Humalainen isoisä sytytti tulen ja oli polttaa koko talon – pieni lapsenlapsi nukkui vaimon kanssa yläkerrassa

Isoisä sytytti tulipalon kotonaan humalapäissään. Yläkerrassa nukkui miehen vaimo ja 5-vuotias lapsenlapsi.

Tapaus sattui joulukuussa 2022 Kirkkonummella.

Vaimo kertoi oikeudessa, että oli nukkuvan pojanpoikansa kanssa omakotitalon yläkerrassa, kun havahtui savunhajuun. Hänen päihtynyt 74-vuotias miehensä oli lähtenyt hieman aiemmin sytyttämään tulta leivinuuniin.

Vaimo oli kuullut yläkertaan rapinaa, jonka arveli johtuneen sanomalehden repimisestä. Vaimo lähti alakertaan tarkistamaan, mistä savunhaju johtui.

Kun hän näki leivinuunin päällä puolen metrin korkuiset tulenlieskat, hän alkoi vaistomaisesti kastella pyyhkeitä ja heitellä niitä tulen päälle. Vaimo soitti myös hätäkeskukseen.

Vaimon mukaan mies piteli päätään ja näytti järkyttyneeltä.

Katosta tippui styroksin palasia, uunin päällä oli palanut hanskoja ja ilmeisesti myös revittyä paperia. Leivinuunissa ei ollut tulta.

Vaimo kertoi heitelleensä uunin päällä olleet palaneet rukkasen leivinuunin pesään. Lisäksi hän kehotti miestään hakemaan lapsenlapsen ulos talosta.

Vaaran aiheuttaminen

Mies myönsi tulen varomattoman käsittelyn, muttei ollut varma siitä, mihin oli tulen sytyttänyt. Hän uskoi sytyttäneensä tulen tulipesään, josta tuli oli päässyt leviämään uunin päälle.

Vaimo taas uskoi, että mies oli tehnyt tulen humalapäissään tulipesän sijaan uunin päälle. Myös käräjäoikeus katsoi, että todisteiden valossa vaimon arvio asioista oli loogisempi.

Mies kiisti toimineensa tahallisesti tai edes törkeän huolimattomasti.

Mies myönsi kuitenkin, että palosta aiheutui vakavaa vaaraa hänen läheisilleen ja tahtoi korvata lapsenlapselleen vahingon.

Käräjäoikeus piti selvänä, että 74-vuotiaan isoisän tarkoituksena ei ollut aiheuttaa tahallisesti vaimolleen ja lapsenlapselleen vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Oikeus piti kuitenkin tulen tekemistä leivinuuniin huomattavassa humalatilassa törkeänä huolimattomuutena.

Oikeuden mukaan miehen täytyi olla tietoinen katon paloherkästä rakenteesta ja siitä aiheutuvasta tulipalon leviämisvaarasta. Oikeuden mukaan palon leviäminen oli todellinen riski ja estyi ainoastaan vaimon nopean toiminnan ansiosta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 74-vuotiaan miehen vaaran aiheuttamisesta 40 päiväsakkoon, josta hänelle kertyy maksettavaa 1 360 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan lapsenlapselleen 1 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat