Näistä asioista homoyhteisöissä usein vaietaan: Uutuuskirja paljastaa aratkin aiheet – pahinta on olla ylipainoinen homo

Eino Nurmisto on kirjoittanut Homopojan oppaan, jonka aiheet kumpuavat pitkälti hänen omista kokemuksistaan. Nurmisto tarttuu kirjassaan arkoihinkin teemoihin, kuten seksiin tai homoyhteisössä vallitseviin ulkonäkövaatimuksiin.

MTV Uutiset haastatteli esikoiskirjailijan, joka odottaa suurta hetkeä.

– Kirja on ollut jo hyvän tovin painossa. Enää ei voi perua, joten turha stressata enää sen suhteen mitään. Suurin riemu tulee varmasti sitten, kun saan painotuoreen kirjan käsiini, Nurmisto kuvailee tunnelmiaan MTV Uutisille ennen kirjan saapumista kauppoihin. 

Nurmiston kirja ei ole monellekaan blogimaailmaa seuraavalle lukijalle yllätys, vaan luonnollinen jatkumo pian kymmenvuotisen bloggaamisen jälkeen. Kaikille Eino Nurmisto ei ole vielä välttämättä tuttu.

Nurmisto aloitti bloggaamisen vuonna 2010, kun hän aloitti anonyymin blogin nimeltä Tämän kylän homopoika. Blogi toimi vertaistukena monelle – Nurmiston yllätykseksi hänen postauksensa alkoivat kiinnostaa laajemminkin verkkoyleisöä. 

Homopojan opas -tietokirja löytyy kirjakaupoista 14.10 alkaen.

Eino Nurmisto on kirjoittamisen lisäksi kuvittanut teoksensa itse.

Kirjasta löytyy Nurmiston lisäksi muita asiantuntijoita, esimerkiksi uskonnollisuudestaan puhuva tuleva homopappi. 

Someron pieneltä kylältä oleva Nurmisto antoi blogilleen kasvot ja alkoi kirjoittaa omalla nimellään, kun hän muutti pari vuotta blogin perustamisen jälkeen Turkuun.

Tämän kylän homopoika -blogi on sittemmin kasvanut ja tullut yhä suositummaksi – sitä kautta Nemo -kustannuskin otti häneen yhteyttä ja ehdotti kirjan kirjoittamista.

Tätä nykyä Eino Nurmisto on niin somevaikuttaja kuin bloggaaja ja tehnyt muun muassa töitä Ylellä Uuden Musiikin kilpailun tiimissä sekä Goals-Instagramsarjassa. 

Ulkonäkövaatimukset monelle tabu 

Eino Nurmisto tunnetaan somevaikuttajana räväkkyydestään, lempeydestään ja avoimuudestaan. Hän on kirjoittanut blogissaan siitäkin, mistä useimmat homot eivät puhu – homoihin liittyvistä ulkonäkövaatimuksista.

Nurmisto on muun muassa kirjoittanut, että pahinta on olla lihava homo ja että homopiireissä deiteille asetetaan huomamaattomia, ääneen lausumatta jätettyjä painoindeksivaatimuksia. 

– Haluan purkaa niitä asenteita tai mielikuvia esimerkiksi kirjani kuvituksessa: siellä on kaikenkokoisia ja kaikenlaisia homoja. Näistä on puhuttu vähemmän homopiirien ulkopuolella, koska meidän ihmisoikeuskysymyksissä on ollut niin paljon tehtävää, Nurmisto avaa. 

Avaukset osuneet kipupisteisiin

Nurmisto on saanut avauksistaan sekä kiittävää, että tyrmäävää palautetta. Monet kokevat, että Nurmisto kirjoittaa tärkeistä asioista, mutta jotkut ovat hyökänneet häntä vastaan.

Ehkä juuri ne, jotka ovat tunteneet jonkinlaisen piston sydämessään. 

Tasa-arvon ja homojen moninaisuuden Nurmisto haluaa kirjassaan lisäksi huomioida kirjaansa haastattelemiensa henkilöiden kautta. Kirjassa äänensä saa esimerkiksi teologiksi opiskeleva homomies. 

– Jos homoyhteisön sisällä kuullaan, että joku on uskossa ja homo, sitä ihmistä katsotaan kieroon. Mutta jos se sama ihminen on ensin homobaarissa juhlimassa ja sitten mainitsee, että on uskossa, se sulatetaan paremmin. Täytyisi muistaa, etteivät ihmiset ole yksipuolisia, Nurmisto pohtii. 

Kritiikkiä koulujen seksuaalikasvatukselle

Nurmiston kirjaa kuvaillaan kirjakauppojen sivuilla isovelimäiseksi oppaaksi, joka käy suoraan asiaan. Sille on tarvetta, sillä Nurmiston mielestä tällainen kirja olisi tarvittu jo kauan sitten.

Nurmisto toivoo, että kirja toimisi vertaistukena monelle itseään etsivälle homopojalle. 

– Kouluissa seksuaalivähemmistöistä puhutaan edelleen niin, että asia ei kosketa meidän koulua. On toki monia hyviä ja seksuaalivähemmistöt huomioivia opettajia, mutta pienillä asenteet ilmaisevilla sanavalinnoilla voitaisiin tehdä paljon. Toiseuttaminen tuntuu pahalta ja heteronormatiivisuus on kouluissa edelleen keskeistä, Nurmisto sanoo. 

Nurmisto sanoo, että kirjassa puhutaan seksistä suoraan ja ujostelematta. Syy on selvä: ehkä sitä kautta homojen seksuaalisuuteen liittyvää mystiikkaa voisi hälventää. 

– Järjestöjenkin puhe seksuaalisuudesta on verhottua. Kaikenlainen seksi on kuitenkin oikeasti ihmisten elämässä läsnä. Se anaaliseksihuutelu alkaa nopeasti, kun homo mainitaan. Sitä haluaisin osaltani purkaa, Nurmisto pohtii. 

Seksistä on kysytty Nurmistolta useaan otteeseen: kirjasta kiinnostuneet ihmiset ovat varmistaneet innostuneeseen sävyyn, että puhutaanhan kirjassa seksistä. 

– Olen sitten vastannut, että kyllä puhutaan! Seksistä on pisin luku, Nurmisto lohkaisee innostuneesti. 

Nurmiston mielestä seksuaalisuudesta puhutaan nykyään avoimemmin, eikä avoimempi puheta kosketa pelkästään nuoria. Avoimuus ei katso ikää, mikä on Nurmiston mielestä hyvä muutos. 

Kirjoitusprosessi oli sekä kivulias, että antoisa 

Nurmisto sanoo, että kirjan kirjoittaminen oli sekä antoisaa, että kivuliasta. Kirjoittamisen aikana hänen piti palata esimerkiksi hänen kiusaamiskokemuksiinsa ja siihen, mitä oman identiteetin etsiminen on.

Vaikka kiusaamiskokemukset eivät ole hänellä enää pinnalla, seuraavat kokemukset jollain tasolla aina elämässä läsnä. 

– Kyllä tässä kirjoitusprosessissa on täytynyt kohdata uudestaan niitä kipupisteitä. Aitous ja rehellisyys syntyy toisaalta juuri sitä kautta, Nurmisto sanoo. 

Seksistä kirjoittaminen ei ajatuksena ollut Nurmistolle vaikeaa, mutta kirjoitushetkellä hän löysikin sitten itsensä punastelemasta kahvilasta. 

– Ajattelin, että herrajumala, eihän aikuinen voi tällaista tänne kirjoittaa!

– Sitten kun laitoin seksiluvut kustannustoimittajalle, ajattelin, ettemme juuri puhu niistä tai luemme ne vaivihkaa, mutta kustannustoimittaja halusikin ne äkkiä lukuun. Sittemmin olen rohkaistunut puhumaan seksiin liittyvistä teemoista ihan smoothisti, Nurmisto pohtii. 

Kirjasta vertaistukea

Pohdimme vielä hiukan seksuaalivähemmistöjen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Nurmiston mielestä on hienoa, että esimerkiksi Helsinki Prideen haluaa todella moni, vaikka niin ei ollut muutama vuosi sitten.

Pride-viikko huipentui tänään Helsingin keskustassa järjestettyyn kulkueeseen 1:52
Pride-tapahtumien osallistujamäärät ovat jatkuvasti nousussa. Tältä Pride-kulkue näytti kesällä Helsingin keskustassa.

Oman oppaansa osalta Nurmisto toivoo, että se tavoittaisi monenlaisia ihmisiä ja toimisi niin vertaistukena kuin viihdyttävänä lukukokemuksena – eikä jättäisi ketään ainakaan kylmäksi. 

– Homopojan opashan tämä on, mutta yhteiskunnallisissa asioissa kirjasta löytyy vertaistukea kaikille seksuaalivähemmistöille. Siellä on myös osio seksuaalivähemmistöä edustavan ihmisen vanhemmille.

– Tämä kirja sopii kaikille, mutta puhun kirjassa omalla äänelläni, Nurmisto summaa. 

Eino Nurmiston Homopojan opas -teos löytyy kirjakaupoista 14.10 alkaen. Kirjasta on tehty myös äänikirja. 

Lue myös:

    Uusimmat