo 16.15 Venäjä-Suomi C More Sport 1 ja MTV3
klo 20.15 Kanada-Tshekki C More Sport 1 ja MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

Venäjän maajoukkue sen sijaan on osoittautunut vuosien varrella niin monta kertaa hajanaiseksi sooloilijaporukaksi, joiden pelaajille nimi selässä on ollut tärkeämpää kuin logo rinnassa. 

Venäläiskiekon asetelma MM-kisoissa on ollut nurinkurinen. Pelaajat ovat tulleet vuodesta toiseen riemusta kiljuen maajoukkueen rivehin raskaankin NHL-kauden jälkeen – kiukuttelemaan ja vetämään omaan pussiin. 

Maailmankirjat ovat kääntyneet. Ruotsista tuli MM-turnauksen edetessä 21 NHL-pelaajan kuorruttama sokerimunkki, jonka ravintoarvo oli nolla. 

Sen sijaan Venäjä on osoittanut loistavaa sitoutumista joukkueen eteen. Tähtipelaajat nelosketjussa pelaavaa Ilja Kovaltshukia myöten ovat jaksaneet tehdä raakaa työtä joukkueensa ja maansa eteen. 

Vasta 44-vuotias päävalmentaja Ilja Vorobiev on saanut usein niin oikuttelevat venäläispelaajat taistelemaan yhteisen tavoitteen eteen. Voitto 7–4 Ruotsista alkulohkon päätösottelussakin osoitti joukkueen tason. 

Ykkösnyrkki pitää saada hiillokselle

Venäjällä on erityisesti yksi ketju, joka Suomen pitää saada kuriin keinolla millä hyvänsä. Nikita KutsherovArtem AnisimovNikita Gusev on ollut Suomen ykkösketjun (Harri PesonenSakari ManninenKaapo Kakko) ohella MM-kisojen dominoivin. 

NHL:n runkosarjan pistepörssin voittanut Kutsherov ja hänen etunimikaimansa Gusev ovat ketjujen aivot, ja sentteri Anisimov armoton työmies. Viime kauden lopulla KHL:stä Vegas Golden Knightsiin siirtynyt Gusev on ollut pitkään paras NHL:n ulkopuolella kiekkoillut pelaaja. 

Anisimov on ketjussa tärkeä tasapainottava tekijä, sillä Nikitat tykkääväät ajoittain ottaa pieniä vapauksia hyökkäyspäädyssä. 

Suomen pelaajien ei kannata juosta Venäjän ykkösketjun perässä, sillä sen kilpailun Leijonat häviää. Kiekku liikkuu lavasta lapaan sen verran vilkkaasti. 

Sen sijaan pieni hiillostus heti ottelun alussa ei ole pahitteeksi. Tilaukseen samanlainen niitti, jonka Marko Anttila veti heti Ruotsi-ottelun alussa Ruotsin kapteeniin Oliver Ekman-Larssoniin. Sitä toivoi asiantuntija Tero Lehteräkin MM-studiossa (katso yllä oleva video). 

Vaikka Venäjän MM-painos 2019 on ollut yhtenäinen, taustalla kummittelee edelleen se herkästi ärsyyntyvän venäläispelaajan luonne. 

Venäjä joutui pienen kohun keskelle alkusarjassa, kun joukkueen pelaajat lähtivät viihteelle Latvia-ottelun jälkeen ja raporttien mukaan pelaajat kumosivat baarissa 160 tuoppia

Leijonat on luottanut sen sijaan kaukalobaarin antimiin. Siellä Suomen maalaispojat ovat kiilanneet jo monta kertaa kaupunkilaisjuppien ohi jonossa. 

Leijonat on niin vahvassa henkisessä ja pelillisessä tilassa, että se pystyy horjuttamaan sitoutunutta ja tähdistä rakennettua Venäjääkin. Antaa heidän odottaa vuoroa – vaikka ihan seuraavaan kevääseen. 

Lue myös:

    Uusimmat