Näitä Google-kikkoja et taatusti tiennyt! 4 salaista vinkkiä, jotka tekevät hakukoneen käyttämisestä tehokkaampaa

0:38

BoredPanda-sivusto jakaa neljä käytännöllistä kikkaa, joiden avulla googlettelusta voi tehdä entistä tarkempaa. Näin halutut hakutulokset voivat löytyä helpommin ja nopeammin.

VIDEO: Onko sinulla hallussa jo nämä hyödylliset pikanäppäimet?

Google on maailman suosituin hakukone, ja päivittäin sillä tehdään jopa miljardeja hakuja ympäri maailmaa. Yleensä riittää, että halutut hakusanat kirjoittaa hakukenttään sellaisenaan, mutta joissain tapauksissa pieni kikkailu voi auttaa tuomaan tarkempia tuloksia.

Viime viikolla kerroimme viidestä hakukikasta, joiden avulla Googlesta voi saada hakutuloksia vain tietyltä nettisivulta, suodattaa turhia hakutuloksia, löytää määritelmiä termeille ja saada heti hakutulossivulta tietoon yksikkömuunnokset ja säätiedot.

Nyt jaamme jälleen muutaman salaisen keinon, joiden avulla oman googlettelun voi mullistaa.

1. Etsi mitä et muista

Mikä sen yhden elokuvan tai kirjan nimi tarkalleen olikaan? Oliko sen amerikkalaissarjan nimi Kolme miestä ja nainen, kolme miestä ja tyttö...?

Googlessa on olemassa helppo kikka, jonka avulla voi hakea sellaisiakin asioita, joiden nimeä ei muista aivan tarkalleen. Tällä kikalla saa parempia hakutuloksia kuin kirjoittamalla hakukenttään Kolme miestä ja jotain.

Korvaa Googlen hakukentässä sana, jota et muista, vain *-merkillä. Yllä mainitussa esimerkissä haku kuuluisi siis näin: Kolme miestä ja *.

Tähtimerkki voi olla missä tahansa kohtaa lausetta.

2. Etsi lause juuri tietyssä muodossa

Kun Googleen kirjoittaa hakulausekkeen, eivät hakutulosten sivuilla sanat ole välttämättä samassa järjestyksessä. Jos jonkun tietyn lauseen haluaa kuitenkin löytää juuri siinä järjestyksessä hakutuloksista, kannattaa käyttää sitaattimerkkejä.

Jos esimerkiksi haluaa löytää William Shakespearen kuuluisan sitaatin ollako vai eikä olla juuri tässä muodossa Googlesta, tulee hakuun siis kirjoittaa "ollako vai eikä olla".

3. Etsi tiedostomuodon mukaan

Google hakukoneesta on helppoa etsiä hakutuloksia haluamastaan aiheesta vain tiedostomuodon mukaan. Tällöin hakuun pitää kirjoittaa "[avainsana] filetype:[tiedostomuoto]".

Jos esimerkiksi peruskoulun opetussuunnitelman haluaa löytää pdf-muotoisessa tiedostomuodossa, tulee Google-hakuun kirjoittaa peruskoulu opetussuunnitelma filetype: pdf.

4. Etsi entistä tarkemmin

Useat Google-kikat vaativat erityismerkkien käytön tuntemusta, jotta niiden avulla voi hakea tarkkoja hakutuloksia. Harva kuitenkaan tietää, että itse Googlen haussakin on mahdollista tarkentaa hakua vain parilla näppäyksellä.

Tämä onnistuu kirjoittamalla ensin halutut hakusanat, ja valitsemalla sen jälkeen hakukentän alapuolelta kohdan Työkalut. Hakukentän alapuolelle ilmestyy tällöin palkki, josta voi tarkentaa hakua esimerkiksi vain suomenkielisille sivustoille sekä tietylle aikajaksolle.

 

google haku

Lähde: BoredPanda

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja