Näistä syistä ihmisiä sokeutuu – sokeana syntyminen poikkeuksellista

Mitkä asiat voivat johtaa sokeutumiseen? Silmätautien erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Juha Lehtosalo kertoo.

– Sokeutuminen on Suomessa koko ajan harvinaisempaa ja harvinaisempaa johtuen siitä, että sitä aiheuttavat silmäsairaudet pystytään diagnosoimaan ja hoitamaan tehokkaasti varhaisessa vaiheessa, Juha Lehtosalo sanoo.

Lehtosalo ottaa esimerkiksi harmaakaihin.

– Harmaakaihi ei ole Suomessa enää sokeutumisen syy, vaan se pystytään leikkauksella tehokkaasti hoitamaan. Maailmanlaajuisesti se on kuitenkin edelleen sokeutumisen syistä yleisin, sillä kehitysmaissa sitä ei pystytä leikkaamaan siinä määrin kuin tarvetta olisi.

– Tietenkin pitkälle edennyt silmäsairaus, kuten diabeteksen aiheuttama verkkokalvomuutos tai hyvin pitkälle edennyt silmänpainetauti, voi edelleen johtaa sokeutumiseen Suomessakin. Mutta parantuneesta terveydenhuollosta johtuen se on onneksi hyvin harvinaista.

Perinnölliset silmäsairaudet ovat erittäin harvinaisia sekä Suomessa että maailmalla.

– Se, että joku syntyy sokeana, on poikkeuksellista. Yleensä silmäsairaudet ja niiden aiheuttamat näköhaitat ja -vauriot sekä lopulta sokeutuminen ovat enemmän iän mukanaan tuomia asioita.

Sokeutua voi myös tapaturmaisesti.

– Mahdollisia syitä ovat suora isku, terävä vamma tai ääritapauksissa happo- tai alkalivamma. Myös metanolimyrkytys kotipolttoisen viinan juonnin seurauksena voi äärimmilleen vietynä aiheuttaa näköradan ja näköhermon pysyvän vaurion, joka johtaa sokeuteen. Samoin auto-onnettomuudessa näkörata voi vaurioitua niin, että näkö menetetään.

Jos sokeutuu, tuleeko muista aisteista parempia?

– Totta kai ihminen joutuu silloin tukeutumaan muihin aisteihin enemmän. Ehkä se itse aisti ei sinänsä parane, mutta ihmisen kyky käyttää hyväkseen siitä aistista tulevaa tietoa paranee. Kuulo- ja jopa hajuaisti tulevat sokeana tärkeämmiksi.

Lue myös:

    Uusimmat