Näitä lisälämmittimiä hankittu nyt "poikkeuksellisen paljon" – Tukes varoittaa huolimattomasta käytöstä: "Voi aiheuttaa jopa kuoleman"

Näin meitä valistettiin energiansäästöstä 1970-luvun öljykriisissä 6:48
Ihan kuin ennen vanhaan! Näin suomalaisia valistettiin säästämään energiaa 1970-luvun öljykriisin aikaan.

Sähkön korkea hinta on saanut suomalaiset varustautumaan tulevaan talveen muun muassa kaasukäyttöisin lisälämmittimin. Nestekaasulämmittimiä on hankittu Tukesin mukaan lisälämmittimiksi nyt poikkeuksellisen paljon. Etenkin vanhojen ja huoltamattomien laitteiden käyttöön liittyy riskejä, mutta myös uusien laitteiden ostajien tulee olla tarkkana.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat tiedotteessaan, ettei ulkokäyttöön suunniteltuja lämmittimiä saa käyttää sisällä, sillä niistä saattaa vapautua vaarallisen paljon häkää.

Moni kaasulämmitin kuluttaa lisäksi paljon happea, joten sellaisen laitteen käyttäminen liian pienissä tiloissa voi aiheuttaa vakavan vaaran. Sisätiloihinkin suunnitellut lämmittimet on tarkoitettu usein vain väliaikaisesti käytettäviksi, ja käyttöohjeissa mainitaan pienin sallittu käyttötila. Kaasulämmittimiä ei saa myöskään käyttää nukkuessa.

Ylitarkastaja Jyri Pekkanen muistuttaa tiedotteessa, että Suomessa saa myydä vain Suomen käyttöolosuhteisiin suunniteltuja ja CE-merkittyjä kaasulaitteita, joiden laiteluokkamerkintä on I2H, I3B/P tai II2H3B/P.

– Suomessa käytettävä kaasulaite on suunniteltu toimimaan turvallisesti 30 millibaarin paineella. Ulkomailla myytävät kaasulaitteet on usein suunniteltu toimimaan eri paineella ja toisenlaisissa käyttöolosuhteissa, eikä niiden käyttäminen Suomessa ole välttämättä turvallista, Pekkanen varoittaa ja painottaa, että käyttöohjeen lukeminen ja noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Varo häkämyrkytystä, jos kaivat varastosta vanhan lämmittimen

Mikäli et ole ostamassa uutta kaasulämmitintä, vaan ottamassa käyttöön vanhan varastossa olevan pelin, on tärkeää huoltaa laite kunnolla. Vain siten on mahdollista varmistua laitteen puhtaudesta, asennustiiveydestä sekä letkun kunnosta, sillä kaasun vuotaminen aiheuttaa merkittävän palo- ja räjähdysvaaran. Lisätietoa kaasulaitteiden huollosta löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Rikkinäisiä kaasulaitteita ei saa myöskään korjata itse. Mikäli laitteessa on vikaa tai siitä on jokin osa rikki, tulee laite kiikuttaa valtuutettuun kaasuasennusliikkeeseen. Hyväksytyt liikkeet löydät niin ikään Tukesin sivuilta.

– Pitkään huoltamatta ollut tai likainen lämmitin saattaa palaa epäpuhtaasti. Epäpuhdas palaminen voi tuottaa vaarallisia määriä hiilimonoksidia eli häkää. Häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä, ja jo pieni määrä häkää voi aiheuttaa vakavia oireita tai jopa kuoleman, Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen varoittaa tiedotteessa.

Häkävaroitin voi pelastaa henkesi

Vikaantuessaan kaasulämmitin voi tuottaa vaarallisia määriä häkää. Koska ihminen ei voi aisteillaan tunnistaa häkää, kehottaa SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino hankkimaan häkävaroittimen kaasulämmittimen kaveriksi.

– Markkinoilta löytyy myös kaasuvaroittimia, jotka reagoivat, jos tilaan pääsee nestekaasua vuotavan liitoksen tai letkun kautta, Leino neuvoo.

SPEK ohjeistaa myös sijoittamaan häkävaroittimen oikein. Se muistuttaa, että häkä on vain hiukan ilmaa kevyempää, eikä välttämättä nouse suoraan kattoon.

Näin sijoitat häkävaroittimen 

  • Sijoita varoitin huonetilaan, jossa kaasulämmitin sijaitsee.
  • Varmista, että häkävaroittimen hälytysääni kuuluu tiloihin, joissa oleskellaan.
  • Jos sijoitat varoittimen kattoon, sijoita se vähintään 300 mm etäisyydelle seinistä.
  • Jos kyseessä on palovaroittimen ja häkävaroittimen yhdistelmä, asenna varoitin kattoon.
  • Huomioi, että seinään asennetun varoittimen pitää olla vähintään 150 mm etäisyydellä katosta, koska seinän ja katon kulmauksessa ilma voi jäädä seisomaan.

Lähde: Tukes / SPEK

Lue myös:

    Uusimmat