Näitä ehkäisypillereitä et välttämättä saa nyt apteekista – saatavuushäiriöitä yli 600 lääkkeellä

Lääkkeiden saatavuus huononee merkittävästi – Fimea vaatii lakimuutosta 2:30
KATSO MYÖS: Lääkkeiden saatavuus huononee merkittävästi – Fimea vaatii lakimuutosta

Jos Cerazette-pillereille on tarve tällä viikolla, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Lääkkeessä on saatavuushäiriöitä.

Cerazette-miniehkäisypillereiden ostajat saattavat lähteä apteekista tyhjin käsin viikon 10 aikana. Tablettien toimituksissa on kapasiteettiongelmista ja kilpailijoiden saatavuushäiriöistä johtuva katkos, jonka pitäisi kuitenkin korjaantua viimeistään ensi viikon aikana.

Saatavuushäiriö koskee viikon 10 ajan kaikkia Cerazette-minipillerin pakkauskokoja. Häiriö koskee myös rinnakkaistuontivalmistetta, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kerrotaan.

– Osalla valmisteita ja pakkauskokoja häiriö päättyy tämän viikon aikana, osalla häiriö kestää pidempään, kertoo yliproviisori ja jaostopäällikkö Johanna Linnolahti, Fimean saatavuuden hallinta -jaostosta.

Yliopiston apteekista kerrotaan, että tällä hetkellä Cerazettea on saatavilla pieniä määriä Porin, Kemin ja Lappeenrannan toimipisteistä.

– 6 x 28 tabletin pakkauskokoa on tulossa lisää apteekkeihimme ja verkkoapteekkiin lähipäivinä. Muita pakkauskokoja on tukun arvion mukaan tulossa ensi viikolla, kertoo Yliopiston Apteekin farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

– Mikäli ehkäisyvalmisteelle on tarvetta jo tämän viikon aikana, voidaan Cerazette korvata toisella valmisteella, mutta tähän tarvitaan lääkäriltä erillinen resepti. Saatavilla on useita vastaavia valmisteita.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt yleistyneet viime vuosina

Fimean verkkosivuilta löytyvässä saatavuushäiriöhaussa on listattuna yli 600 lääkettä, joita ei tällä hetkellä saada lisää apteekkeihin.

Saatavuushäiriöhaku-sivustolla voit tarkistaa, kuuluuko käyttämäsi lääke niiden lääkkeiden joukkoon, joiden saatavuudessa on ongelmia ja milloin lääkettä on arvioiden mukaan saatavilla jälleen.

Listalta löytyy muun muassa viime vuonna otsikoihin noussut laihdutuslääkkeenäkin hyödynnettävä diabeteslääke Ozempic.

Yliopiston apteekista kerrotaan, että Ozempic-lääkettä on arvioitu saapuvan tukusta tällä viikolla 0,5 milligramman ja 1 milligramman vahvuisina tällä viikolla, mutta edelleenkin tilausmääriä on rajoitettu. 0,25 milligramman vahvuista Ozempicia on arvioitu saapuvan viikolla 13.

– Ozempicin tilalle ei voida suoraan toimittaa toista valmistetta. Mikäli valmistetta ei ole saatavilla, ohjaamme asiakkaan ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin, sanoo Kati Vuorikallas.

Fimean saatavuuden hallinta -jaoston päällikkö Johanna Linnonlahden mukaan saatavuushäiriötilanne on jo useamman vuoden mennyt vastaavan kaltaiseen suntaan.

– Nyt koko EU:ssa on ollut kapasiteettihaasteita useammissakin lääkeryhmissä, kun aiempien covid-19-rajoitusvuosien jälkeen on palattu normaaliin. Tämän vuoksi tiettyjen lääkkeiden, kuten esimerkiksi mikrobilääkkeiden kulutus on lisääntynyt, eikä tuotantoa saada lisättyä vastaavasti. Sama näkyy myös muissa lääkeryhmissä. Tuotanto on suunniteltu pitkiksi ajoiksi eteenpäin, eikä ylimääräistä kapasiteettia ole saatavilla.

Lue myös:

    Uusimmat