Mainos

Näissä asioissa Venäjä ja supo nousivat yhdessä otsikoihin viime syksynä – Venäjä näyttävästi esillä myös suojelupoliisiin sijoittuvassa suomalaissarjassa

Viime syksynä supo mainittiin isosti kahdessa Venäjään liittyvässä uutisessa. Toinen oli tapaus Airiston Helmi, jonka tutkinnassa supon kerrottiin antavan teknistä apua. Toinen tapaus oli, kun supo kertoi joulukuussa julkisuuteen arvionsa Suomessa tehtävästä tiedustelusta. Tuossa yhteydessä mainittiin Venäjän lisäksi Kiina.

Pian MTV3:lla nähtävä C More -alkuperäissarja Ratamo liikkuu ajankohtaisessa miljöössä: suojelupoliisissa. Sarjassa supon tutkintaan liittyy muun muassa pommiuhka, murha ja tietovuoto. Myös venäläiset ovat sekaantuneet juttuun monella tasolla. Venäjä ja venäläiset ovat olleet Suomessa uutisten otsikoissa vilkkaasti myös tosielämässä viime syksynä.

Supo ei kerro toiminnastaan kovinkaan paljon julkisuuteen muun muassa siksi, etteivät vakoilijat ja terroristit pääsisi käsiksi heitä mahdollisesti hyödyttävään tietoon. Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen valtakunnallinen poliisiyksikkö, jonka ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, turvallisuustyö ja vastatiedustelu. Supon tehtävänä on torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta.

Airiston Helmi käynnisti näyttävän operaation Paraisissa

Airiston Helmi -jutussa on kyse siitä, että syyskuussa 2018 keskusrikospoliisi teki näyttävän operaation Paraisten saaristoon. Mediatietojen mukaan Airiston Helmen taustalta löytyy kytköksiä sekä veroparatiisiin että Venäjälle. Jo vuonna 2015 Iltalehti kirjoitti, että venäläistaustainen, Suomeen rekisteröity Airiston Helmi Oy oli hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta vajaan kymmenen viime vuoden aikana.

Tänä syksynä poliisi ratsasi alueella noin kymmenen kiinteistöä, otti kiinni ihmisiä sekä takavarikoi lähes 3,5 miljoonaa euroa käteistä. Koko viikonlopun kestävässä operaatiossa olivat mukana myös Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos. Myöhemmin kerrottiin, että myös supo antaa tutkinnassa teknistä apua ja osallistuu Airiston Helmestä takavarikoidun materiaalin tutkintaan.

Suomessa nousi esille myös huoli siitä, että Venäjä saattaisi konfliktitilanteissa käyttää saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä sotilaalliseen tarkoitukseen. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kuittasi tällaiset ajatukset vainoharhaisina.

– Mitä tulee helikopterikenttiin ja niiden mahdolliseen käyttöön sotilaallisissa tarkoituksissa, en tiedä kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voisi syntyä, se on suoraan sanoen paranoidia ajattelua, Medvedev puuskahti medialle syyskuussa.

Poliisi kertoi etsintöjen syyksi rikosepäilyt törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta. Yhtiön epäillään syyllistyneen useiden miljoonien eurojen rahapesuun ja käyttäneen pimeää työvoimaa rakennustöissä. Poliisitutkinta on asiassa kesken. Rahanpesututkintaan on pyydetty myös kansainvälistä apua.

Supo: Suomeen sijoitettu kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä 

Suojelupoliisi kertoi joulukuussa 2018 julkisuuteen arvionsa, että Suomeen on sijoitettu kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä. Lisäksi saman verran toimijoita käy Suomessa suorittamassa lyhyempiä operaatioita. Supo mainitsi tässä yhteydessä Venäjän ja Kiinan maina, joihin on nimenomaan julkisuudessa liitetty kybervakoiluyrityksiä. Nettisivuillaan supo kertoo, että Suomi kiinnostaa tiedustelullisesti erityisesti Venäjää.

Supon mukaan tiedustelupalvelut pyrkivät avoimen tiedonhankinnan lisäksi värväämään avustajikseen sellaisia henkilöitä, joiden avulla ne pääsevät käsiksi haluamaansa tietoon. Perinteisesti tavoitteena on ollut poliittiseen päätöksentekoon liittyvän tiedon saaminen sekä toisinaan myös päätöksentekoon vaikuttaminen. Erityisesti vakoilijoita kiinnostavat kehittyvät tieteenalat, uudet teknologiat ja niiden soveltaminen käytäntöön.

Suojelupoliisi arvioi joulukuisessa katsauksessaan, että ulkomaisten tahojen tiedustelutoiminta jatkuu aktiivisena lähivuosina.

Ratamo MTV3-kanavalla sunnuntaisin 6.1. alkaen.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja