Lääkkeiden saatavuushäiriöt nousemassa ennätystasolle – lääkeyhtiöt rikkovat lakia: "Suomi ei ole kiinnostava markkina"

Lääkkeiden saatavuus huononee merkittävästi – Fimea vaatii lakimuutosta 2:30
Lääkkeiden saatavuus huononee merkittävästi – Fimea vaatii lakimuutosta

Apteekkariliiton arvion mukaan lääkkeiden saatavuushäiriöt nousevat ensi talvena korkeammalle kuin koskaan.

Tänä vuonna ilmoituksia lääkkeiden saatavuushäiriöistä on tehty asiaa valvovalle viranomaiselle Fimealle lähes 600.

Korvaavia lääkevalmisteita ei ole saatu vajaalle 10 prosentille, koska valtaosa ilmoituksista on tehty vasta saatavuushäiriön alkamisen jälkeen.

Vakavimmat lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat koskeneet diabetes- ja epilepsialääkkeitä, mutta määrällisesti eniten häiriötä on ollut sydän- ja verisuonisairauksien sekä hermosairauksien valmisteissa.

– Joudutaan aina selvittelemään, mistä apteekista lääkkeet saadaan asiakkaalle hommattua, Ja välillä on tilanteita, että lääkettä ei löydy kerta kaikkiaan mistään Suomen maasta, sanoo proviisori Hanna Heikkilä Apteekki 51:stä.

"Odotetaan ennätystalvea"

Apteekkariliitto arvioi lääkkeiden saatavuushäiriöiden pahenevan merkittävästi tulevana talvena.

Häiriöiden pituus voi vaihdella muutamasta viikosta useisiin kuukausiin, minkä vuoksi lääkehoitoa voidaan joutua muuttamaan.

– Kyllä nyt odotetaan ennätystalvea. Lääkkeiden saatavuudessa tulee yhä enemmän haasteita nyt tämän talven aikana, sanoo farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

– Meillä on lääkkeiden hinnat säädelty Suomessa, ja kun teollisuudella tuotanto ja logistiikkakustannukset nousevat, niin niitä nousseita kustannuksia ei voida suoraan siirtää hintoihin. Suomi ei ole kiinnostava markkina, olemme pieni maa, Sandler jatkaa.

Lääkeyritykset rikkovat lakia

Saatavuusongelmat tulevat lisääntymään myös korvaavissa valmisteissa. Lääkeyritykset rikkovat lääkelakia eivätkä ilmoita häiriöstä kahta kuukautta aiemmin, jotta korvaavia valmisteita voitaisiin tilata Suomeen riittävästi.

– Valtaosa ilmoituksista tulee hyvin viime tippaan tai vasta sen jälkeen, kun saatavuusongelma on itseasiassa alkanut, sanoo yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta.

– Tässä täytyy myös miettiä, mitä lainsäädännöllisiä keinoja olisi tämän ilmoituksen saamiseksi aikaisemmin. Olisi syytä myös pohtia, mitkä olisivat mahdollisesti sanktiomahdollisuudet, Mauriala lisää.

Asiantuntijat jakavatkin huolen Suomen houkuttelevuudesta lääkemarkkina-alueena.

Lue myös:

    Uusimmat